Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir. Poşet çay alınırken üretim veya son kullanım tarihi bulunup bulunmadığına da mutlaka dikkat edilmeli.
Çaydanlıkta siyah çay, bitki veya meyva çayı demleme imkanınız var ise tabii ki alıp demleyin ama zaman probleminiz varsa sallama poşet çay kullanmaktan da çekinmeyin. Poşet çaylarda kullanılan torba hammaddesi bildiğimiz kağıt değildir. Öyle plastik ya da kanserojen içeren maddeler de barındırmaz.
Sallama çay çeşitleri demlik içinde kullanım için uygun olmadığı gibi, demlik poşet çaylar da bardakta kullanım için uygun değildir.
Marketlerde poşet çay olarak ya da ayrı bir şekilde kurutulmuş yapraklar halinde satılan yeşil çayın vücudumuza olan faydaları saymakla bitmez. Antioksidan değeri yüksek olan yeşil çayda bu antioksidanlar hücre öldürücü radikallerle savaşarak birçok hastalığa karşı kalkan vazifesi görür.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Meral Yurtsever, poşet çaylar üzerine araştırma yaptı. Bunun sonucunda farklı markalarda 11 bardak poşetinin 4'ünde, 11 demlik poşetinin ise tamamında 13 bin mikroplastik parçasına rastlandı.
İlgili 39 soru bulundu
Zabıta Müdürü Emin Akbulut, siyah naylon poşetlerin atıklardan elde edilmesi sonucu kanserojen madde taşıdığını, özellikle gıda maddelerinin bu renkte poşetlerle taşınmasının sağlık açısından risk taşıdığını söyledi.
Ülkede 1988 ve 1998 yıllarında yaşanan büyük sel felaketlerinin, plastik poşetlerin drenaj sistemini tıkaması nedeniyle oluştuğu düşünülmüş ve bunun üzerine plastik poşetler 2002 yılında yasaklanmıştı.
Öncelikle Poşet bitki çayları, Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olarak hazırlanıp üretildiğinde içinde sadece o bitkinin yaprak, çiçek ve tohumunu barındırabilir. Gıda Kodeksi Yönetmeliğine göre poşet çaylara boyar madde katılamaz. Kaynar suya çıkan çay rengi, bitkinin kendi öz rengi olmaktadır.
Poşet çayların mikroplastik konusunda en tehlikeli gıda maddesi olduğunu belirten Doç. Dr. Gündoğdu, “Sallama çayın poşet malzemesinde ciddi kimyasal riski de söz konusu. Bu kimyasalların özellikle hormon bozucu ve kanserojen olduğu da bilinen bir gerçek.
Araştırmada selüloz olarak bilinen, farklı markalarda 11 bardak poşetini ve 11 demlik poşetini incelediğini anlatan Yurtsever, demlik poşetlerinin tamamının plastik ilaveli dokudan yapıldığını, bardak poşetlerinin 4'ünün yüzde 100 selülozdan imal edildiğini, 7 tanesinin ise plastik içerdiğini saptadığını söyledi.
Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir. Poşet çay alınırken üretim veya son kullanım tarihi bulunup bulunmadığına da mutlaka dikkat edilmeli.
Her bir demlik süzen poşetten üç bardak çay elde edebilirsiniz. Çay poşetlerini demliğinizin içerisine koyun, sonrasında her bir demlik süzen poşet için bir çay bardağı kaynar suyu demliğinize ekleyin. Bunun üzerine bir çay bardağı kaynar suyu da ek olarak ilave edin. 15-20 dakika demlemeye bırakın.
Poşet çaylarda alüminyum zımba kullanılmaktadır. Gıdaya uygunluk sertifikası bulunan alüminyum tel teknolojisi ile üretilmiş ürünlerin tüketilmesinde sağlık ve hijyen açısından hiçbir sakınca olmadığı belirtilmektedir.
Kaçak çaylar kanser, damar, akciğer hastalıkları ve bebek anomalilerine neden oluyor" dedi. Nene Hatun Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen 'Doğal ve Sağlıklı Türk Çayı' konferansına Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Doğan, Atatürk Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr.
Araştırmaya göre, karahindiba çayı kanserli hücreleri etkiliyor ve vücuttaki herhangi bir sağlıklı hücreyi etkilemeden kanserli hücrelerin 48 saat içerisinde çözülmelerini sağlıyor. Elde edilen sonuçlar, karahindiba kökü ile yapılacak devamlı tedavinin hastalardaki kanserli hücrelerin çoğunu yok edebileceğini gösterdi.
Yayınlanan rapora göre demlenmekte olan tek bir poşet çay, 11.6 milyar mikro partikül ve 3.1 milyar nanopartikül plastiği suya sızdırıyor. Uzmanlara göre söz konusu rakamlar, plastik şişelerde satılan sular da dâhil olmak üzere diğer yiyecek ve içeceklerde bulunan plastik partiküllerinden çok daha fazla.
Uzmanlar, haddinden fazla içilen çayın, çarpıntı, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa sebep olacağını belirterek, özellikle kilolu kişilerin, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastalarının, romatizma ve nikristen şikayet edenlerin, böbreklerinde kum veya taş olanların, yüksek ...
Poşetlere konan ince kıyım çay yaprakları temel özlerinin ve aromalarının çoğunu kaybeder. Bu çaylar sıcak suya konunca da dökme çay yapraklarından daha fazla tanin bırakırlar ve çayın daha acı olmasına yol açarlar. Halbuki, dökme çay kullandığınız zaman, çay yaprakları suyu çeker ve genişler.
Mesela gece saatlerinde bitki çayı içmek istiyorsak papatya ya da ekinezya gibi rahatlatıcı, teskin edici bitki çaylarını tercih etmek gerekir. Yine adaçayı üritik etkisi olduğundan ve tansiyonu yükselttiğinden gece içilip, ardından da yatılmamalıdır" ifadelerini kullandı.
Göze çay pansumanı yapmak için yeşil çay poşetlerini poşet-çay hazırlar gibi sıcak suda yaklaşık 3-4 dk bekletiniz.
Bitki Çayının Fazlası Zararlı mıdır? Atalarımız ne demişler ''her şeyin azı karar çoğu zarardır.'' Her şey de olduğu gibi bitki çayının fazlası da zararlıdır. Fazla alımı karaciğer enzimlerine ve böbrek yükü artışına ve hipotansiyona, kalp çarpıntısına neden olacağından dolayı zararlıdır.
Naylon poşetlerin sadece %1'i geri dönüştürülür,%99'u doğada kalır. Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayar ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirimizi yavaş yavaş kirletir. Denizleri,gölleri,nehirleri kirletir, kanalizasyonları tıkar.
Çevreye atılan bu poşetlerin şeffaf olanları sera etkisi yaparak ısıyı emiyor ve orman yangınlarına sebebiyet veriyor. Üstelik plastik poşetlerin üretiminde termoplastik olarak adlandırılan petrol türevli polietilen kullanılıyor ki bu da çevre ve insan sağlığını büyük ölçüde tehdit ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri