Bir görevin yolunda yürütülüp yürütülmediğini anlamak için yapılan araştırma, denetim, bakı, teftiş, murakabe, kontrol.
Denetleme; Yönetim işlevlerinin NEYİ, NASIL ve HANGİ ÖLÇÜDE başardığını ortaya koymak için amaçların veya standartların saptanması, uygulamadan alınan sonuçların amaçlarla karşılaştırılması ve gerekli düzeltici eylemlerde bulunulmasıdır. denetlenmesidir.
isim Denetlemek işi. Bir görevin yolunda yürütülüp yürütülmediğini anlamak için yapılan araştırma, denetim, bakı, teftiş, murakabe, kontrol.
Denetleme veya denetim kelimesi bulmacada soru olarak sıkça sorulmaktadır. Sorunun yanıtı ise birden fazla cevaba sahiptir. Yani bu sorunun tek bir cevabı olmadığı görülmektedir. Buna göre teftiş, murakabe, kontrol ve bakı cevapları bulunmaktadır.
Denetim, bir kuruluşun mali kayıtlarının ve şirket tarafından gerçekleştirilen finansal işlemlerin gerçeği yansıtacak şekilde belgelendiğinin kontrol edildiği bir süreçtir. Denetim uzmanı ise, belirtilen görevler kapsamında firma denetimini gerçekleştirmekle sorumludur.
İlgili 42 soru bulundu
Kontrol devamlı bir faaliyettir, denetim belirlenen periyotta yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülür, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir, denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez, denetimde bağımsızlık şarttır.
DENETİMİN AMACI VE KAPSAMI
MADDE 5 – (1) Denetimin amacı, finansal tablolar ve diğer finansal bilgiler dâhil olmak üzere denetime tabi konuların belirlenmiş bir kıstasa uyumlu olup olmadığı hususunda hedeflenen kullanıcılara güvence sağlayacak bir görüş oluşturulmasıdır.
Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
Bir önermeler kümesinin tutarlılığını ya da tutarsızlığını, bir çıkarımın geçerliliğini ya da geçersizliğini denetlemeye yarayan herhangi bir yöntem.
Denetçi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Denetlemeyle görevli kimse, murakıp, kontrolör.
Kontrol etmek şeklinde kullanılan kontrol kelimesi bir durumun veya bir ürünün son halini onaylamak amacıyla yapılan bir işlevdir. Kontrol kelimesi eş anlamlısı olan kelimeler denetim, idare, yönetim gibi kelimeler olarak bilinmektedir.
1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır. Bu ilke denetim süreçlerinden birisi olan “amaç saptama” da somutlaşır ve denetimin hem gerekçesini hem de hedefini belirler.
Bunlar; Sermaye Piyasası Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Rekabet Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Şeker Kurumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu ve Kamu Gözetimi Kurumudur.
Kontrol süreci, iş planlarını ve deneyimlerini değerlendirme anlamına gelir. İşletme faaliyetlerinin kontrolünün sağlanabilmesi ve güvenilir raporlamanın yapılabilmesi amacıyla işletmelerde iç kontrol sistemi olarak anılan ve işletme politikalarının uygulanabilirliğini test eden politika ve yöntemler belirlenir.
Kamu sektöründe çalışan denetçiler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, denetçi olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 17.680 TL ile en yüksek 41.573 TL arasında değişebilir.
(a) Kontrol testi: Yönetim beyanı düzeyindeki önemli yanlışlıkları önleme veya tespit edip düzeltmede kontrollerin işleyiş etkinliğini değerlendirmek üzere tasarlanmış denetim prosedürüdür.
Kontrol Riski: Kontrollerin uygun olmamasından, ge- rektiği gibi yerine getirilmemesinden ötürü karşılaşı- lan risklerdir. Bir iş veya işlemde oluşacak önemli hata veya düzensizliklerin, oluştuğu anda iç kontrol sistemi tarafından meydana çıkarılamama olasılığıdır.
Kontrol riski, denetçinin, bir işlem sınıfı, hesap bakiyesi veya ilişikteki bir açıklamayla ilgili bir yönetim beyanında önemli bir yanlışlığın ne kadar muhtemel olabileceğine ve müşterinin önceden var olan iç kontrolleri tarafından zamana duyarlı bir şekilde belirlenemediğine veya önlenemeyeceğine ilişkin ...
Denetçinin delil elde etmek için kullandığı her türlü araca denetim tekniği denir. Genel anlamda denetim tekniği denetimin yürütülmesi sırasında işlemlerin nasıl denetime tabi tutulacağını açıklar. Denetim programının yürütülmesi safhasında denetçiler belirli denetim teknikleri uygulayarak denetim kanıtları toplar.
Denetimin en önemli faydası hiç şüphe yok ki karar verme sürecinde kullanılacak bilgilere ne ölçüde güvenileceği konusunda makul güvence vermesidir. Bağımsız denetimin, hem denetlenen firmaya, hem de kamuya ve devlete yararları söz konusudur. Yönetime doğru bilgi akışı sağlar.
Denetçi, bağımsız ve meslek bilgilerine sahip kişilerdir. Bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi olarak üç denetçi türü bulunmaktadır.
MADDE 19 - (1) Her bir bağımsız denetim için en az 3 asil ve 3 yedek olmak üzere 6 kişiden oluşan bir bağımsız denetim ekibi oluşturulur ve her bir bağımsız denetim en az 3 kişi olmak üzere işin gerektirdiği sayı ve nitelikte bağımsız denetçilerden oluşan ekip tarafından gerçekleştirilir.
Bu aşamalar dörde ayrılır (Atay, 1997: 44-46). Bu aşamalar; 1-Olanı belirlemek; 2-Olması gerekenle karşılaştırmak; 3-İkisi arasındaki sapmaları ve kusurları belirlemek ve 4-Bir yargı veya sonuca ulaşmaktır. Bağımsız denetim süreci ise 4 ana safhadan oluşmaktadır.
Önemlilik, kavram olarak denetçinin finansal tabloların denetimi süresince, finansal tablo kullanıcılarının karar alma eşiklerini de dikkate alarak, yanlışlık veya eksiklikleri tolere edebilme seviyesini ifade etmektedir. Denetimin amacından hareket edildiğinde önemlilik bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yetki denetim sistemleri, kurumdaki kullanıcının, ait olduğu fonksiyonel gruba tanımlanan izinler doğrultusunda işlem yapabilmesine olanak tanımaktadır. Kurum içi iş akışında uygulanan bu denetim, yetki kontrolünde kurumlar arası yazışmalar gibi kurum yapısı dışına çıkan süreçlerde yetersiz kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri