Beklettikten sonra yine duru suyla yıkayıp tüketebilirsiniz. Deniz börülcesi çiğ şekilde salatalarda kullanılır, ilave tuza gerek yoktur. Limon-sirke ile soslanarak tüketilir.
Tencerede kaynamakta olan suya atıp 15 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra börülceleri köklerinden tutup kılçıklarını tek tek sıyırın. Ayıkladığınız deniz börülcelerini servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ile hazırladığınız sosu dökerek karıştırın.
Ege mutfağının nadide bir sebzesi olan ve doğada kendiliğinden yetişen deniz börülcesi köküyle beraber artık yok olma noktasında. Pamucak bölgesinde yetişen ve sofraların özel bir tadı olan deniz börülcesinin soyu kökleriyle topraktan sökülmesi nedeniyle böylece yakın bir zamanda tarihe karışacak.
Deniz börülcesi kılçıklı bir besindir. Bu kılçıklar yenmez, ayıklanması gerekir. Haşladıktan sonra, uç kısımlarından tutup çekerek kolayca ayıklayabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Deniz börülcelerini bol su ile yıkayın. Hepsinin sığacağı bir tencereye bol su koyup kaynatın. İçine 1-2 diş sarımsak koyun. Yıkadığınız deniz börülcelerini içine koyup haşlamaya bırakın.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı kalkan oluşturmak için deniz börülcesi iyi bir besindir. İçerdiği A ve C vitamini sayesinde vücut direncini artırmaya ve güçlü kalmasını sağlamaya yardımcı olur.Kronik hastalıklara ve oksidatif strese yol açan serbest radikalleri nötralize eder.
Deniz börülceleri kaynar suda haşlanır ve sudan çıkarılarak soğuk suya tutulur, sap kısımlarından kılçıkları ayrılıp atılır. Salata tabağına yerleştirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Üzerine zeytinyağı ve pul biber serpiştirilir. Afiyet olsun.
Deniz börülceleri suda haşlandıktan sonra kılçıklarından temizlenir ve tabağa alınır. Dövülmüş sarımsak ve rendelenmiş domates ile karıştırıldıktan sonra zeytinyağı ve tuzla harmanlanarak servis tabağına alınır. Üzerine limon sıkılarak servis edilir.
Börülceyi ayıklarken öncelikle sert sap ve kök kısımlarını olabildiğince bıçak yardımıyla ayırın. Bol suda yıkadığınız börülceleri kaynattığınız suda 10 dakika kadar haşlayın. 8. Dakikadan sonra çatal yardımıyla bir tanesini alarak yumuşayıp yumuşamadıklarını kontrol edebilirsiniz.
Tüm Akdeniz havzasında (Kuzey Amerika ve Asya'da olduğu gibi) çok yaygın bir bitki olduğu için ilkbahardan yaza kadar olan dönem diyebiliriz: Mayıs ayında başlayıp Eylül ayında bitiyor.
Peki nedir nasıl bir şeydir bu börülce? Deniz kıyılarında bu yetişen bu bitki, kendinden tuzlu, hafifçe ekşi fakat çok lezzetli. Deniz yetiştiği için tam bir iyot deposu. Bu özelliğiyle guatr hastalarına çok iyi geliyormuş.
Deniz börülcesi (Salicornia europaea), ıspanakgiller (Amaranthaceae) familyasından bir bitki türü.
Deniz Börülcesi Tarifinin Püf Noktası
Kolaylıkla ayıklanması için kaynar suda 20 dakika kadar haşladığınız deniz börülcelerini besin ve renk değerlerini kaybetmemeleri için 5 dakika buzlu ve soğuk suda bekletebilirsiniz.
Deniz börülcesinin yanına ana yemek olarak balık ve bol yeşillikli salata hazırlayabilirsiniz.
Yüksek lif yapısı olan deniz börülcesi sindirim problemlerine de iyi gelir. Ancak deniz börülcesi sirkeli suda ya da tatlı suda iyice yıkanması gerekir. Daha sonra tüketildiğinde bağırsak ve mide hastalıklarının önüne geçer. İshal ve kabızlık gibi rahatsızlıkların yaşanmaması sağlayarak metabolizmayı düzenler.
Deniz Börülcesi Nedir? Deniz börülcesi ıspanak ailesine ait olan bir doğal bitki kaynağıdır. Denizde meydana gelen gelgitler sebebiyle en tuzlu yiyecek olarak bilinen deniz börülcesi, halk arasında kurşun otu ya da tuzlu ot şeklinde bilinmektedir.
Deniz börülcesi ekşi, tuzlu fakat oldukça lezzetlidir. Deniz börülcesi sonbahara doğru denizin tuzunu iyice içine çekmesinden dolayı; daha çok ilkbaharda ve yaz mevsiminin başında tüketilir. Eğer sonbaharda toplanırsa 1 gün kadar tatlı suda bekletmek doğru olur.
Deniz börülcesini temizleyip sıcak suya atarsınız; pişerken biraz “enteresan” kokar ama normaldir, hafif ağırdır kokusu ama tadına hiç yansımaz bu.
Deniz börülcesinin böbrek rahatsızlıklarına ve mideye iyi geldiği bilinir. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini destekler ve metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur.
- Yüksek lif yapısı olan deniz börülcesi sindirim problemlerine de iyi gelir. Ancak deniz börülcesi sirkeli suda ya da tatlı suda iyice yıkanması gerekir. Daha sonra tüketildiğinde bağırsak ve mide hastalıklarının önüne geçer. İshal ve kabızlık gibi rahatsızlıkların yaşanmaması sağlayarak metabolizmayı düzenler.
Deniz börülcesi, ıspanakgiller familyasına ait bir bitkidir. Deniz yosunu da olarak bilinen deniz börülcesi sanıldığı gibi denizde değil denize kıyısı olan bölgelerde yetişir. Denizin gel git yapmasıyla su çekilir ve bu alanlarda deniz börülcesi yetişir.
Deniz Börülcesi yüksek oradan tuz barındırdığı için yüksek tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Aşırı tüketilmesi bazı alerjik reaksiyonlara, ishale neden olabilir.
Deniz börülcesi, narin bir bitki olduğu için taze şekliyle uzun süre saklaması zordur. Ancak buzdolabında hava almayan bir kabın içinde bir haftaya dek saklayabilirsin. Deniz börülcesini buzlukta saklamak istersen de haşladıktan ve kılçıklarını ayıkladıktan sonra saklamalısın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri