Çocuk süt dişleri ve genel diş sağlığı ile ilgilenmezler çünkü bu alan uzmanların işidir. Yetişkin ve genel diş hekimleri 12 yaşından büyük hastalarla ilgilenir. Pedodonti bölümü ise 0-12 yaşındaki çocuklara karşı muayene hizmetini karşılamaktadır.
Çocuk Diş Hekimliği, doğumdan ergenlik çağının sonuna kadar geçen dönemdeki (0-15 yaş) bireylerin ağız ve diş sağlığını inceleyen; bu bireylerde koruyucu, önleyici ve tedavi edici tüm yöntemleri uygulayan Anabilim Dalı'dır.
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) 0-13 yaş arası çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasıyla ve bu dişlerde genetik, travmatik, çürük gibi nedenlerle oluşabilecek sorunların tedavisiyle ilgilenen ana bilim dalıdır.
Bebeğimin ilk diş muayenesini ne zaman yaptırmalıyım? Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO) ve Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılmasını (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) önermektedir.
İlk diş muayenesi altı ay ile bir yaş arasında yaptırılmalıdır. Çocuğumu ne sıklıkla diş kontrollüne getirmeliyim? Çocuğunuzun çürük risk düzeyine göre 3 veya 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret ederek, muayene ve gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Çocuklarda da erişkinlerde olduğu gibi süt ya da daimi dişleri çekilebilir. Daimi dişleri ortodontik karar ya da aşırı harabiyet durumu gibi ender durumlarda çekmekteyiz. Çocuklarda diş çekim işlemleri çocukların psikolojileri düşünülerek onları tedirgin etmeden yapılmaktadır.
Pedodonti (çocuk diş hekimi) çocukların diş bakımı ihtiyaçlarını,diş tedavileri ile ilgili bir uzmanlık alanıdır. Pediatrik diş hekimi Çocuk Diş tedavilerinde uzmanlık eğitimi alan kişilere pedodontist denir.
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır.
Çocukların ağız ve diş sağlığını kontrol altına almak, oluşan problemleri ortadan kaldırmak, oluşabilecek problemleri önlemek ve ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı bir ağza sahip olabilmeleri için gerekli olan birtakım tedavi süreçlerinden söz etmek mümkündür.
Madde 24- Tıbbi müdahalelerde hastanın rızası gerekir. Hasta küçük veya mahcur ise velisinden veya vasisinden izin alınır. Hastanın, velisinin veya vasisinin olmadığı veya hazır bulunamadığı veya hastanın ifade gücünün olmadığı hallerde, bu şart aranmaz.
Dört yaş çocuğun diş hekimi ile çoktan tanışması gereken bir yaş dilimidir. Bu yaştaki çocuklarını anne babalar diş hekimi kontrollerine alıştırmış olması gerekir. 1 yaşından itibaren düzenli kontrol sağlandığı müddetçe herhangi bir şekilde çürük sorunu yaşanmaz. Aksi bir durum olmadığı müddetçe dolgu da yapılmaz.
Endodonti kliniğinde, çürük, kırık, enfeksiyon ve travma gibi nedenlere bağlı olarak diş pulpasında ve çevre dokularda oluşan hasar tedavi edilir. Bu amaçla endodonti hekimi, kanal tedavisi uygulayabileceği gibi dişin canlılığını korumak amacıyla rejenerasyon tedavileri de uygulayabilir.
Çocuklarda Kapsamlı Ortodontik Tedavi ( Tel Takmak)
Hemen her yaşta ortodontik tedavi yapılabiliyor olmasına rağmen, her hastanın problemine göre ideal bir yaşı vardır. Ortodontik tedaviler sıklıkla bütün ana dişler sürdükten sonra (11-12 yaş) yapılır.
Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Dişsel düzeltmelerde yaş önemli değildir, dişleri çevreleyen kemikleri sağlıklı olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Hasta kaç yaşında olursa olsun diş çapraşıklıkları düzeltilebilir.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir.
Bu nedenle aileler, iki-üç yaştan itibaren, özellikle süt dişlerinin tamamlanmasından sonra diş hekimlerine gitmeye başlamaktadır. Yirmi adet süt dişinin tamamlanmasının ardından başlanılan muayeneler ile çocuğun ağız sağlığı güvence altına alınır.
Evet, kanal tedavisi yapılması altından gelecek daimi dişin çıkmasını engellemez. Fakat her süt dişinin altında daimi diş olmayabilir, bu durum ancak doktorunuzun çekeceği röntgen sonucunda ortaya çıkar. Eksik bir dişin olup olmadığının tespit edilebilmesi için çocuğun en az 6-7 yaşlarında olması gerekir.
Ağrı olan dişlerde acil müdahale olarak dişin olduğu bölgeye dışarıdan 5'er dakika arayla buz uygulaması yapılabilir veya dişin olduğu bölge fırçalanarak rahatlatılabilir. Ağrı bunlara rağmen azalmazsa ağrı kesici verilerek çocuğun diş hekimine gidene kadar ağrısı giderilebilir.
Pedodonti uzmanı olmak için iki aşamalı bir yoldan geçmek gerekir. İlk olarak Diş Hekimliği Fakültesi'nden lisans derecesiyle mezun olunmalıdır. Daha sonra da Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavında (DUS) başarılı olunmalı ve pedodonti alanında uzmanlık eğitimi alınmalıdır.
En çok merak edilen soru ise ''Genel diş hekimi diş çeker mi?'' sorusudur. Evet, diş çekme operasyonlarını da yapabilmektedir. Genel diş hekimi 2-16 yaş aralığındaki tüm bireylerin ağız, diş ve çene sorunlarıyla ilgilenir. Ayrıca bu sorunlara yönelik teşhis ve tedavi uygular.
Çocuklarda çürük süt dişi çekilir mi? Enfeksiyon ya da çürük kaynaklı diş çekimi yapılabilir.
Diş röntgenlerinin her yaştan çocuk için güvenli olduğunu ve sadece düşük miktarda radyasyon içerdiğini unutmayın.
Genel kural olarak 12 yaşına kadar süt dişlerinin görev yapması ideal durum olarak kabul edilir. Bundan önce çekilecek veya uygunsuz ağız ve diş bakımı nedeni ile kaybedilecek dişler gelecek dönem için bazı problemlerin sebebidir.
Yaş Sınırlaması Olmayan Ortodontik Tedavi
Dişsel problemler olarak görülen, dişin çıkış yönünün farklılaşması ve ağız içinde düzgün şekil almaması, her yaşta düzeltilebilir bir durumdur. Süt dişleri döküldükten sonra çıkan ve kalıcı olan dişlerdeki yamukluklar, uzun yıllar sonra bile düzeltilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri