Vinil klorür monomeri, dünya üretimindeki en büyük yirmi petrokimyasal (petrol türevi kimyasallar) arasında yer almaktadır. Vinil klorürün büyük çoğunluğu poli(vinil klorür), PVC yapmak için kullanılır.
PVC'nin kullanım alanları arasında kapı ve pencere profilleri, vinil cephe kaplaması, boru ve tesisat malzemeleri, elektrik kabloları, döşeme, hobi malzemeleri yer alır. Esnek ve dayanıklı olmasının yanı sıra ucuz olması nedeniyle malzeme su ve atık su endüstrisinde boru hatları için yaygın olarak tercih edilir.
Kimyasallar: Vinil klorid, arsenik, tarım ilaçları veya dioksin gibi kimyasallara maruz kalan kişilerde yumuşak doku kanseri gelişme riski yükselir.
Vinil klorür: PVC üretiminde ara ürün olarak vinil klorür (VC) kullanılmaktadır. Oldukça zehirli karsinojen bir maddedir.
PVC Polivinil klorür alım satımı; Polivinil klorür veya PVC nedir nerelerde kullanılır, birçok uygulamaya (borular, zemin kaplamaları, kablo yalıtımı, şişeler, ambalaj folyoları, tıbbi ürünler vb.) sahip evrensel bir polimerdir.
İlgili 19 soru bulundu
Vinil klorür polimerize olduğunda poli vinil klorür (PVC) yapısına dönmektedir. Karaciğer kanseri ve anjiyosarkom neden olmaktadır.
Vinil klorür, CH2=CHCl formülüyle ifade edilen organik bir bileşiktir.
Tuz (%57) ve petrol yahut gazdan (%43) elde edilir. PVC, tuzlu suyun elektroliz yardımıyla ayrışmasıyla elde edilen klorür ile "parçalama" işlemi aracılığıyla petrol veya gazdan elde edilen etilen kullanılarak üretilir.
havada, katalitik yanıcı ile kullanılmaktadır.
Solunduğunda boğulma, göğüste daralma, boğazda sıkışma ve şiddetli maruziyetten sonra akciğerlerde ödem (sıvıyla dolma) meydana gelir. Maruz kalındığında havadaki binde bir oranı birkaç dakika içinde ölüme neden olurken, milyonda birden daha az miktarı tahammül edilebilir ve zararsız düzeydedir.
Klor Elementinin Vücuttaki İşlevi
Vücuttaki sıvıların dengesini korumak için klorür gereklidir. Klorür sindirim (mide) sularının önemli bir parçasıdır.
Polivinil klorür, (genelde kısaltılmış olarak PVC diye kullanılır) oldukça geniş kullanım alanı olan bir plastik polimer. Vinil klorürün polimerleştirilmesi ile elde edilir. Polietilen ve polipropilenden sonra dünyada en çok üretilen üçüncü sentetik plastik polimerdir.
Klor ve bileşikleri kâğıt ve dokuma sanayinde ağartma işlemlerinde ve kent içme sularının dezenfekte edilmesinde kullanılır. Ayrıca evlerde kullanılan ağartıcıların, mikrop öldürücülerin, çok sayıda organik ve inorganik maddelerin üretilmesinde yararlanılır.
Sert bir polimer olan PVC'nin uygulama alanı geniş olup içerisine katılan katkı maddeleri ile camsı geçiş sıcaklığı düşürülerek esnek uygulamalar için de kullanılmaktadır. VCM, oda sıcaklığında ve atmosferik basınçta renksiz bir gazdır. Ancak, kanserojen etkisi sebebiyle, VCM tehlikeli madde kabul edilmektedir.
Döşemede kullanılan Vinil kelimesi polivinil klorürün kısa bir formudur, yani yaygın olarak PVC olarak bilinir. Böylece vinil döşeme ve PVC döşeme aynı sentetik malzemeden yapılmıştır. Bu döşeme malzemeleri, uygun bileşikler ve renklerle harmanlanmış PVC yayılımın haddelenmesiyle üretilir.
Plastik malzemeler içinde bulunan ve yanma sırasında açığa çıkan halojen gazları son derece zehirli ve tahriş edicidir. Özellikle PVC'de bulunan klor, yanma esnasında gaz olarak ortama yayılır.
Reaktif gazlar: Aktifliği yüksek olan gazlardır.
Belirli şartlarda kimyasal reaksiyonlara kolayca girebilirler. Örneğin; Flor gazı (F2), klor gazı (Cl2), hidrojen gazı (H2), asetilen gazı (C2H2), metil asetilen (CH3C2H), propilen (CH3CHCH2), vinil klorür (CH2CHCl) gibi.
PVC pencereler binalarda kullanılan diğer plastik, ahşap, tekstil vb. organik maddeler gibi, yangına maruz kaldığında yanacaktır. Ancak PVC pencereler kendiliğinden söner, yani ateş kaynağı çekilirse yanmayı bırakırlar. Yüksek klor içeriğinden dolayı, PVC pencereler yangın güvenliği özelliklerine sahiptir.
kalın plastiğe benzer sert madde/materyal, PVC (polivinil klorür, bir tür plastik)…
PVC (Poli Vinil Klorür), çok büyük olan bu polimer ailesinin önemli bir üyesidir ve modern bir sentetik (yapay) malzemedir. İki doğal kaynak olan petrol ve tuz'dan üretilen PVC, ticari anlamda ilk olarak gelişen plastiklerden biriydi.
Suni deri kumaş yüzyıllardır çok farklı alanlarda kullanılan gerçek deriye benzer bir malzemedir. Polivinel klorür (PVC) ya da polüretan (PU) reçineleriyle farklı yardımcı kimyasalların birleşimiyle elde edilir. Bir karışım türüdür ve belirli işlemler sonunda hakiki deriye benzer bir malzeme ortaya çıkar.
Vinil, branda ismi ile de bilinmektedir ve bir PVC türüdür. İçerisinde organik bileşik karışımları bulunmaktadır. Vinil dayanıklı ve aynı zamanda hafif olması sebebi ile üzerine baskı uygulamak son derece kolaydır.
vinil, vinil grubuna mensup. etilenden bir H çıkarılarak elde edilen tek valanslı CH2=CH grubu, veya bunun çoğuzu/polimeri. vinilden yapılmış.
PVC hakkında başka ne bilmeliyiz? Bu malzemenin özellikleri etkileyicidir: Düşük bir ısı transfer katsayısına sahiptir, yanıcı değildir ve elektrik akımını, ışığı ve sesi mükemmel şekilde yalıtır. Polivinil klorür, gresi veya kimyasalları emmez ve patojenik mikroorganizmaların birikmesi için uygun bir ortam yaratmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri