Ege mutfağının nadide bir sebzesi olan ve doğada kendiliğinden yetişen deniz börülcesi köküyle beraber artık yok olma noktasında. Pamucak bölgesinde yetişen ve sofraların özel bir tadı olan deniz börülcesinin soyu kökleriyle topraktan sökülmesi nedeniyle böylece yakın bir zamanda tarihe karışacak.
Deniz Börülcesi yüksek oradan tuz barındırdığı için yüksek tansiyonu olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir besindir. Aşırı tüketilmesi bazı alerjik reaksiyonlara, ishale neden olabilir.
Deniz börülcesi hem yemek hem de salata olarak tüketilir. Özellikle yoğurt ve sarımsakla yapılan salatası hem kilo vermeye yarıyor hem de vücudun yenilenmesini destekliyor. Tuz gölü, Aksaray, Ereğli, Burdur ve Tarsus kıyılarında toplanır. Börülce tüketilmeden bir gün boyunca tatlı suda bekletilmelidir.
Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir. Türkiye'de en çok Gökova'da yetişir, Tuz Gölü ve çevresi, Aksaray, Ereğli, Burdur ile Tarsus kıyılarında da rastlanır. Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu ve ekşidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı kalkan oluşturmak için deniz börülcesi iyi bir besindir. İçerdiği A ve C vitamini sayesinde vücut direncini artırmaya ve güçlü kalmasını sağlamaya yardımcı olur.Kronik hastalıklara ve oksidatif strese yol açan serbest radikalleri nötralize eder.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'de kurşun otu yahut tuzlu ot olarak da tüketilmektedir. Salatalarda ve yemeklerde lezzetli şekilde kullanılır. Nisan ayı deniz börülcesi mevsimi olarak bilinir ve bu aydan itibaren en taze şekilde deniz börülcesi temin edilir.
Deniz börülcelerini bol su ile yıkayın. Hepsinin sığacağı bir tencereye bol su koyup kaynatın. İçine 1-2 diş sarımsak koyun. Yıkadığınız deniz börülcelerini içine koyup haşlamaya bırakın.
Peki nedir nasıl bir şeydir bu börülce? Deniz kıyılarında bu yetişen bu bitki, kendinden tuzlu, hafifçe ekşi fakat çok lezzetli. Deniz yetiştiği için tam bir iyot deposu. Bu özelliğiyle guatr hastalarına çok iyi geliyormuş.
Deniz Börülcesi Nedir? Deniz börülcesi ıspanak ailesine ait olan bir doğal bitki kaynağıdır. Denizde meydana gelen gelgitler sebebiyle en tuzlu yiyecek olarak bilinen deniz börülcesi, halk arasında kurşun otu ya da tuzlu ot şeklinde bilinmektedir.
Saksının dibine 10-15 cm toprak koyar üzerine de deniz kumuyla karıştırılmış toprak koyarsanız yeterli olacaktır. Büyük marketlerden veya pazardan aldığınız demet halindeki deniz börülcesinde illa ki köklü olanlar çıkacaktır. Deniz kumlu toprağa dikerek ve az az sulayarak yetiştirebilirsiniz.
Kendisine has bir ekşiliği de vardır ve bu ekşilik deniz börülcesine özgün bir lezzet katar. Halk arasında kurşun otu ya da tuzlu ot olarak da bilinen deniz börülcesi, oldukça lezzetli ve faydalı bir bitkidir.
Deniz börülceleri kaynar suda haşlanır ve sudan çıkarılarak soğuk suya tutulur, sap kısımlarından kılçıkları ayrılıp atılır. Salata tabağına yerleştirilir, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Üzerine zeytinyağı ve pul biber serpiştirilir. Afiyet olsun.
Deniz börülcesini temizleyip sıcak suya atarsınız; pişerken biraz “enteresan” kokar ama normaldir, hafif ağırdır kokusu ama tadına hiç yansımaz bu.
Börülceyi ayıklarken öncelikle sert sap ve kök kısımlarını olabildiğince bıçak yardımıyla ayırın. Bol suda yıkadığınız börülceleri kaynattığınız suda 10 dakika kadar haşlayın. 8. Dakikadan sonra çatal yardımıyla bir tanesini alarak yumuşayıp yumuşamadıklarını kontrol edebilirsiniz.
Börülcenin içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde kötü kolestrolü azalttığı, kabızlığı giderdiği, yüksek tansiyon ile şekere faydası olduğu, kanseri önleyici özellik taşıdığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bildirildi.
Zayıflama üzerinde etkili: Kalori değeri düşük bir sebzedir bu nedenle özellikle zayıflama programlarında rahatlıkla kullanılabilir. Deniz börülcesinin ödem attırıcı özelliği de vardır. Kilo vermenize destek sağlamak için zeytinyağlı deniz börülcesi salatasını sofralarınıza mutlaka eklemelisiniz.
Görünümüyle biraz yeşil fasulyeyi andırsa da kendine has kıtırlığı ve hafif ekşimsi tadıyla onun yeri sofralarda ayrıdır. Özellikle de Ege'de çok sevilir. Farklı türde salataları ve yemekleri yapılır.
Yüksek lif yapısı olan deniz börülcesi sindirim problemlerine de iyi gelir. Ancak deniz börülcesi sirkeli suda ya da tatlı suda iyice yıkanması gerekir. Daha sonra tüketildiğinde bağırsak ve mide hastalıklarının önüne geçer. İshal ve kabızlık gibi rahatsızlıkların yaşanmaması sağlayarak metabolizmayı düzenler.
A vitamini deposu olarak bilinen börülceler hem taze hem de kuru olarak tüketilebiliyor.
Deniz börülcesinin yanına ana yemek olarak balık ve bol yeşillikli salata hazırlayabilirsiniz.
Deniz Börülcesi Tarifinin Püf Noktası
Kolaylıkla ayıklanması için kaynar suda 20 dakika kadar haşladığınız deniz börülcelerini besin ve renk değerlerini kaybetmemeleri için 5 dakika buzlu ve soğuk suda bekletebilirsiniz.
Deniz börülcesi mahalli olarak balık yemekleri yanında sunulur. Başka, deniz börülcesi neyin yanında yenir? Yanında, bir et veya tavuk yemeği, (mesela tavuk haşlama) ve bir makarna yemeği de yakışacaktır.
Deniz börülceleri suda haşlandıktan sonra kılçıklarından temizlenir ve tabağa alınır. Dövülmüş sarımsak ve rendelenmiş domates ile karıştırıldıktan sonra zeytinyağı ve tuzla harmanlanarak servis tabağına alınır. Üzerine limon sıkılarak servis edilir.
Deniz börülcelerini bol suda bekletip yıkayın. Tencerede kaynamakta olan suya atıp 15 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra börülceleri köklerinden tutup kılçıklarını tek tek sıyırın. Ayıkladığınız deniz börülcelerini servis tabağına alın.
Kavrularak tüketilebilir ya da çorbası yapılabilir. Uygulayacağınız tüm tariflerde, öncelikle börülceleri haşlamanız ve kılçıklarından ayıklamanız gerekir. Yeşil renkli bu leziz bitki oldukça tuzlu ve iyotça zengin bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri