Havuz suyundan kulağa giren mantar, bakteri, virüsler kulakta enfeksiyona yol açabilirler. Önce kaşıntı daha sonra iltihaplı-pis kokulu akıntı şeklinde kendini gösterir.
Deniz suyu mantarlar için doğal dezenfektan görevi göreceğinden mantar bulaşması ya da oluşması çok düşüktür.
Durgun ve köpüklü deniz hasta edebilir
İyi temizlenmeyen ve sirkülasyonu fazla olmayan durgun havuzlarda birçok hastalık tehlikesi vardır. Genital mantar enfeksiyonları, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, hepatit A, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları havuz suyunun neden olduğu hastalıklardır.
Atık sularının denize karıştığı, şiddetli yağmur sonrası suların denize ulaştığı yerlerde yüzülmesi pek çok rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor. İshal yapan bakteriler ve parazitler veya cilt -yumuşak doku enfeksiyonu yapabilen bakteriler deniz suyu vasıtasıyla insan vücuduna giriş yapabiliyor.
Deniz suyu çeşitli vitaminler, elementler, mineral tuzlar, mikroorganizmalar ve amino grup asitler ihtiva eder. Tüm bu bileşenler insan vücudu için oldukça faydalıdır. Deniz suyu antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede enfeksiyon, mantar, mikrop ve bakterilerle savaşır.
İlgili 27 soru bulundu
Uzmanlar, aktif cilt mantarı, göz-kulak enfeksiyonu olan kişilerin havuz ve denize girmemelerini aksi takdirde enfeksiyonlarının iyileşmesinin gecikeceğini söyleyerek ayak mantarı olan kişilerin ise havuz kenarında dolaşmasının hastalığın onlarca kişiye bulaşma riski yaratacağı yönünde de uyarıyor.
Islak ve nemli ortamlar bakterilerin, mantarların en sevdikleri ortamlardır. Bu nedenle olası enfeksiyonlara karşı denizden / havuzdan çıkılır çıkılmaz mayo değiştirilmeli, yerine kuru ve temiz bir mayo giyilmelidir.
İlk idrar yolu enfeksiyonunun 15 yaşın altında geçirilmesi ve annede tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu öyküsü olması da riski arttıran nedenler arasındadır. Havuz, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar ve vajinal akıntı gibi durumlar da riski arttıran nedenler arasındadır.
Büyük bir doğal antiseptik olan deniz suyu önemli derecede enfeksiyonlara karşı , bakteri ve mikrop öldürmek için vücudun direncini artırır.
Bunun yanında kanalizasyon bulaşan deniz suyu kulak enfeksiyonları, göz iltihabı, ciltte mantar ve ishal gibi sindirim sistem sorunlarını da yol açabiliyor.
Sulardan Kaynaklanan Hastalıklar: Özellikle ılıman ve sıcak iklimlerde insan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda bol miktarda mikroorganizma bulunur. Aynı şebekeden su kulla- nan insanların enfekte olmaları sonucunda salgınlar çıkar. Viral hepatit, tifo, kolera bu gruba giren enfeksiyon hastalıklarıdır.
Vibrio cholerae:
Diyare, kusma, hızlı su kaybı, kan basıncının azalması, düşük vücut sıcaklığı ile karakterizedir. Hastalık hasta kişilerin dışkıları ile yayılır. Yüzeysel sularda bu bakterinin yaşama süresi 1 saatten 13 güne kadar değişmektedir. Kolera salgınları genelde şebeke sularının kirlenmesiyle ortaya çıkar.
Islak mayolardan olabildiğince kısa sürede kurtulmak gerekir. Havlu, terlik gibi eşyaları ortak kullanmaktan sakınılmalıdır. Havuzdan ziyade deniz tercih edilmelidir. Enfeksiyonlar sıklıkla antibiyotikler ile tedavi edilir.
Deniz suyundaki yoğun tuz ve havuzdaki klordan kaynaklı olarak deniz kıyafetlerinin yıpranma durumları gözükebilir. En fazla nasıl bir zararı olabilir ki diye düşünebilirsiniz. Fakat deniz kıyafetlerinin yıkanmasından sonra ne kadar büyük bir hasarın olduğunu rahatlıkla tespit edebilirsiniz.
Yani deniz suyu içmek, vücuda ihtiyacı olan suyu vermek yerine daha fazla su atılmasına neden olur. Ortalama bir tahminle bir litre deniz suyunun vücuttan atılmasını sağlamak için vücudun en az bir buçuk litre tatlı su almasını gerektirir.
Ameliyat ya da belli yaralanmalar sonrası atılan dikişlerin ıslanması, enfeksiyon riskini ortaya çıkarır. Bu nedenle vücudunda dikişi olanların denize ve havuza girmesi tavsiye edilmez.
Tuzlu su, akciğerimize saldıran toksinleri ve diğer zararlı elementleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Deniz suyu kalın bağırsakları temizler. Küçük miktarlarda okyanus suyunun yutulması, özellikle çocuklarda kolonun boşaltılmasını kolaylaştırır, vücudu detoksifiye eder ve vücudun enerjisini yeniler.
Tuzlu suya gereğinden fazla maruz kalmak, sudaki çözünmüş tuzun bedeninize geçmesine sebep olabiliyor. Uzmanlar, vücuttaki tuz oranını artırarak tansiyonu yükselttiği ve yüksek tansiyonun da kalp krizine sebep olabileceği belirterek denizde uzun süre kalınmamasını öneriyor.
Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Vajinal mantar, bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet, sauna, hamam, havuz veya duş gibi yerlerden bulaşabileceği gibi cinsel ilişkiyle de bulaştığı unutulmamalıdır.
“Denize/Okyanusa işemekte hiçbir sorun yok. Çünkü: 1- Öncelikle ortalama insan idrarının yüzde 95'i sudan oluşuyor. Ayrıca litrede 1-2 gram kadar sodyum (NA+) ve klorür iyonları (CI-) barındırıyor.
İdrar yollarınızı üşüttüğünüz için yaşadığınız sağlık problemi, havuzda veya denizde daha çok yanma hissine neden olacaktır. Havuz, klorlu sudur. Klor, idrar yolları enfeksiyonunda tehlike yaratacaktır. Deniz ise tuzludur ve mikroplu olabilir.
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Mutlaka duş alın!
Eğer başka bir nedenle antibiyotik kullanıyorsanız beraberinde mantarlara etkili bir ilaç da başlamalısınız!
Candida Albicans veya Torulopsis Glabrata adı verilen iki mantar türünün neden olduğu bu vajinit türünün en sık görülen bulgusu vulva ve vajinada yoğun kaşıntıyla birlikte peynir kesiği şeklinde, beyaz renkli, kokusuz akıntıdır. Bazen akıntı çok yoğun olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri