Nicel araştırmada amaç; olguları gözlem, deney ve test yoluyla nesnel bir şekilde ölçmek ve sayısal verilere dayandırarak açıklamaktır. Ölçülebilir, benzer ölçümlerin tekrarlanabildiği ve objektif yapılan araştırmalardır.
Nitel araştırma yöntemleri genellikle görüşmeler veya odak grupları gibi doğrudan gözlemleri kapsar. Genellikle doğal ortamlarda yürütülen pazar araştırmalarından oluşur, yani araştırmacılar olayları manipüle etmeden olduğu gibi incelerler; deneyler ve kontrol grupları bulunmaz.
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
Nicel araştırma yaşanan olguları nesnelleştirerek gözlem yapılabilir duruma getiren, ölçümleyen ve sayısal bir ifade ile ortaya koyan araştırmalardır. Nicel araştırma gözlem ve ölçüm ile tekrarlanabilir, objektif bir şekilde ortaya konulabilir sayısal araştırma olarak da bilinmektedir.
Yarı deneysel araştırma olarak da adlandırılan bu nicel araştırma yöntemi, araştırmacılar tarafından, bir değişkenin diğer bağımsız değişkene bağlı olduğu iki veya daha fazla değişken arasındaki neden-sonuç denklemini sonuçlandırmak için kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
Deneysel desenler, değişkenler arasında oluşturulan neden sonuç ilişkisini test etmeye yönelik araştırmalardır. Seçkisiz oluşturulan örneklemde yer alan deneklerin gruplara seçkisiz atandığı desenlerdir. Hazır gruplar üzerinde grup eşleştirmenin olduğu, ancak seçkisiz atamanın olmadığı desenlerdir.
Deneysel yöntem, Laboratuar ya da laboratuar dışındaki bir deney düzeneğinde. Olaylar arasındaki sebep-sonuç ilişkilerini belirlemeyi amaçlayan ve. Araştırmacının önceden öngördüğü hipotezleri test etmeye yarayan bir araştırma yöntemidir.
Bilimsel yönteme göre yapılan bir kuramın testi. Herhangi bir maddenin özellikle ticaret malının birleşiminin anlaşılması, saflık derecesinin tespit edilmesi, bozulma veya hile durumlarının meydana çıkarılması için yapılan analiz.
Deney türleri doğal, kontrollü ve saha deneyleri olmak üzere üç farklı türe ayrılır.
Deney: Tekrarlanabilen farklı tekrarlarda farklı sonuçlar elde edebilen bir süreçtir herhangi verilen bir olayda doğru sonuca ulaşabilmek için deneyi artırmamız gerekiyor. Örnek uzay: Bir deneyde olabilecek tüm durumlara örnek uzay denir.
Nitel Anlamlı Kelimeler Varlıkların nasıl olduğunu, niteliğini gösteren; sayılamayan, ölçülemeyen bir değeri, özelliği ifade eden sözcüklere “nitel anlamlı sözcükler” denir. Örnek(ler) » Ekşi yoğurdu ayran yaparak değerlendirebilirsin. » Annemin lezzetli yemekleri burnumda tütüyor.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Nitel Veri : Bir deneğin niteliklerini belirten verilerdir. gibi. Araştırma yaparken elde ettiğimiz veriler (nitel veya nicel) aynı zamanda araştırmamızın değişkenlerini oluşturur. Örneğin; yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi özellikler, bireyin benlik saygısı, tükenmişlik düzeyi araştırmanın değişkenleridir.
Mülakat: Belirli bir konunun yapısını, ilişkiselliğini ve örüntülerini tümevarım yaklaşımıyla, detaylı şekilde incelemeyi amaçlayan ve doküman incelemesi, görüşme, gözlem gibi çeşitleri bulunan bir nitel veri toplama tekniğidir.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Herhangi bir materyali işleme tabi tutarak veya işleme tabi tutmadan oluşturulmuş bir ortamda değişken ve etkenlerinin denetlenebildiği, sonucun izlendiği araştırma yöntemidir.
Ne Anlama Gelir? Kobay kelimesi halk dilinde de kullanılan bir konuda deney amaçlı kullanılan insan veya hayvan yahut canlılar anlamına gelmektedir. Bir aracın kobay olabilmesi için üzerinde doğruluğu sınama işlemi yapılmalı ve bu işlemlerin amacı da genele fayda amacı gütmektedir.
Kontrol deneyler, doğal deneyler, alan deneyleri, ve gözlem deneyleri olmak üzere dört çeşide ayrılmaktadırlar.
3. DENEY. Öğrencilerin bilimsel olayların sonuçlarını birinci elden öğrenmelerini sağlamak, devinimsel becerilerini geliştirmek, öğrenmeyi somutlaştırmak, hipotezleri test etmek, bir ilke ya da varsayımı sınamak amacıyla yapılan eylem ya da işleme deney denir.
DENEY:Bir aktivitenin gözlemlenmesi ve ölçüm yapma şekilleridir. SONUÇ:Deneylerin tamamlanması ile elde edilen verilerdir. OLAY:Deneyler ile elde edilen sonuçların toplamına olay denir.
Deney kelimesinin TDK sözlük anlamı, deneyim, tecrübe, Bilimsel bir gerçeği göstermek, bir yasayı doğrulamak ve bir varsayımı kanıtlamak amacı ile yapılan işlem anlamına gelir.
Deney: Bir gözlemi içeren sistematik bir süreçtir. Gözlemde doğanın akışına müdahale yokken deneyde bir müdahale vardır. Araştırma dilinde sonucu belirleyen etkenlere bağımsız değişken, araştırmacının gözlemek istediği sonuca ise bağımlı değişken denir.
NİCEL ARAŞTIRMA YÖNTEMİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
Doğruluk, mutlak hata () veya bağıl hata ()terimleri ile ifade edilir. Deney sonuçlarına üç tip hatanın etki ettiği kabul edilir. Bunlar sistematik hata (kaynağı belirli hata), rasgele hata (kaynağı belirsiz hata) ve kaba hatadır.
Deneysel araştırma, iki değişken kümesi kullanılarak bilimsel bir yaklaşımla yürütülen araştırmadır. İlk set, ikinci setin farklarını ölçmek için kullandığınız bir sabit görevi görür. örneğin, deneyseldir. Kararlarınızı destekleyecek yeterli veriye sahip değilseniz, öncelikle gerçekleri belirlemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri