Diğer tüm lignan içeren bitkisel kaynaklar, keten tohumunun yaklaşık onda biri kadar lignan içerirler (2-3). Enterolignanlar östrojene benzer ve vücudun kendi östrojeninin etkisini azaltır veya yok eder.
Bilimsel çalışmalar ne diyor? Yapılan araştırmalar keten tohumu tüketiminin östrojenin olumsuz etkilerini azalttığını belirtiyor.
Keten tohumu, içerisindeki lignan sayesinde kadınlarda östrojen hormonuna benzer yapıya sahip olan bitkisel besinlerden biridir.
Vücudunuzun hormonu dengelemek için ihtiyaç duyduğu hem Omega 3 hem de 6 esansiyel yağ asitleri bakımından zengindir. Sonuç olarak, keten tohumları hormonları dengelemek, doğurganlığı artırmak ya da menopozun etkilerini dengelemek için güçlü bir destektir.
Stresten uzak durmak, östrojen hormonunu artırmada önemli bir faktördür. Stres, kortizol hormonu seviyelerini artırarak östrojen seviyelerini düşürebilir. Bu nedenle, stresten kaçınmak veya stres yönetimi tekniklerini kullanmak östrojen seviyelerini artırmaya yardımcı olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Östrojen hormonu yetersizliği ya da fazlalığı alanında uzman bir hekim tarafından kombine bir östrojen tedavisi uygulanır. Doktor kontrolünde yapılan düzenli beslenme, egzersiz, normal beden kitle endeksine ulaşma, sağlıklı cinsellik ve stresin kontrol altına alınması östrojen hormonunun düzene girmesine yardımcı olur.
Turpgiller, anti-östrojen etkileri olan bir kimyasal olan indol-3-karbinol içerdikleri için östrojeni düşüren en önemli besinler arasındadır. Diğer bir deyişle karnabahar, brokoli, ve Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzelerin tüketimi erkeklerde östrojen üretimini azaltabilir.
Düzenli keten tohumu tüketimi ile yüksek tansiyonun düştüğüne dair araştırmalar vardır. Aynı zamanda halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolün düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL'nin (yüksek yoğunluklu lipoprotein) de yükselmesine yardımcı olabilir.
Özellikle hamileler ve emziren kadınların keten tohumu tüketmemeleri önerilir. Yüksek potasyum içeriği keten tohumunu böbrek hastalığı olanlar için olumsuz etkileyebilir. Kanser önlemede faydalı olsa da özellikle östrojen bağımlı kanser hastalarını fitoöstrojen içeriği ile nedeniyle keten tohumu tüketilmemelidir.
Hamileyseniz kurkumin takviyelerini kullanmayınız. Zira kurkumin, östrojen hormonu seviyelerinde değişikliğe neden olabilir. Hamileliği riske atabilir. Ancak zerdeçalı baharat olarak az miktarda tüketebilirsiniz.
Öyle ki, bu epigenetik değişikliklerin birçoğu kanser ve östrojen metabolizmasında yer alan genlerde bulunuyor. Önceki araştırmalar da, çay tüketiminin östrojen düzeylerini düşürdüğünü ve erkeklerde ve kadınlarda çayın biyolojik tepkisi arasında potansiyel farklılıklar olduğunu gösteriyordu.
Keten tohumu lignan adı verilen fitoöstrojenler içerir ve bunlar östrojen hormonu gibi davranırlar.
Keten Tohumu Her Gün Yenir Mi? Keten tohumlarını her gün tüketmek istiyorsanız, önerilen miktarı aşmamaya dikkat ederek yavaşça başlamalı ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini gözlemlemelisiniz. Çünkü, keten tohumları yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı aşırı tüketimi sindirim sorunlarına sebep olabilir.
Bu süreçte fitoöstrojen* besinlerden (soya filizi, mercimek, keten tohumu,chia tohumu…) destek almak östrojen hormonu için destek olacaktır.
Keten tohumunda bol miktarda bulunan ALA (Alfa-linolenik asit) bulunur. D ve K vitaminleri birlikte çalışarak, normal kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
Keten tohumunu günde 2 tatlı kaşığı olarak tüketebilirsiniz. Günlük tüketim miktarı 40 gramı aşmamalıdır.
Keten tohumu ve yoğurt ne zaman yenmeli diye soranlar için hemen açıklayalım. Yemeklerden 1-2 saat önce, yani aç karnına tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Keten tohumu yoğurt karışımı hazırlayarak günde 2 kere bu karışımı tüketebilirsiniz.
Kullanımına gelecek olursak; her gün sabah ve akşam olmak üzere aç karnına birer tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ağızda çiğnenerek tüketilmeli sonrasında 1 bardak suyla mideye hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.
Spordan sonra gece yatmadan önce 1 yemek kaşığı keten tohumu yemek ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır. 3. Yöntem: keten tohumunu yoğurtla karıştırarak yemek sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Günde bir kafeinli içecekten fazlası, özellikle soda ve yeşil çay, östrojen artışına neden olduğu için önerilmemektedir.
Hormon düzenleyici bitkiler İbrahim Saraçoğlu tarafından önemle vurgulanır. Bu bitkiler arasında kuru erik de yer alır. Yapılan araştırmalara göre kuru erik tüketenlerin östrojen seviyesi daha sağlıklı rakamlardadır. Günde 10 adet erik kurusu yiyerek adet düzensizliğini ve kilo verme problemini önleyebilirsiniz.
Kadında o dönem bu hormonlardan hangisi hakimse onun etkisi altında kalır. Reglinin ilk günü östrojenin başlangıç günü olarak kabul edilir ve bu hormon değeri git gide yükselir. 15. gün yani reglinin tam ortasına gelindiğinde ovülasyon yani yumurtlama gerçekleşir ve östrojen de en yüksek seviyeye ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri