Yakamoz (Latince: Noctiluca scintillans, Rumca: diakamós), uyarıldığında ışık saçan tek hücreli bir deniz canlısıdır. Denizin ateş böceği olarak da düşünülebilir çünkü iki canlının da biyolojik olarak ışık saçması (biyolüminesans) onları farklı kılar.
Yakamozun en çok karıştırıldığı şeylerden biri mehtaptır. Mehtap Ay'ın denizdeki yansımasıyken, yakamoz başlı başına ışık saçan bir canlıdır. Yakamoz ışığı yansıtmaz, aksine ışık olan ortamda görmek mümkün değildir.
Genellikle yanlış bilinir.. Yakamoz Ay ışığının suya, denize vuran şavkı değildir. Onun adı ayın şavkıdır. barındıran bu canlıya dokunulduğunda bir ışık saçar.
Meğer çoğumuz yanlış bilir ve her Ay' ın denize yansımasını gördüğümüzde romantik cümlelerin eşliğinde yakamoz diye adlandırırmışız o parlamayı. Aslında denizde parıldayan ayın şavkı imiş.
İlgili 22 soru bulundu
1. Yakamoz Nedir? Yakamoz, deniz suyunun yüzeyindeki planktonların neden olduğu doğal bir ışıltıdır. Bu ışıltı, su yüzeyindeki dalga hareketleri ile birleştiğinde, deniz yüzeyinde şaşırtıcı bir gösteri oluşturur.
Yakamoz Ayın ışığının suya,denize vuran şavkıdegildir. Onun adi ayın şavkıdır. Yakamoz aksine Ay olan gecelerde olmaz.. Yakamoz bir canlidir ve latince ismi Noctiluca Milliaris olan bu canlı aynı bir ates böceginin denizde yasayan versiyonudur.
Derin okyanus çukurları, binlerce km uzunluğunda dar alanlardır ve okyanusların en derin kesimlerini oluştururlar. Bunlara denizaltı vadileri de denir. Hendeklerin çoğu Pasifik Okyanusu'nda yer alır ve bazılarının derinliği 10.000 m'yi geçer.
Ayışığının suya yansıması (mehtap) ile karıştırılan yakamoz, uyarıldığında ışık saçan tek hücreli bir deniz canlısıdır. Denizin ateş böceği olarak da düşünülebilir. Çünkü iki canlının biyolojik olarak ışık saçması (Biyoluminesans) onları özel kılar.
Yakamoz isminin anlamı son derece derin ve güzel olarak öne çıkıyor. Bu isim kız bebekler için uygun bir isim olarak ifade ediliyor. Anlam bakımından geceleri denizde sandal küreklerinin veya da balıkların hareketleri ile su içinde oluşan parıltı, ışıltı olarak vurgulanıyor.
Yakamoz, Yunanca bir kelime olup, deniz yüzeyindeki ışıltı demektir. Sanılanın aksine Ay ışığının denizde oluşturduğu pırıltı değildir. Ayrıca Ay ışığının balık pullarında oluşturduğu görüntü de değildir.
Yakamoz olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: argo gizlendiği yer belli olmak.
Yakamoz olayı Noctiluca scintillans adlı planktonun fiziksel olarak uyarılması sonucu mavi ışık yayılması nedeniyle gerçekleşir.
Uzmanlar, dinoflagellaların su yüzeyinde süzülmesiyle çevrelerindeki suda oluşan hareketin, canlıların içindeki proton dolu organellere elektrik sinyalleri gönderdiğini belirtti. Bu elektrik sinyalleri, voltaj değişikliğine hassasiyet gösteren proton kanallarını açıyor, bir dizi kimyasal tepkimeyi tetikliyor.
Bazı tür planktonlar, dalgaların hareketiyle mavi ışık saçıyor. Milyonlarcası bir araya geldiğinde harika bir manzara oluşturuyor. Deniz durgun olduğunda bile, karanlıkta suyun içinde hareket eden bir kayık, hatta suya batırdığınız eliniz bile planktonların ışık çıkarmasına neden oluyor.
Tekirdağ sahilinde Dolunay ışığının Marmara Denizine yansımasıyla oluşan yakamoz manzarası görenleri büyülüyor. Tekirdağlıların akşam karanlığının çökmesiyle birlikte akın ettiği Süleymanpaşa ilçe sahili, yakamoz manzarasıyla farklı bir güzelliği de beraberinde getirdi.
Yeni Yunanca diakamós διακαμός "deniz yüzeyinde ışıltı" sözcüğünden alıntıdır.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan yakamoz kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan yakamoz kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Peru ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin yanı sıra Avustralya'nın Sydney kenti de yakamoz manzaralarına ev sahipliği yapıyor. Alg yönünden zengin olan okyanuslarda mavi, yeşil, kahverengi ve hatta kırmızı yakamozlar görülebiliyor.
Selamlar. Bunun sebebi suyun derinliği ve güneş ışınlarının geliş açısıdır. Su ne kadar derin ise deniz veya okyanus da o kadar karanlık olur. Sebebi şu, güneş ışınları suyun derinliklerine ulaşamaz yada çok az ulaşır ve bizler suyu daha karanlık görürüz.
okyanuslarda meydana gelmiş çok derin çukurlardır. denizlerde zaten 40 m den sonra güneş ışığı görülemez. fakat abislerin derinlik ölçüsü 1000 m lerle ifade edilir. derinlikten ötürü çok yüksek basınç söz konusudur. insanın dayanabilmesi söz konusu değildir.
Denize girerken takılarınızı çıkartmak gerekmez. Fakat takılarınız yüzerken düşebilir ya da kaybolabilir. Bu ihtimal dahilinde tercih denize girerken takılarınızı çıkartabilirsiniz. Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar.
8- Yakamoz (Türkçe)- mångata (İsveççe)
Bu kelime Türkçe haricinde İsveççe'de de bulunuyor. Akşamları ay ışığının deniz ya da göl üstünde yansımasına tek kelimeyle yakamoz diyoruz.
yakamoz, alglerin (bkz: plankton) hareket ettiklerinde ortaya çıkan kinetik enerji sebebiyle ışımalarından başka bir şey değildir, gece dalışı yapan dalgıçların en büyük zevki fenerleri kapatıp elleri sallamak ve oluşan yakamozun tadını çıkarmaktır. alg açısından zengin sularda görülmesi haliyle daha muhtemeldir.
Yunanca diakamós διακαμός “deniz yüzeyinde ışıltı” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri