Şunu hatırlayın: Baş dönmesi ve araç tutması olaylarının büyük çoğunluğu hafiftir ve kişi bunu kendi kendine tedavi edebilir. Ancak, ağır veya giderek daha da ağırlaşan vakalar kulak, burun, boğaz, denge ve sinir sistemi konusunda uzman bir doktor tarafından takip edilmelidir.
Evet, vertigo tedavi edilebilir. Bazı durumlarda, tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden geçebilir. Eğer tedavi gerekiyorsa, vertigo nedenine göre tedavi çeşidi değişir.
Evet; vertigoyu oluşturan denge bozukluğu hastalıkları geçer ve tedavi olabilir.
Vertigo atağı birkaç saat sürer ancak işitme kaybı, çınlama tüm gün devam edebilir. Tüm belirtiler hastalığın erken dönemlerinde ataklar halinde ortaya çıkar ve sonra geçer.
Denge ile ilgili KBB hastalıkları arasında kulak kristalleri kayması, labirentit (kulak labirentinin inflamasyonu), Meniere hastalığı (labirentteki sıvılarda basınç artışı), vestibüler nörit (denge siniri iltihabı) gibi iç kulak hastalıkları sayılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Vitamin B12 eksikliği sıklıkla yaşlılarda görülen bir durumdur. Ancak özellikle mide-bağırsak sistemini etkileyen birçok hastalık da vit B12 eksikliğine neden olabilir. Vit B12 eksikliğinde genellikle hastalarda ataksik yürüyüş ve denge bozukluğu ortaya çıkar. Hastalar yürürken dengelerini sağlamakta zorlanırlar.
İç kulak ve yakın çevresindeki hastalıklarla ortaya çıkan baş dönmeleri çok şiddetlidir. Dönmenin yanı sıra bulantı, kusma, soğuk terleme de olur. Bazen işitme kaybı, çınlama ve kulak dolgunluğu da hastalık tablosuna eklenir. Bu şikayetlere yol açan hastalıklar genellikle ölümcül değildir.
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, diabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon, kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli su kaybı (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca psikojenik baş dönmeleri de görülebilmektedir.
İç kulakta, yani denge organı içindeki yarım daire kanallarında kristallerin yerinden oynamasına bağlı ortaya çıkan baş dönmesi sebebidir.
Günümüzde en sık sorulan sorulardan biri de baş dönmesi için hangi doktor gidilir sorusudur. Nöroloji polikliniğinden alınan randevu sonucu uzman doktorun gerçekleştireceği muayene hastalığın teşhis edilmesi için atılacak en önemli adımdır.
Denge sinirinin hastalıklarında ise işitme kaybı, kulakta çınlama gibi işitme ile ilgili yakınmalar ortaya çıkabilmektedir. Omurilikten kaynaklanan denge bozukluklarında uzuvlarda uyuşma, yanma, güç kaybı, idrar tutamama veya başlatamama gibi yakınmalar olabilmektedir.
Hasta test aracı içerisindeyken hareketli denge plakalarının üzerinde ayakta durur. Zemindeki basınca hassas denge plakalarının değişik alanlarına farklı uyguladığı basınç ölçülerek bilgisayara iletilir ve değerlendirilir. Posturografi sırasında 6 farklı durum için test yapılır.
Baş dönmesi ve dengesizlik hissi bazı doğal yöntemlerle ortadan kalkabilir. Bunların başında baş dönmelerine ve mide bulantılarına iyi gelen zencefil gelir. Zencefil tüketiminde baş dönmeleri ve mide bulantıları büyük ölçüde azalır. Kan akışını düzenleyerek baş dönmelerini büyük oranda kontrol eder.
Bu durum, psikolojik vertigo olarak adlandırılır. Bu doğrultuda gün içerisinde baş dönmesi, nesnelerin döndüğünü hissetme ya da denge kaybı gibi hisler yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden uzmanlara başvurmaları gerekir.
Baş Dönmesinin 10 Nedeni
Baş dönmesi iç kulakta ki sorunlar, vertigo, migren, enfeksiyon, yaralanma, tansiyon, stres, yorgunluk, uzun süre susuz kalmak, anemi, kan şekeri, beyin sarsıntısı alkol ve fazla egzersiz gibi nedenlerden kaynaklanır.
Önemli olan baş dönmesine neden olan hastalığın ortaya konması. Baş dönmesine sık neden olan hastalıklar, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Pozisyonel Baş Dönmesi), Meniere hastalığı, Vestibüler Nörinit (denge sinirinin virüsler tarafından tutulumu) ve migren baş dönmesi olarak sıralanabilir.
İç kulak problemleri ve beyindeki denge merkezinde ki sorunlar vertigonun sebebidir. Vertigoda şiddetli baş dönmesi, mide bulantısı ve denge kaybı gibi belirtiler görülür. Semptomları sebebi ile günlük yaşamı altüst edebilen ve toplumda sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır.
Yürüme ve denge bozukluğu olan kişilere doğru yürümeyi öğretmek ve denge koordinasyonunun arttırılmasını sağlamak amacıyla Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun yanı sıra Robotik Rehabilitasyon ve Bilgisayarlı Denge Sistemlerinden de faydalanılmakta ve bu uygulamalar tedavinin başarı oranını arttırmaktadır.
Vestibüler nörit tedavisinde; yatak istirahat ilk sıradadır. Kısa bir süre sonra istirahat ile kendiliğinden düzelmektedir. Ek olarak mide bulantısı ve baş dönmesine karşı bazı semptomatik ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Panik ve anksiyete, yoğun korku ve endişe duygularıyla birlikte gelen duygusal durumlardır. Bu durumlar sırasında, kişilerde baş dönmesi gibi fiziksel belirtiler (kalp çarpıntısı, nefes darlığı, titreme, terleme, mide bulantısı) ortaya çıkabilir.
Gözler, kas, eklem ve iç kulaktaki duyu reseptörlerinde toplanan ve- riler, sinir uyarıları olarak beyne iletilir. Gelen bu uyarılarla beyin tüm vücudun, uzay içinde bulun- duğu yeri kusursuz şekilde belirler, kas gurupları harekete geçirilerek denge sağlanır. Bunun için denge sisteminin eksiksiz işlemesi gerekir.
Ruhsal denge bozukluğu; zihinsel bir bozukluk olmadan ortaya çıkan psikolojik olarak iyi olmama halidir. Kişinin hiçbir fiziksel veya psikolojik sorunu olmadan yaşamdan tat almamasıdır. Yani psikolojik dayanıklılığının düşmesi ve tahammül duygusunun azalmasıdır.
Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesinin şiddeti, enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterebilir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Beyincik vücudun denge organı olup düzenli kas hareketlerinin yapılmasını sağlar. aldığı uyarıları değerlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri