Deniz suyu sıcaklığı, atmosferik ısınma ve soğumalardan hava sıcaklığında olduğu gibi anında etkilenmeyen, karalara göre daha geç ısınıp, geç soğuyan, bu yüzden de sıcaklığı gün içerisinde çok ani değişiklik göstermeyen meteorolojik bir parametredir.
Deniz, kumlara göre daha yavaş bir şekilde ısınır ve soğur. Bu yüzden de sabah deniz serin olurken kumlar çok sıcak olur. Akşama kadar deniz ısınmaya başlar ve gece olur. Gece olunca kumlar hemen soğur ama deniz yavaş bir şekilde ısınıp soğuduğu için geceleri deniz daha sıcak olur.
Denizin en sıcak olduğu saatler güneşin batmak üzere olduğu saatlerdir. Sabahları ise en soğuk saatlerinden biridir. Özellikle güneş doğduğu sırada en soğuk dereceyi alır deniz.
Deniz suyu güneş batmak üzereyken en yüksek sıcaklığa ulaşır. Sabah vakitlerinde ise güneşin doğduğu vakit deniz suyunun en soğuk olduğu zamanlardır.
Ortamda ışık olmadığı zamansa sıcaklık hayli düşer. Derin deniz bölgelerinde sıcaklık -1°C ile 5°C arasında değişir. Tuzluluk değerlerinde herhangi bir artma ya da azalma olmaz, yani değerler sabittir. Derin denizlerde, çözünmüş oksijen yoğunluğu da hayli azdır.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye'de en sıcak deniz suyu Akdeniz bölgesindedir. Akdeniz'in körfezlerinde deniz suyu sıcaklıklarının 27 dereceye kadar çıktığı gözlemlenir.
Nem gündüzleri ısıyı tutar, geceleri ısı kaybını önler. Bu yüzden, günlük sıcaklık farkının en yüksek olduğu yerler nemin düşük olduğu çöller, en düşük olduğu yerler nemli ve suyun olduğu yerlerdir.
Öncelikle rüzgâr, dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.
Akşam geç saatlerde denize girmenin faydaları:
Deniz suyu sıcaklığı daha yüksektir. Gün boyunca güneş ışığı alan deniz suyu, akşam saatlerinde daha ılık ve konforlu bir hal alır. Bu da denize girmeyi daha keyifli bir hale getirir. Özellikle soğuk suya alışkın olmayanlar için akşam denize girmek daha uygun olabilir.
Kaşlıoğlu, "İnsanlar hem güneş ihtiyacını karşılamak, hem de eğlenmek amacıyla deniz ya da havuzlara gitmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, güneşin tepede olduğu saat 11.00 ile 15.00 arası güneş altında durmamak lazım.
Akşam saatlerinde yüzdüğümüzde deniz suyunun daha ılık hissedilmesinin asıl sebebi denizin ısınması değil. Ya da şöyle söyleyelim; deniz suyunda aynı gün içinde hissedilebilecek kadar soğuma ve ısınma olmaz.
SABAH ERKEN SAATLERDE DENİZE GİRMENİN FAYDALARI
Doktortarif.com sitesinde aktarılanlara göre; Deniz suyu daha temiz ve berraktır. Gece boyunca dalgalar ve rüzgar, kumsalda biriken çöp ve kirleri uzaklaştırır. Ayrıca, gün içinde artan insan kalabalığından önce denize girmek, daha hijyenik bir ortam sağlar.
Güneşin en güçlü olduğu saatler genellikle öğle saatleridir (11:00-15:00). Bu saatlerde denize girmek veya güneşlenmek yerine daha gölgeli alanlarda dinlenmeyi tercih edin. Eğer denize girmek istiyorsanız, sabahın erken veya akşam saatlerini tercih edin.
Cevap: Gece deniz sıcak kara soğuk olur,gündüz ise tam tersi.
Gün boyunca, rüzgar hızı arttıkça rüzgar dalgalarının boyutu da artar. Öğleden sonra ve akşamları da bu durum en üst seviyeye ulaşır. Aynı zamanda rüzgarın estiği yön de dalgaların oluşumun büyük rol oynuyor.
Eyyamı bahurda denize girmek, halk arasında Alaca hastalığı denilen bu deri hastalığına neden olur. Ayrıca bu tarihlerde denizin kendini temizlediğine inanılır. Bu yüzden bu bir haftalık süreçte denize girilmemesi gerektiğine inanılır.
22 derecenin altındaki bir deniz suyu, kişinin üşümesine neden oluyor. 29 derecenin üzerindeki su sıcaklığı seviyesi ise bunaltıcı bir etki yaratıyor. Bu nedenle yüzmek için ideal deniz suyu sıcaklığı 22 ila 29 derece aralığı olarak belirleniyor.
Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir. Güneş ışınlarından korunmanın en önemli yolu ise, yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmaktır.
Aylara göre deniz suyu sıcaklığı dikkate alındığında en yüksek ortalama sıcaklık 24,1 ile ağustos, en düşük ise 7,9 dereceyle şubat aylarında ölçüldü.
Yağmur yağdığı zaman rüzgâr hafiflediği için deniz sakinleşir.
Dalgaların oluşmasında birden fazla faktör rol almaktadır. Fakat rüzgarlar denizlerin üzerinden estiği için, dalgaları oluşturan da çoğunluklaa rüzgarlardır. Bununla birlikte bazen de deniz tabanında gerçekleşen heyelanlar, depremler, volkanik faaliyetler de dalga oluşumuna sebep olmaktadır.
Cevap. Cevap: Ülkemizde gerçek sıcaklık ile indirgenmiş sıcaklık arasındaki farkın en az olduğu bölge Marmara Bölgesi, en fazla olduğu bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi'dir.
Kara ve denizlerin farklı ısınlarının olmasının nedeni basınç alanlarının farklı olmasıdır. Mevsimlere göre alçak hava basıncı mı yoksa yüksek hava basıncı mı olduğu belli olur.
Bir maddedeki sıcaklık değişiminin gerçekleşmesi için gerekli ısı enerjisi, maddenin cinsine (öz ısısına), miktarına (kütlesine) ve ısıtıcının gücüne bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri