Deniz suyu temizdir. İçilebilir de. Fakat tuzlu olduğu için içilmiyor diye, "abdest alınmaz, gusledilmez" şeklinde bir kaide yoktur. Necis olduğu için içilmeyen bir su ile abdest alınmaz.
Deniz suyu tuzlu olduğu için hastalık yapıcı mikroorganizmaların yaşaması daha zordur. Ancak durgun, kirli ve yüzeyi köpüklü denizler de aynı havuzlar gibi enfeksiyon riski taşır.
Deniz suyunda bulunan iyot (deniz tuzu) bağışıklık sistemini geliştirir ve tiroid aktivitesi artırır. Büyük bir doğal antiseptik olan deniz suyu önemli derecede enfeksiyonlara karşı , bakteri ve mikrop öldürmek için vücudun direncini artırır.
Deniz suyuyla abdest veya gusül alınabilir. Çünkü deniz hem temiz hemen de temizleyici bir özelliğe sahiptir. Suyun tuzlu olması abdest almaya mâni değildir.
Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hz. Peygamber de (s.a.s.), 'Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir”'(Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurmuştur.
İlgili 44 soru bulundu
Fetvada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
Temiz olan denize veya göle girip çıkan, ağzına ve burnuna su verince, gusletmiş olur. Yağmurdan ıslanan da, ağzına ve burnuna su verince, gusletmiş olur.
Bizce Zemzem suyu ile temizlenmek mekruh değildir. Nitekim İmam Ahmed'in bir rivâyeti dışında bütün İslâm âlimleri böyle söylemişlerdir. Bu konudaki delilimiz; Zemzem suyu ile temizlenmenin yasak oluşu konusunda (Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'den) hiçbir nehiy sâbit olmamıştır. "Su temizdir ve temizleyicidir.
Çünkü melekler, Âdem oğullarının rahatsız oldukları şeylerden rahatsız olurlar." (Müslim; hadis no: 564.) Eğer bir kimsenin çorapları pis kokuyorsa, onları çıkarıp ayaklarını yıkaması gerekir. Bu kimsenin, çoraplarının ois kokusuyla melekleri ve namaz kılanları rahatsız etmesi kendisine helal olmaz.
Havuz ne kadar klorlansa, dezenfekte edilse de pek çok enfeksiyondan, özellikle de parazitlerden klor bile koruyamıyor. Parazitler kornea ülserleri gibi pek çok kornea enfeksiyonlarına, hatta kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor. Yani en kötü deniz, en iyi havuzdan sağlıklıdır.
Deniz suyu çeşitli vitaminler, elementler, mineral tuzlar, mikroorganizmalar ve amino grup asitler ihtiva eder. Tüm bu bileşenler insan vücudu için oldukça faydalıdır. Deniz suyu antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede enfeksiyon, mantar, mikrop ve bakterilerle savaşır.
Yüzmek basuru önlemede birinci sırada yer alıyor. Yüzmeyle birlikte kan hareketi sağlanıyor. O bölgedeki damarların memeleşmesi engelleniyor. Yüzme sporu kas ve damar hareketlerinin düzenli olmasını da sağlıyor.
Dolayısıyla vajina içerisindeki denge bozuluyor ve vajina enfeksiyona açık hale geliyor. Yüzmek yazın yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri ancak doğru önlemler alınmadığında deniz ve havuz suyu kadınlarda enfeksiyon riskini artırıyor.
Deniz Suyunu Fazla Yutmanın Sonuçları
Kişi tuzlu su ya da deniz suyu içtiğinde hiç su içmemiş gibi olur ve üzerine vücudun su kaybetmesine neden olur. Bu durumun doğal bir sonucu olarak vücutta su oranı düşer ve ağız kuruluğu, kas krampları gibi fiziksel etkiler ortaya çıkmaya başlar.
Dr. Turhan, tuzlu suyun da mikroorganizmaları hemen öldürmediğine işaret ederek, özellikle denizlerin kanalizasyon sularının boşaldığı, hayvan leşlerinin bırakıldığı bölgelerinde yüzülmemesini istedi. Turhan, aşırı yağışların hemen ardından bu suların karıştığı denizlerin hastalık bulaştırabileceğine de işaret etti.
Hanefi mezhebi alimlerinden Molla Aliyyü'l-Kari, cünüb bir kimsenin zemzem suyuyla gusletmesini tenzihen mekruh olduğunu söylemiştir. Fakat alimlerin geneli bunun caiz olduğunu söylemiştir. Ayrıca zemzem suyu varken teyemmum etmek caiz değildir.
Abdülmuttalib, hayatta bulunan tek oğlu Hâris'in yardımıyla Zemzem Kuyusu'nu meydana çıkardı.
Kıbleye dönük bir şekilde, sağ elde ve üç yudumda içilmesi önerilen zemzemi bitirdikten sonra elhamdülillah denmelidir.
D vitamini için en önemli kaynak olan güneşin altında uzun saatler kalmak hem cilt yaşlanmasını hem de cilt kanserini tetikleyebiliyor. D vitamini salınımı için dikkat edilmesi gereken konuların başında ise güneşlendikten sonra en az 1-2 saat duş almamak geliyor.
Kurulanmayı uygun görmeyenler, kıyamet günü, abdest suyunun tartılacağını kabul ederler. Zührî "Mendil mekruh addedilmiştir, çünkü abdest suyu (kıyamet günü) tartılacaktır." demiştir. Bu düşünceye göre, abdest suyu tartılacağına göre onu silerek izâle etmek mekruhtur.
Yeter ki, içine dalan elde bir necaset bulunmasın, bir pislik olmasın. Yıkanırken bedenden sıçrayan mâ-i müstâmel dediğimiz kullanılmış suya gelince, bu su, temizdir, ama temizleyici değildir. Bu itibarla, temiz bir suyun içine böyle kullanılmış su damlacıkları düşse, hemen o suyu kirletti denmez, bakılır.
Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hz. Peygamber de (s.a.s.), "Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir." (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurmuştur.
Kirli sularda yaşayan midye gibi canlılar kurşun ve kadmiyum gibi ağır metaller başta olmak üzere tüm kirleticileri bünyesinde toplayabilir. Bu da insan sağlığı açısından çok risklidir. Bu sebeple tüketilecek midyelerin temiz sulardan elde edilmesi ve hijyenik koşullarda hazırlanıp satışa sunulması gerekmektedir.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri