Yoğuşmanın gerçekleşmesi için tesisatlarda dönen suyun sıcaklığının 55 derece ve altında olması gerekir. Bu şu demektir: Isıtıcı yüzeyler buna uygun seçilmiş olmalıdır. Ülkemizde genellikle radyatör seçimleri büyük yapıldığından yoğuşmalı cihaz kullanımına uygundur.
Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50°C üzerine çıkmaması gerekir.
Kombilerde de durum buna benzer yoğuşmalı kombilerin en verimli kullanım derecesi 30-50 derece aralığında kullanılması ile sağlanabilir.
Tam yoğuşmalı kombiler piyasada 20 kw güç kombiden başlatarak 45 kw güce kadar satılır. Yarı yoğuşmalı kombiler ise 20 kw ila 24 kw güçte satışa sunulur. Bu bağlamda tam yoğuşmalı kombi olduğu ancak, 24 kw gücün üzerinde bir güce sahip olduğunda anlaşılabilir.
Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20 derece olmalı, Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15 derece olmalı, Banyoda ise ideal sıcaklık değeri 24 derece olmalıdır. Tam yoğuşmalı kombilerde 50 derece ve altında ayarlarsanız tasarruflu şekilde kullanabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50 °C üzerine çıkmaması gerekir.
İdeal olarak, kullanım suyu sıcaklığı genellikle 40 ile 60 derece arasında olmalıdır.
Konvansiyonel kombilerde yanan doğalgazdan oluşan atık gaz ve beraberinde oluşan su buharı direkt bacadan dışarı çıkar. Yoğuşmalı kombilerde ise atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır.
oda termostatı, yalıtım durumu, evin kat, cephe ve oda sayısı, termostatik vana, petek uzunluğu gibi konular tasarrufu oldukça etkiliyor.
Diğer kombilerle kıyaslandığında yoğuşmalı kombilerin % 25 ile % 35 arasında bir tasarruf sağladığını söyleyebiliriz. Bu açıdan bakıldığında tam yoğuşmalı kombi çeşitleri, uzun vadede kendi kendini finanse edebilen ürünlerden biridir.
Dış hava şartlarına göre sürekli bir güncelleme ayar gerekmemektedir. Bu durumda da kombi termostatı üzerinden su sıcaklığını yoğuşmalı bir kombi için max 55˚C konveksiyonel bir kombi için ise max 65/70˚C ye ayarlamanız yeterli olacaktır.
Gaz tüketimi kombinin kullanıldığı ortamın izolasyonu, konfor sıcaklığı, dış hava koşulları ve kombi kapasitesine bağlı olarak değişkenlik arz eder. Kombinin su basınç ayarı kaçta olmalıdır? Manometreden okunacak basınç değerinin 1-2 bar arasında olması gerekmektedir.
Yoğuşmalı kombileri en verimli şekilde kullanabilmek için kalorifer sıcaklığının 50 derecenin üstüne çıkmaması önerilir. Uzmanların önerdiği ideal ortam sıcaklığı olan 22 dereceyi yakalayabilmek için yoğuşmalı kombinin 50 derece olarak ayarlanması yeterlidir.
Kombi kaç dakikada bir ateşleme yapar? Kombilerin otomatiğe geçiş süreleri markasına göre 1 ile 3 dk arasında değişmektedir. Yani alev söndükten sonra kombiler 1 ila 3 dk arasında tekrar çalışmaya başlar.
Baca gazı çıkış sıcaklığı klasik kombilerde 250 ºC civarında iken yoğuşmalı kombilerde 50 ºC civarındadır. Bunun sebebi baca gazı içindeki su buharının yaklaşık 55 ºC'de yoğuşmaya başlamasıdır.
Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz. Evinizde hassas sıcaklık ayarı yapmak için oda termostatlarından faydalanabilirsiniz.
Kombilerde Su Buharı Salınımı
Hermetik kombilerde su buharı atık gazlar ile birlikte doğrudan atmosfere salınır. Ancak yoğuşmalı kombilerde su buharının, ısı üretiminde rolü vardır. Yoğuşmalı kombiler, isminden de anlaşılacağı üzere yoğuşma teknolojisine sahip olan kombilerdir.
Tam yoğuşmalı kombiler, aslında daha çok tasarruf sağlayabileceğiniz bir cihazdır. Normal yoğuşmalı kombilerde, kombinin içine, bir eşanjör ilave ederek %86 verimle yoğuşma elde edilir. Tam yoğuşmalı kombilerde ise durum farklıdır. Tam yoğuşmalı kombide, özel bir yapı içinde yoğuşma sağlanır.
Yoğuşmalı kombide, baca içinde ısının yoğuşabilmesi için baca gazı sıcaklığı 56 C'yi geçmemelidir. Bunun içinde kazan suyu sıcaklığı 50 C'yi geçmemelidir. Radyatörlü sistemlerde kazan sıcaklığı 50 C'yi geçtiği için, baca gazanın yoğuşması gerçekleşmez ve yoğuşmadan verim alınmaz.
Kombinin devamlı çalışıyor olmasının temel nedenlerinden birisi kalorifer filtresinin tıkalı oluşudur. Kaloriferin dönüş borusu dahilinde bulunan filtrenin tıkanmasıyla peteğe ısının iletilmesi engellenir. Bu nedenle kombiniz peteği ısıtabilmek için devamlı çalışmayı sürdürür.
Yoğuşmalı kombilerin kullanımından kazanılan ısı verimliliği %109 oranında oluyor. Diğer kombilerden %17 daha verimli olan yoğuşmalı kombi kullanımı sayesinde daha az enerji ile daha yüksek oranda ısı sağlanabiliyor.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
kombilerin saatte yakabileceği minimum ve maksimum m3 gaz miktarını bilseniz asla 40 derecede çalıştırmazdınız. doğru kullanım şöyle olmalı; - evde olmadığınız saatlerde asla kombiyi çalıştırmayın. - evi ısıtmak için maksimum derecede 15 dk yeterli olacaktır, sonrasında minimum 45 derece çalıştırılmalı.
Yoğuşma olayı sonucunda gaz ısı kaybeder ve çevresine ısı verir. Yoğuşma olayı başladığında yoğuşan gaz halindeki madde çevresine ısı verdiği için ortamın sıcaklığını arttırır. Yoğuşma sonucunda gaz halindeki maddenin yapısındaki potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşür ve sıcaklık artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri