Denetimli Serbestlik İhlalinde İki İhtar Şartı Ceza Dairesi - 2016/3083 karar). Denetimli serbestlik tedbirinin iki kez ihlal edilmesi, “yükümlülüklere uymamada ısrar etme” anlamına gelir. İki kez ihlale neden olarak yükümlülüklere uymamada ısrar eden hükümlü hakkındaki infaza son verilir ve infaz kaydı kapatılır.
Hükümlü denetimli serbestlik ihlali yaptığında yeniden açık cezaevine gönderilecektir. Bu durumda da denetimli serbestlik müdürlüğünün bulunacağı yer infaz hâkimi kararı doğrultusunda hükümlünün açık ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar verilmektedir.
İmzaya gitmemek de önemli bir denetimli serbestlik kuralının ihlalidir. Üst üste iki kez imza ihlali yapanların denetimli serbestlik kararı geri alınır. Hükümlünün tahliye olduktan sonra denetimli serbestlik müdürlüğüne 5 gün içinde müracaat zorunluluğu vardır.
Denetimli serbestlikte ana kural denetime sıkı sıkıya uyulmasıdır. İmza atmaya gitmeyen kişi imza atılmasını ihlal ettiği için bu konuda hakkında verilen ceza hapis cezası olarak infaz edilebilir. Burada önemli olan kişinin geçerli bir mazereti olup olmadığı ve bunu belgelendirebilip belgelendirmediğidir.
Denetimli serbestlikten yararlanan her hükümlü, iyi hâli göz önünde bulundurulmak sureti ile yararlanmıştır. Bunun için hükümlünün kurallara riayet etmesi önemlidir. Kurallara uygun davranmaması hâlinde infazı yanar. Hükümlü bu ihlal nedeni ile cezaevine alınır ve yeni infaz şekli oluşturulur.
İlgili 35 soru bulundu
Hükümlünün müdürlüğün belirlediği “programa/yükümlülüklere riayet etmemede ısrar etmesi” halinde denetimli serbestlik yasası ihlal edilmiş sayılır. Denetimli serbestlik yükümlülüklerine uymayan hükümlünün kaydı kapatılarak hükümlü cezasının infazı için açık cezaevine alınır.
Denetimli serbestlik yükümlülükleri ihlal edildiği takdirde, mahkemece duruşma açılır.Mahkeme, daha önce savunması alınmış olmak koşuluyla sanığa, “tedavi ve denetimli serbestlik tedbirine uymadığının iddia edilmesi nedeniyle, artık sanığın gerekli savunmalarını alacak ve mahkeme ihlal nedeniyle nihai bir karar ...
(3) Denetimli serbestlik kararlarının infazında, yükümlülüğün bir yıl içerisinde iki defa ihlal edilmesi yükümlülüğe uymamada ısrar etme sayılır. Yükümlünün uyarılmasının ardından bir yıl içerisinde ikinci ihlalin tespit edilmesi halinde infaza son verilerek kayıt kapatılır.
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan kişi aleyhine Cumhuriyet savcısı tutuklanması istemiyle itiraz kanun yoluna başvurabilir. Savcılığın başvurusu üzerine adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli veya sanık şartları varsa tekrar tutuklanabilir.
Şüpheli sevk tarihinden itibaren 5 gün içinde sağlık kurumuna başvurmaması veya başvurduktan sonra yükümlülüğe uyulmadığının sağlık kurumu tarafından bildirilmesi veya tespit edilmesi halinde durum Cumhuriyet başsavcılığına bildirilerek evrak sağlık kurumundan istenir ve denetimli serbestlik kaydı kapatılır.
Denetimli serbestlikten sadece bir kez yararlanılabilir. Hükümlü kişinin birden fazla ceza dosyası ve hüküm mevcutsa sadece bir suçtan kaynaklı olarak denetimli serbestlikten yararlanabilir.
Bu süre, 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla doldu. Süre dolmadan önce TBMM'de yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Denetimli serbestlik tedbirine 5 yıl ve daha az süre kalanlar cezaevine geri dönmeyecek. Ama denetimli serbestlik için cezası 5 yıldan fazla olanlar, cezası daha yüksek olanlar, cezaevlerine geri dönmüş olacak.
Hakkında tedavi ve denetimli serbestlik kararı verilen kişi çalıştığı işine devam edebilir mi.? Yanıt: Hakkında tedavi ve denetimli serbestlik kararı verilen kişinin çalışma ve sosyal hayatında yükümlülüklere uyduğu sürece hiçbir değişiklik olmaz.
“TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre; 31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir.
Hükümlü bu 10 gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet Savcısı YAKALAMA EMRİ çıkarır. Ayrıca ilgili kanun maddesinde de belirtildiği üzere; kasten işlenen suçlarda ÜÇ YIL, taksirle işlenen suçlarda ise BEŞ YILDAN fazla hapis cezasının infazı için doğrudan YAKALAMA EMRİ çıkarılır.
4/4 Mükerrer Ne Demek? Tekerrür, geçmişte işlediği suç sebebiyle kesin bir hükümle mahkum edilen kişinin, bu mahkumiyetinin kesinleşmesini takiben bir yeni suç işlemesini ifade eder. Bu kişiye mükerrer denir.
Denetimli Serbestlik Sorgulama
Ancak UYAP vatandaş portala giriş yaparak dosya sorgulama işlemlerinden “Ceza Davası Sorgulama” işlemi yapılarak infaz dosyalarına ulaşma imkanımız bulunmaktadır. Görüntülenen infaz dosyalarında kısmen de olsa denetim tedbirlerine ilişkin bilgilere erişmek mümkündür.
Adli Kontrol Tedbirleri
Koşulların oluşması durumunda uygulanabilen adli kontrol kararı birden fazla yaptırımı içerebileceğinden sanık ya da şüpheli bunlara uymakla yükümlü olur. Bu karar ihlal edildiğinde kararın hükümsüz kılınması ve kişinin tutuklanması söz konusu olacaktır.
Yükümlülerin Denetimli Serbestlik Yasasında veya Denetimli Serbestlik Yasasında yurt dışına çıkamaması gibi veya izin verilmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ülke dışına çıkacak olan her yükümlü art niyetli gibi bakış açısı son derece yanlıştır.
Geçerli bir mazereti olsa bile kişi bu mazeretini belgelendirerek ilgili kuruma iletmelidir. İki kere üst üste mazeretsiz olarak imzaya gitmeyen kişilerin kalan cezalarının infaz kurumunda çektirilmesine karar verilir.
Denetimli serbestlik; kişinin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması ya da mahkemece hakkında mahkumiyet kararı verilmesi sonucunda kişinin cezasının Ceza İnfaz Kurumunda infazı yerine, infazını toplum içinde gözetim ve denetim altında tamamlamasını ifade eder.
Adli Kontrol Süresi Cezadan Düşer Mi? CMK 109. madde 6. fıkraya göre; Adli kontrolde geçirilen süre cezadan mahsup edilmez.
“Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı” 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 105/A maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede denetimli serbestlik ihlâlinin para cezasına çevrilmesi ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır.
TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
İlk Defa Uyuşturucu Yakalattım Ne Olur? Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesindeki şartlar aranmaksızın, beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri