Derin deniz bölgelerinde sıcaklık -1°C ile 5°C arasında değişir. Tuzluluk değerlerinde herhangi bir artma ya da azalma olmaz, yani değerler sabittir. Derin denizlerde, çözünmüş oksijen yoğunluğu da hayli azdır.
Selamlar. Bunun sebebi suyun derinliği ve güneş ışınlarının geliş açısıdır. Su ne kadar derin ise deniz veya okyanus da o kadar karanlık olur. Sebebi şu, güneş ışınları suyun derinliklerine ulaşamaz yada çok az ulaşır ve bizler suyu daha karanlık görürüz.
İçeriğindeki tuz taneciklerinin kütlesinden dolayı deniz suyunun yoğunluğu tatlı/saf suyun yoğunluğundan fazladır; (4oC sıcaklıkta 1.000 g/ml). Deniz suyunun donma noktası tuzluluktaki artışla orantılı düşer; %3.5 tuzluluk derecesinde yaklaşık -2oC'dir.
Derin deniz, son derece zorlu bir ortam… 200 metrenin altında ışık seviyesi fotosentez için oldukça düşük, 1.000 metreden sonrasına ise güneş ışığı ulaşmıyor.
Bütün okyanusların en derini olarak bilinen Mariana Çukuru'ndaki Challenger Deep'te bu basınç değeri 1.000 bar veya daha fazla olabilmektedir. İki metre derinliğinde bir havuza daldığınızda bile kulaklarınızda ve sinüslerinizde ağrılı, rahatsız edici bir durumu vücudunuzda hissetmeye başlarsınız.
İlgili 16 soru bulundu
Otonom haritalama aracı ve onu uzaktan kontrol etmeye yarayan aparatla birlikte Meksika Pescadero Havzası'na gerçekleştirilen bu seyahatte inilen derinlik 3800 metre. Yani 3.8 kilometre.
Mariana Çukurundaki basınç 1086 bar ya da 108,6 megapaskal olarak biliniyor. Bu da belirli bir noktaya uygulanan basıncın neredeyse 10.000 katı basınç uygulanıyor anlamına geliyor. Bu denli yüksek basınçta haliyle omurgalı canlılar yaşayamıyor.
Derin okyanus çukurları, binlerce km uzunluğunda dar alanlardır ve okyanusların en derin kesimlerini oluştururlar. Bunlara denizaltı vadileri de denir. Hendeklerin çoğu Pasifik Okyanusu'nda yer alır ve bazılarının derinliği 10.000 m'yi geçer.
Denizin bittiği yer ufuktur aynı zamanda. Ufuk da umut.
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10.994 metredir.
Deniz balıkları (sınıf Osteichtyes), sürekli olarak derilerinden, özellikle de solungaçları yoluyla su kaybederler. Bu kaybı karşılamak için bu balıklar, besin içinde ve doğrudan bol miktarda deniz suyu içerler.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de denizlerde tuzluluk oranı farklılık göstermektedir. Bunun birçok sebebi vardır. Ülkemizde en tuzlu deniz Akdeniz'dir. Akdeniz'in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır.
Marmara denizinin alt kısımlarında tuzluluk oranı ise %0 36 civarındadır. En fazla tuzluluk Kızıldeniz'de: %0 65 En az tuzluluk ise Baltık Denizinde: %o 0,1 Page 10 Bol tatlı su: Avrupa'daki nehirler ile Baltık Denizi'ne taşınır. Kuzey Denizi ile bağlantılıdır, DONMA olayları da gözlenir.
Derinliğe indikçe güneş ışığının nüfuz etmesi azalır ve su soğumaya başlar. Bu nedenle, denizin dibi en soğuk bölgedir. Deniz suyunun sıcaklığı deniz canlılarını da etkiler. Sıcak denizlerde daha fazla deniz canlısı türü bulunur.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Yüzey sularında çözünmüş oksijen, fotosentez ve suyun atmosferle etkileşimi sonucu sağlanır. Derin denizlerde ise her ikisi de bulunmadığı ve çürüme nedeniyle devamlı oksijen kullanıldığı için çözünmüş oksijen çok azdır. 500 metre civarındaki derinliklerde oksijen en az seviyededir.
Karadeniz çanağını dolduran suların hacmi 537000 km3 civarındadır. Karadenizin en derin yeri 2245 m ve ortalama derinliği 1271 m'dir. Bu nedenle türkiye denizleri arasında ortalama derinliği en fazla olanıdır.
Nullarbor ovasının denizle birleştiği yerde Nullarbor Uçurumları yer almaktadır. Denizden metrelerce yükseklikte olduğunuz bu manzara gerçekten nefes kesici görünmektedir. Denize paralel şekilde uzanan bu görüntü nedeniyle dünyanın bittiği nokta olarak adlandırılmıştır.
İstanbul Boğazı'ndan giren düşük yoğunluklu Karadeniz suyu Marmara Denizi'nin yüzey suyunu oluşturur. Üst tabakanın altında ise, Çanakkale Boğazı'ndan Marmara Denizi'ne gelen Ege Denizi'nin tuzlu, yoğun ve sıcak suları bulunur. Bu sular da İstanbul Boğazı'nın altından Karadeniz'e girer.
Ünlü Amerikalı yönetmen James Cameron da 26 Mart 2012'de "Deepsea Challenger" adlı tek kişilik denizaltı ile Mariana Çukuru'nun 10 bin 908 metre derinine inerek 50 yıl aradan sonra çukura giden ilk insan olmuştu.
Dünyanın en derin noktasına dalarak bu alandaki rekoru kıran Amerikalı kâşif, rekor derinlikteki plastik atık varlığını da belgeledi. Victor Vescovo, Pasifik Okyanusu'ndaki Mariana Çukuru'nda 11 kilometre derine indi ve burada dört saat geçirdi.
Mariana Çukuru ilk kez 1875 yılında oşinografi (Okyanus bilimi) gezisi yapan İngiliz gemisi HMS Challenger tarafından keşfedildi. Gemideki bilim insanları, ağırlıklı bir sondaj ipi kullanarak yaklaşık sekiz kilometrelik bir derinlik kaydettiler.
Çukura ilk dalışı gerçekleştiren Donald Walsh, Vescovo'yu tebrik eden ilk kişilerden biri oldu. Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nun batısında yer alıyor.
Mariana Çukuruna Düşen Cemil Çakır Bulundu Mu? 2013 yılında Tayvan'dan Meksika'ya yük taşıyan Türk şirketine ait Özgür Aksoy Gemisi'nde çalışan Cemil Çakır, Japonya açıklarında ilerlerken talihsiz bir olay sonucunda Mariana çukuruna düştü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri