Çimlenme olarak da bilinen filizlenme, tohumların, tahılların, kabuklu yemişlerin veya baklagillerin sindirilebilirliğini ve besin değerini artırmak için kullanılan yaygın bir uygulamadır.
İlk akla gelen mercimek ve fasulye olsa da, aslında bütün kabuklu baklagiller ve tahıllar, ayrıca ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi tohumlar filizlendirilebilir. En önemli kural, kullanılan malzemenin herhangi bir kimyasal işlemden geçmemiş olması.
Filizlenmiş beyaz fasulye yenir mi? Sürekli buzdolabında saklayın. Filizlenmiş tohumları çiğ olarak tüketebilir ya da kısa süre pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.
Filizlenmiş kuru baklagilinizi cam bir kavanozda buzdolabında 3-4 gün, buzlukta 1 ay muhafaza edebilirsiniz. Çiğ yenmesi ideali ama buharda hafif pişirerek de kullanabilirsiniz. Zaten bayağı bir oranda yumuşadıkları için çok çabuk pişecekler.
Tohumlar suda bekletilince ısı ve oksijen de yeterli miktarda ise koruyucu kabuğu çatlar ve çimlenmeye, minik filizler vermeye başlar. Suda bekletilen baklagillerin, tahılların filizleri çiğ olarak veya pişirilerek yenilebilecek canlı filizlerdir. Bu sürece filizlendirme veya çimlendirme denir.
İlgili 39 soru bulundu
Çimlenme olarak da bilinen filizlenme, tohumların, tahılların, kabuklu yemişlerin veya baklagillerin sindirilebilirliğini ve besin değerini artırmak için kullanılan yaygın bir uygulamadır.
Fasulye tohumu 15-20 °C'de çimlenmekte, 15 °C'nin altında yavaşlamakta, 10 °C'nin altında ve 35°C'nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C'nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyat saklanırken içine defne yaprağı eklemek, kavanozun üstünü tuz ile kaplamakta bakliyatın saklama süresini uzatacaktır. Bakliyatı buzdolabında cam kavanozda veya bez torbalarda saklamak en doğru saklama yöntemidir. Buzdolabı hem serin hem de kuru bir saklama alanıdır.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Fasulyelerin üzerine 3-4 cm olacak şekilde elenmiş toprak ilave edin. Toprağın yüzeyini şeffaf naylon yardımıyla kapatın. Bu süreçte periyodik olarak toprağı nemlendirin. Tahmini olarak 6-10 gün içerisinde fasulyeler çimlenecektir.
işlenmiş toprağa fasulye tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 4 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 6-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilip yemeklere eklenebilir veya fırıncılıkta kullanılmak üzere kurutulabilir ve un haline getirilebilir.
Yetişmesi oldukça kolay olan fasulye tohumu, ülkemizde hem kuru fasulye hem de taze fasulye olarak oldukça fazla tüketilmekte olan geleneksel bir yiyecektir. İklim özelliklerine göre fasulye tohumu ekim ve dikim zamanları farklılık gösterse bile sıcak aylarda yapılmaktadır.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Bazı cinsler tavsiye edilen 4-7 °C'de bile soğuk vurmasına maruz kalabilmektedir. Bu nedenle kısa süreli depolamalar 7-10 °C'de yapılmalıdır. Bu koşullarda ancak 8-10 gün dayanırlar. Fasulye bozulmaya müsait bir ürün olduğu için hasattan hemen sonra su ile 4 °C'ye soğutulmalıdır.
Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine 2-3 adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır. Unun dışında nohut, fasulye ve mercimek gibi gıdaların böceklenip kurtlanmaması için ise her birinin saklandığı kapların içine 1 tutam tuz serpiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Fasulye çiçeğe duruncaya kadar fazla sulanmaz. Yine de aşırı sıcak ve kurak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir.
Sırık bezelye ve fasulye tarımında bitkilere budama biçiminde bir müdahale yapılmaz. Sırık domates yetiştiriciliğinde ise seradaki biçimde budama uygulanır.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri