Sodyum ve iyot gibi diğer mineral tuzları açısından zengin olduğu için, okyanus suyu antiseptik olarak kabul edilebilir, bu da yara iyileştirici özelliklere sahip olabilir.
Güneşle beraber deniz suyundan yararlanabilen çocuklarda çeşitli cilt ve deri hastalıklarında büyük oranda iyileşme olduğu gözlemlenmiştir. Ek olarak isilik, egzama, yara izleri, kurdeşen ürtiker gibi hastalıklarda da olumlu etkisi vardır. Deniz suyu bağışıklık sistemine de yararlıdır.
Doktor aksi bir tavsiyede bulunmadıkça dikişiler alındıktan 24 saat sonra deniz ya da havuza girmek mümkün olabilir. Vücudunda açık yara ve kesikleri bulunanların ise denize girmeden önce hekime danışması faydalıdır.
Deniz suyundaki maddeler antienflamatuar etkiye sahiptir ve iltihapla mücadele eder. Bu özelliği sayesinde deniz suyu grip ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir.
Saç ve cilt sağlığını geliştirir
Soğuk uygulanan deniz suyunun cilt ve yüz üzerinde tonik etkisi vardır. Cilde nem ve parlaklık verir, toksinleri yok eder ve peeling görevi görür. Filtrelenmiş deniz suyu egzama, uçuk, kurdeşen, akne, sedef hastalığı gibi birçok cilt rahatsızlığını tedavi eder.
İlgili 42 soru bulundu
Deniz suyundaki mineraller cildi yeniler. Saçların kepeklenmesini önler, sivilceleri kurutur ve siyah noktaları temizler. Antiseptik özelliğiyle de enfeksiyonlara karşı savaşır, egzama ve kurdeşene iyi gelir; mantar ve bakterileri öldürür.
Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
Ayrıca deniz suyu, yaraya zarar verebilecek yüzlerce inorganik madde içerir. Denizde yaşayan bakterilerin doğal olarak tuza dirençli olduğunu da hatırlamakta fayda var. Bu nedenle deniz suyuyla yaraların temizlenmesi tehlikeli bir uygulamadır. Vücudunuzda açık bir yara varsa denize girmekten kaçınmalısınız.
Deniz tuzunda bulunan magnezyum hidrat daha pürüzsüz ve parlak bir cilt için anahtar niteliğinde. Hassas ve akne problemi olan bir cildiniz varsa deniz suyu yine imdadınıza yetişiyor. İltihaplı bölgelerin iyileşmesinde ve sivilcelerin kurumasında deniz suyu oldukça etkili.
Halkımızda yaygın olarak yaraya su değmedeğirme korkusu var maalesef. Oysa ki su hariç her tür sıvı, bitki, ekmek, diş macunu ve aklınıza gelen herhengi bir nesnenin uygulanmasında sakınca görülmemektedir.
Yara bölgesi yıkanmamalı, su ile temasından kaçınılmalıdır. İlk 24 saat boyunca yaranın üzerindeki bandaj çıkarılmamalıdır. Bu süreden sonra yaralı bölge ıslanmayacak şekilde duş alınabilir. İlk günden sonra, bandaj çıkartılmalı, yara bölgesi sabun ve su ile hafifçe temizlenmelidir.
Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin
Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır.
Oysa küçük kesiklere yabancı maddelerin girdiği, bu nedenle sıkça temizlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Alman sağlık dergisi “Apotheken Umschau” suyun temiz olduğu Almanya gibi ülkelerde musluk suyuyla küçük yaraları temizlemeyi öneriyor. Sıkça temizlenen küçük yaralar daha çabuk iyileşiyor.
Güneşin zararlı ışınları, yara izinde renk değişimlerine neden olur. Bu nedenle yara izi oluşmaması ve yaranın bulunduğu bölgede kararma olmaması açısından yarayı güneş ışığından korumak gerekir.
Ölü derilerin cildinizden uzaklaşmasına yardımcı olan deniz tuzunun cilt tonunu eşitlemeye yardımcı olduğu ve doğal bir peeling görevi gördüğü biliniyor. Ayrıca ciltteki sebum dengesini sağlamanız için de doğal bir ajan.
Bunların dışında deniz suyunun en etkili özelliği; yaraların, alerjik reaksiyonların yol açtığı izleri yok etmesidir. Özetlersek, deniz suyunun egzama, atopik dermatit, ürtiker, kurdeşen, isilik gibi cilt hastalıklarında büyük yararı bulunmaktadır” dedi.
DENİZ SUYU
Bilindiği üzere deniz tuzlu olduğu için sivilcelerin geçmesinde oldukça etkilidir. l Eğer yazları her gün denize girerseniz sivilcelerden ve buna bağlı lekelerden daha hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Tuz bir yara ile temas ettiğinde, ozmoz adı verilen bir süreçle çevredeki dokulardan nemi çeker. Bu da dokuların susuz kalmasına ve hücrelerin zarar görmesine ya da ölmesine neden olabilir. Ayrıca tuz, yarada iltihaplanma ve tahrişe neden olarak ağrıyı artırabilir ve iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Bunun yanında kanalizasyon bulaşan deniz suyu kulak enfeksiyonları, göz iltihabı, ciltte mantar ve ishal gibi sindirim sistem sorunlarını da yol açabiliyor.
Atık sularının denize karıştığı, şiddetli yağmur sonrası suların denize ulaştığı yerlerde yüzülmesi pek çok rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor. İshal yapan bakteriler ve parazitler veya cilt -yumuşak doku enfeksiyonu yapabilen bakteriler deniz suyu vasıtasıyla insan vücuduna giriş yapabiliyor.
Tuzlu su, akciğerimize saldıran toksinleri ve diğer zararlı elementleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Deniz suyu kalın bağırsakları temizler. Küçük miktarlarda okyanus suyunun yutulması, özellikle çocuklarda kolonun boşaltılmasını kolaylaştırır, vücudu detoksifiye eder ve vücudun enerjisini yeniler.
mayo ile denizden çıkıp o şekilde beklersen, deniz suyu değil, sadece tuz kalır cildinde ki o da cildinin kurumasına ve erken yaşlanmasına neden olur. bu nedenle, denizden çıkınca duş almak değil, yukarıda bahsettiğim gibi deniz elbisesi içerisinde değilsen duş almamak aptallıktır.
Kaşlıoğlu, "İnsanlar hem güneş ihtiyacını karşılamak, hem de eğlenmek amacıyla deniz ya da havuzlara gitmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, güneşin tepede olduğu saat 11.00 ile 15.00 arası güneş altında durmamak lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri