Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Lokum yapımı: İlk olarak şeker, nişasta ve su belirlenmiş miktarlarda tartılır. Birleştirilen bu hammaddeler, bir arada pişirilir. Pişirme sırası, toz şekerin sıcak suda tamamen erimesinden sonra nişastanın da katılarak tüm malzemenin pişirilmesi şeklindedir.
İlgili 34 soru bulundu
Kahvenin yanına çok yakışan, yedikçe yedirten, ağzı tatlandırıp misafirleri mutlu eden çeşit çeşit lokum tarifini evde yapmak aslında sandığınızdan çok daha kolay. Tatlı tarifleri içinde ayrı bir yeri olan lokumları bundan böyle dışarıdan almayacak, evde kolayca yapıp konuklarınıza keyif ve gururla sunacaksınız.
Hazır paketli lokumların aksine evde lokum yapmak da oldukça kolay. Süt, şeker, margarin, vanilya, Hindistan cevizi ve fındık gibi malzemelerle hazırlanan lokum tarifini çok seveceksiniz.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir.
Havayla uzun süre temas eden lokum, sertleşir ve özel formunu kaybeder. Lokumu aşırı sıcak ortamda bırakmak ise, çok fazla yumuşamasına ve formunu kaybetmesine neden olur.
Sığır jelatini, helal jelatin adıyla bilinen bir tür katkı maddesidir. Lokum, çikolata, içecek ve tatlı gibi gıda ürünlerinde kullanılmaktadır.
Süt, su, maya ve şeker hamur yoğurma kabına alınıp 10 dk bekletilir. Aktiflesen mayamızın üstüne un ve tuz eklenir hamur katı olmayacak yumuşak bir hamur olacak. Hamuru güzelce yoğurup 1 saat üstü örtülü bekletelim. Ceviz içi ve yenibahar karıştırılır.
Eti tavaya koyun ve 2-3 dakika arası pişirin. Daha fazla pişirmeyin.
Ocağın altını tekrar yakıyoruz orta ateşte kaynayana kadar tahta kaşık yardımı ile hafif hafif karıştırarak pişiriyoruz. Kaynama gerçekleşince ara ara sık sık karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 35 – 40 dakika boyunca kaynayacak.
Bir bardak nişasta ve yarım çay bardağı suyu bir kâsede çırpın. Kaynayan suya azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Krem tartarı ekleyip macun gibi oluncaya kadar kaynatın.
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
Krem tartar kullanmadan da yapabilirsiniz fakat; 3/4 saat sonra hafif sulanmaya müsait olduğundan; hemen ikram edip, tüketmenizi tavsiye ederim.
Lokum tozu için 3 su bardağı pudra şekeri ve 1 su bardağı nişasta bir kapta karıştırılır. Kare veya dikdörtgen bir tepsinin altına 1 su bardağı lokum tozu serperek lokumun döküleceği tepsi hazır hale getirilir.
3 su bardağı su, şeker ve limon tuzunu ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Başka bir kapta 1. 5 bardak suyu mevsimi olduğu için sıkılmış portakal suyunu ve nişastayı karıştırıyoruz, nişastası erisin.
İşte lokum çeşitlerinden bazıları: kuş lokumu, fındıklı lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, antep fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, antep fıstık krokanlı lokum, narlı antep fıstıklı lokum, safranlı narlı antep fıstıklı lokum, ...
Bonfile, sinir ve yağ gibi detaylar içermeyen lezzetli ve kemiksiz bir ettir. Dana lokum da bonfilenin en değerli, yumuşak ve lezzetli orta kısmıdır.
Gerek özel günlerde, kutsal günlerde hayır amaçlı dağıtmak için, gerekse de çay ve kahve saatlerinde ikramlık olarak kullanmak için her evde mutlaka bulunur. Örneğin birinin çocuğu mu doğdu? Hemen hayır yapmak ve bu özel günü kutlamak için sokaktaki insanlara, tanıdıklarına ya da tanımadıklarına lokum dağıtır.
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir. Tam kıvamında bir muhallebi yapmak isterseniz nişasta kullanmanız gerekir.
1 kg paket yaklaşık 30 adet lokum içerir.
Sığır jelatini, helal jelatin adıyla bilinen bir tür katkı maddesidir. Lokum, çikolata, içecek ve tatlı gibi gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Türkiye'de kullanılan sığır jelatini ithal olarak temin edilir ve helal hayvanlardan elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri