Peygamber ve Hz. Ali'nin sancaklarının renkleri siyah idi.
Sancak-ı Şerif, İslam peygamberi Muhammed zamanında kullanıldığına inanılan siyah renkte sancak.
Efendimizin en sevdiği renk beyazdı.
Bu arada, Rasûlullah Efendimiz (sav); giydikleri elbisede herhangi bir renk üzerinde ısrar etmemişlerdir. Öyle ki; beyaz, siyah, sarı, yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlarda giymişlerdir.
Sözlükte “övmek” anlamına gelen hamd ile “sancak, bayrak” mânasındaki livâ kelimesinden oluşan livâü'l-hamd İslâm literatüründe, kıyamet gününde hesabın başlamasından önce herkesin sıkıntıda bulunduğu bir sırada Hz. Muhammed'in müminlerin altında toplanacağı sancağını ifade eder (Lisânü'l-ʿArab, “ḥmd” md.).
İlgili 31 soru bulundu
Tarihsel olarak Ebû Müslim Horasânî tarafından 747 yılında Abbâsî İhtilâli'nde kullanılmış olup bu nedenle özellikle Abbasi Halifeliği ile ilişkilendirilir. Aynı zamanda İslam eskatolojisinin bir simgesidir. Siyah sancak 1990'lardan beri İslamcılık ve cihatçılıkta kullanılmaktadır.
Ukab olarak adlandırılan Rasûlüllah (s.a.s)'in livası siyah renkte olup, üzerinde "Lâ ilâhe illallah Muhammedü'r-Rasûlüllah" yazısı bulunmaktaydı (M. Hamidullah, Hz. Peygamberin Savaşları, Terc. Salih Tuş, İstanbul 1972, 216).
Efendimiz (SAV)'in safranla boyanmış sarı renk elbiseyi kâfirlerin giydiğini belirtmesi ve dinimizde haram olan kadının erkeğe, erkeğin kadına benzemesine sahip olmamalarından dolayı olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde sarı ve kırmızı renkli kıyafetlerin bazı kaynaklarda mekruh olduğu görülmüştür.
Allah'a hamd olsun. (6991) nolu sorunun cevabında müslüman kadının hicabının şartları açıklanmıştı. Bu zikredilen şartlarda, müslüman kadının hicabının renginin siyah olması gerekir, diye bir şart yoktur. Bu sebeple müslüman kadın, dilediği renkte elbisegiyebilir (hicabı dilediği renkte olabilir).
Koku ikramı çok önemli olduğu için mukaddes emanetlerin bulunduğu oda sürekli kokulandırılıyordu. Peygamber Efendimizin kullandığı kokular olması nedeniyle amber, uhud ve misk kokuları tercih edilirdi.
Peygamber Efendimizin (sav) mübarek yüzlerinin rengi kırmızıya çalar şekilde beyaz; gözleri siyah ve gözlerinin beyazı da bembeyazdı. Aydın yüzlü ve güzel yaradılışlı idi; zayıf ve ince de değildi. Gözlerinin siyahı ve beyazı birbirinden iyice ayrılmıştı. Saçı ile kirpik ve bıyıkları gümrahtı (bol, gür).
İSLAMİYETİN KUTSAL RENGİ; YEŞİL!
Yeşili çok seven Hz. Muhammed, savaş zamanlarında cephede siyah veya yeşil elbiseler giymiştir. Bu yüzden Hz. Muhammed döneminden itibaren bu gelenek bozulmayarak, zamanla bütün Müslüman âlemini temsil eden ve birleştiren kutsal bir renk olarak benimsenmiştir.
Gülün, Hz. Peygamber'in sembolü olduğu, O'nun (s.a) yüzünün güzelliğini hatırlattığı, kabrinin “gül bahçesi”, insanlığa tebliğ ettiği Kur'ân-ı Kerim'in de “gül tohumları saçan” bir kitap olduğu ifade edilmiştir. Yine inanışa göre gülün, miraç gecesinde, O'nun terinden meydana geldiği şeklinde rivayetler vardır.
HAYBER FETHİ'NDE SANCAK KİME VERİLDİ? Hayber Gazvesi gününde Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurdular: “–Yarın sancağı, Allah'ın kendisinin eliyle fethi nasib edeceği, Allah'ı ve Rasûlü'nü seven, Allah'ın ve Rasûlü'nün de kendisini sevdiği bir kişiye vereceğim.”
Muhammed ilk kez Bedr Savaşı'nda biri beyaz ikisi siyah sancak kullanır. Hayber seferinde kale bir türlü ele geçirilemeyince Peygamberimiz, "Bayrağı öyle birine vereceğim ki, O, Allah'ı ve Resulünü sever, Allah ve Resulü'de onu sever" buyurmuş ve Hz. Ali'yi çağırıp siyah bayrağını ona vermişti.
Bayrağın ortadaki şeridinin ortasında ise bir kırmızı kılıç şekli bulunur. Üstteki şerit yeşil, ortadaki şerit beyaz, alttaki şerit ise kırmızıdır. Bu renkler 18. yy 'dan beri İran 'ı temsil eden bayraklarda bulunmuştur. Yeşil İslam 'ı, beyaz barışı, kırmızı ise cesareti simgeler.
İslam dünyasında değişik yörelerde farklı giysiler var. Çarşafı andıranlar da olabilir. Ama illa çarşaf olması ya da siyah olması gibi bir şart yoktur.
Erkeklerin za'feran veya safranla boyanmış katıksız sarı renkli elbiseler giymesi mekruhtur.
“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir." “Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızın. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.”
Eski çağlardan beri siyah rengin şeytan anlamında kul- lanıldığını60 dikkate aldığımızda, Hz. Peygamber'in bu kültürel olguyu aynen yansıttığını söyleyebiliriz.
"Peygamber Efendimiz (sav)'in rengi, ezher'ul-levn (pek beyaz ve parlak renk) idi, yani nurani beyazdı.
ÜZÜM: Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- üzümün yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Üzüm, en sevdiği meyvelerden biridir. Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir.
Peygamber'e ait olan bu sancak altında, Âdem'den kıyamete kadar bütün müminler toplanacaktır. Livâü'l-hamd terkibi ile İsra suresinde geçen makam-ı mahmûd terkibiyle bağlantı kurulur. Taberî, makam-ı mahmûdun Hz. Peygamber'e kıyamet gününde verilecek geniş alanlı şefaat yetkisinden ibaret olduğunu söyler.
İstanbul'da muhafaza edilmektedir.
Sancak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin onur ve şeref timsali olan, atlas kumaştan yapılmış ve tek bir ölçüde üretilen, üzerinde altın yıldızla temsil ettiği silahlı kuvvetler birliğinin adı yazılmış olan (alay ve tugay eşiti birlikler) Türk bayrağı'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri