Genel Olarak Denetim Süreci
Bir denetim süreci temel olarak dört aşamadan oluşmaktadır. Bunları sırasıyla; müşterinin seçimi ve işin kabul edilmesi, denetimin planlanması, denetimin yürütülmesi ve son olarak denetim raporunun hazırlanması şeklinde ifade edilebilir.
Bağımsız denetim süreci planlama, yürütme ve tamamlama olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. Kullanılan denetim tekniklerinden analitik inceleme prosedürleri, zaman içinde, denetimin 3 aşamasında kullanılması gerekli hale gelmiştir.
A5. Denetim prosedürünün niteliği, söz konusu denetim prosedürünün amacını (kontrol testi veya maddi doğrulama prosedürü) ve türünü (tetkik, gözlem, sorgulama, teyit etme, yeniden hesaplama, yeniden uygulama veya analitik prosedür) ifade eder.
İlgili 34 soru bulundu
Denetimin planlanması aşamasa tamamalandıktan sonra, denetim çalışmalarına başlanır.Bu aşamaya teskt etme aşaması da verilmektedir. Bu aşamada kontrol testleri ve maddilik testleri uygulanır.
Denetimin uygulanması bakımından ise denetim beş- li sınıflandırmaya tabi tutulabilir; Uygunluk Denetimi, Performans Denetimi, Mali Denetim, Bilgi Teknolojisi Denetimi, Sistem Denetimi2.
Bu safhalar; 1-Denetçinin seçimi (görevlendirilmesi) safhası; 2-Planlama safhası; 3-Yürütme (uygulama) safhası ve 4-Raporlama safhasıdır. Denetim Standartları, Denetim Aşamaları ve Bağımsız Denetim Süreci arasındaki bağ Tablo:2'de gösterilmiştir.
1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır. Bu ilke denetim süreçlerinden birisi olan “amaç saptama” da somutlaşır ve denetimin hem gerekçesini hem de hedefini belirler.
Aşağıdakilerden hangisi denetim sürecinin aşamalarından birisi değildir? Yanıt Açıklaması: Finansal tabloların düzenlenmesi denetim sürecinin aşamalarından birisi değildir.
Süreç denetimlerinin temel amacı, işletmenin iş akışlarının kesintisiz ve verimli bir şekilde devam edebilmesi için doğru yöntemlerin tanımlanıp tanımlanmadığının kontrol edilmesi ve süreçlerin aksayan ya da aksaması muhtemel noktalarının tespit edilip düzeltici ve önleyici önerilerle birlikte ortaya konulmasıdır.
Denetimin temel amacı, var olanı ortaya koyup olması gerekenle karşılaştırmaktır. Bu niteliğiyle denetim, standartlara ve yasalara uygunluk arayışı olarak tanımlanabilir. Klasik yaklaşımlarda denetimin birincil işlevi, hata ve yolsuzlukların önlenmesi olarak değerlendirilir.
Her iç denetim faaliyeti ise; planlama, denetimin yürütülmesi, raporlama ve izleme sürecinden oluşur.
Kontrol devamlı bir faaliyettir, denetim belirlenen periyotta yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülür, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir, denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez, denetimde bağımsızlık şarttır.
Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
Denetim raporları Kısa şekilli ve uzun şekilli denetim raporu olmak üzere iki türdedir. Kısa şekilli denetim raporuna özet rapor veya denetçinin standart raporu da denir. Denetim raporları yazılı metin açısından tekdüzendir ancak değişik koşullarda farklı denetim raporları da hazırlanabilir.
Denetimde planlamanın amacı, mali tablolara ilişkin herhangi bir görüşe yetecek düzeyde kanıt (bilgi ve belge) elde etmektir. Denetçi, denetim amaçlarını belirledikten sonra, kanıt toplama sürecini başlatabilir.
Denetim kanıtları, muhasebe sisteminden elde edilen kanıtlar ve destekleyici kanıtlar olarak sınıflandırılır. Yevmiye defterleri, büyük defter, yardımcı defter, çekler, elektronik fon transferi kayıtları, muavin defter kayıtları, maliyet dağıtım hesaplamaları gibi örneklerdir.
(b) Denetim dosyası: Belirli bir denetime ait çalışma kâğıtlarını oluşturan kayıtların yer aldığı fiziki veya elektronik, manyetik ve benzeri ortamlardaki bir veya daha fazla dosya veya başka bir depolama aracıdır.
MADDE 11 – (1) Denetim, sadece Kurumca yetkilendirilen denetim kuruluşları veya denetçiler tarafından yetkileri çerçevesinde gerçekleştirilir. (2) Denetim kuruluşları ve denetçilerin yetkilerinin kullanımı, yetkilendirmenin Kurum tarafından ilanıyla başlar.
Standart denetim raporunda dokuz unsur bulunur. Bunlar; başlık, muhatap, giriş paragrafı, yönetimin sorumluluğu, denetçinin sorumluluğu, denetçinin görüşü, denetçinin imzası, rapor tarihi ve denetçinin adresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri