Denizli kent merkezi zayıf bir zemine sahip olmanın, bu nedenle de olası bir depremde şiddetle sarsılacak olmanın yanı sıra il merkezindeki binalarının altından diri fay geçen illerimizden biridir.
Birinci derece deprem bölgesinde bulunan Denizli tektonik aktivitenin en yoğun olduğu bölgelerden birinde bulunmaktadır.
Ali Kaya, birçok aktif fay hattının kesişiminde yer alan Denizli'nin, tarih boyunca bir kısmı yıkıcı olan çok sayıda depreme maruz kaldığını ancak sağlam zeminler üzerine yapılan güçlü binalar ile olası depremlerden en az hasarla çıkılabileceğini belirtti.
Denizli'de Bozkurt, Çardak, Honaz, Pamukkale, Merkezefendi, Babadağ, Sarayköy, Acıpayam, Çameli, Beyağaç ilçelerinden fay hattı geçmekte.
Denizli'nin Fay Hatları
2- 8 Ağustos 2019'da Bozkurt ve Çardak bölgesi 6 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı. Bu bölgedeki aktif faylar, hala enerji biriktirmeye devam ediyor. 3- Honaz ve bölgesi de aktif fayların üzerine kurulu. Bu bölgede (kırmızı renkli) aktif faylar hala faal.
İlgili 35 soru bulundu
Denizli'de 19 Ağustos 1976 yılında meydana gelen 4.9 büyüklüğünde ki deprem de 4 kişi yaşamını yitirmiş 28 kişi de yaralanmıştı. Bu depremden sonra kayıtlara geçen, 887 evde ağır hasar, 2 bin 922 evde orta hasar ve 4 bin 180 evde de hafif hasar meydana gelmiştir.
Bu bölgede, Menderes Çukurunun fayları, Gediz Çukurundan gelen ve Buldan havalisinden geçen tektonik hatlarla çatışmaktadırlar.
Buna göre Denizli'de 10 ilçede diri fay hattı bulunuyor. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yenilenmiş diri fay haritalarını sitesinde yayınladı. MTA tarafından hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasına göre, Türkiye'de 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.
Yine il merkezinde Eskihisar, Akhan, Kale, Eldenizli, Karakova, Çeltikçi, Salihağa, Üzerlik, Kurtluca, Küçükdere, Pamukkale, Kavakbaşı, Gölemezli ve Kocadere Mahalleleri de diri fay hatlarının bulunduğu alanlar olarak dikkat çekiyor.
Depremlerin büyüklüklerine baktığımız zaman 3.7'ye kadar olan hafif şiddetli, derinliği 2 ila 10 kilometre arasında değişen depremlerdir. Denizli'nin kuzeyinde Pamukkale fayı var. Uzunluğu 30 kilometreyi geçiyor. Geçmişte Pamukkale fayı depremler üretti.
Denizli il merkezi, ova içerisinde zayıf bir zemin üzerine yerleşmiştir. Bu zayıf zemini oluşturan çökeller ovayı çevreleyen dağlık alandan aşındırılıp akarsular tarafından ovaya taşınan ve bir kısmı faylar tarafından yükseltilmiş olan zayıf, pekişmemiş birimlerdir (Şekil 3).
Sanayisi, turizmi, ticareti ve hizmet sektörü çok gelişmiş olan Denizli, Türkiye'nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Anadolu Kaplanları'nın başıdır. Dünya'da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır. Ayrıca Serinhisar ilçesi de Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır.
Bunun en büyük sebebi Denizli için en tehlikeli fay hattının Babadağ fay hattı olmasıdır. Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi olarak şubat ayı içersinde (18.02.2009) yaptığımız açıklamada Babadağ fay hattından dolayı denizli merkez üslü orta şiddette bir depremin yaşanabileceğini belirtmiştik.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Japonya'nın doğu kıyılarının açıklarında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin ardından Miyagi bölgesini vuran bir metre yüksekliğinde tsunami oluştu.
Dr. Cenk Yaltırak, Elbistan'ı yerle bir eden Çardak fayının 12 bin yıldır uyuduğunu söyledi. Merkez üssü Maraş'ın Elbistan ilçesi olan 7,6'lık ikinci deprem sonrası bölgede teknik araştırma yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri'nden Prof. Dr.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
26 Temmuz 2003 tarihinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki Buldan depremi sırasında Buldan ilçe merkezinin 2 km kuzeydoğusundaki inşaatı tamamlanmamış prefabrik yapılarda da hasarlar meydana gelmiştir.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Bunun için e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Anadolu'da XIX. yüzyılın son büyük depremi olarak nitelendirebileceğimiz 1899 Aydın-Denizli depremi, Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre IX şiddetinde13 olmuştur.
Merkez üssü Bozkurt ilçesi olan 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şiddetli deprem niteliğindeki sarsıntı 7,09 kilometre derinlikte gerçekleşti.
1999 Marmara Depremi bu depremler arasında en yıkıcısı olarak tarihe geçti. Türkiye'de toplam coğrafi yapının yaklaşık yüzde 80'i deprem riski taşıyor. Bu yerler arasında Denizli ise 1. Derece Deprem Bölgesinde yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri