Ücretli öğretmenlerin sigorta primleri, genellikle her ayın sonunda kesilir ve aynı ayın içinde SGK'ya ödenir. Böylece ücretli öğretmenler, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir ve acil durumlarda tedavi masraflarının bir kısmı veya tamamı SGK tarafından karşılanabilir.
Sigorta primleri ise aylık toplam ders saat sayısına göre ödeniyor. Buna göre ayda en fazla 16-17 gün sigortalı olabiliyorlar. Yani normal öğretmene göre yarım ücret ve yarım sigorta ile çalışmış oluyorlar.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN E-BİLDİRGE İŞLEMLERİ Kuruma ait SGK tarafından verilen E-Bildirge Kullanıcı Bilgileri ile giriş yapılacak. AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİ İŞLEMLERİ BÖLÜMÜNE GİRİŞ YAPILACAK. HANGİ DÖNEME AİT BİLDİRGE GİRİŞİ YAPILACAK İSE CARİ DÖNEM OLARAK İLGİLİ DÖNEM SEÇİLECEK.
2- Ücretli öğretmenlik, 657 sayılı Kanunun 89. maddesine dayanılarak yürütülmekte olup, tam olarak bir statüsel istihdam şeklinde değildir. Zira ilgili madde okunduğunda da görülecektirki, memurlar ve öğretim üyelerine de ücretli ders karşılığı görev verilebilmektedir. Bu statünün 4/C ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
Görevlendirilen ücretli öğretmen/usta öğretici hizmet zamanı süresince 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 89. maddesine tabi olarak birim saat ücreti ile çalışır.
İlgili 24 soru bulundu
Ancak ücretli öğretmenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimi “13 NOLU BELGE TÜM SİGORTA KOLLARINA TABİ OLUP İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ KESİLMEYENLER” belge türü ile bildirilmektedir.
Çalışma koşulları 4A'lılarla aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabi bulunuyorlar. 4B statüsünü kapsayan meslekler ise; öğretmen, doktor, mühendis, hemşire, teknisyen, veznedar ile diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar oluyor.
Ders yükleri branşlarına göre farklılaşan bu öğretmenler, ne kadar ders yaptıklarına bağlı olarak sosyal güvenlik kapsamında değerlendirilirler. Ücretli öğretmenler, KPSS puanı gibi bir şart olmadan 4 yıllık lisans mezunları ve 2 yıllık ön lisans mezunları tarafından yapılmaktadır.
Ücretli öğretmenlere ait ek ders ödemeleri her ayın 1'i ile mevcut ayın son günü (31) arasını kapsamaktadır. İşçi statüsünde değerlendirilmektedir. Kadrolu öğretmen ek dersi ile karıştırılmamalıdır.
Eğitmen kadrosu Genel İdari Hizmetleri Sınıfında yer almakta olup, mezkûr maddede bu sınıfa atananlara ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Bu minvalde, eğitmen kadrosunda görev yapan personelin ücretli öğretmen olarak çalıştığı sürelerin kazanılmış hak aylık derecesinde sayılmasına imkan bulunmamaktadır.
i- “İşe Başlama Tarihini” bulunduğunuz günden sonraki günün tarihini yazınız. (Pazartesi günleri, aynı gün sigorta girişi yapılabilir.)
Ücretli öğretmenler haftada 30 saate kadar görev yapabiliyorlar. Bu çalışanların aynı zamanda primleri de yatırıldığı için süreler emeklilik hesabında kullanılıyor. Bu ek ders ücreti karşılığı ders verenlerin bir kısmı ise usta öğretici olarak adlandırılıyor.
14- Ders ücreti karşılığı görevlendirilen bir öğretmen (ücretli öğretmen) azami kaç saat ücret alabilir? ders okutmak üzere görevlendirilenlere, bu kapsamda haftada en fazla 30 saat ders görevi verilmesi mümkün olabilecektir.
Atanan öğretmenler en az 3 yıl boyunca sözleşmeli çalışmalıdırlar. 3 yıl sonunda kadroya geçiş yaparak 1 yıl da kadrolu olarak atandığı kurumda çalışmalıdır. Ancak 3 yılın dolmasıyla öğretmen evli olduğu halde aile birliği mazeretini kullanarak son 1 yılını eşinin yanında çalışarak doldurabilir.
4C Sigorta Nedir? Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK'ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
Diğer 4/a(eski deyimle SSK) statüsündeki sigortalılar gibi ücretli öğretmenlerin de sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için evvela 30 genel sağlık sigortası gün sayısı olması gerekmektedir. Bu gün sayısı sağlık tesisine başvuru tarihinden önceki bir yıl içindeki toplam gün sayısı olarak dikkate alınacaktır.
'Ücretli öğretmenlere kadro verilecek' iddiasını MEB'den üst düzey bir isme sordum. Kesin dille reddedildi. Ortalıkta dolaşan iddiaların asılsız olduğunu, bakanlıkta böyle bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti.
Ancak Eylül 2022'de yapılan son açıklamalara göre 5 yıllık ücretli öğretmen görevi süresini tamamlamış olan ve formasyon sertifikasını almış olan ücretli öğretmenlerin kadroya alınabileceği belirtilmiştir.
D. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu. 1-Ücretli Öğretmenlik görevlendirmeleri dönemlik yapılmakta olup 2022-2023 Eğitim Öğretim yılının 1. dönem başvuruları e-devlet üzerinden adaylar tarafından yapılabilmektedir.
Ücretli öğretmen olarak görev yapanların ücretli öğretmen sigortası 5510 Sayılı Kanunun 4/1-a bendi kapsamında eski adı ile SSK kapsamında sigortalı sayılır.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan ücretli öğretmenler, hastalık ya da doğum iznine ayrılmış öğretmenlerin yerine derse girer. Sözleşmeli öğretmen olarak da bilinen ücretli öğretmenler, idarecilik yapamaz ve hizmet puanları yoktur. Sadece bir eğitim dönemi boyunca okullarda eğitim verebilirler.
Öğretmenler de aslında diğer devlet memurları gibi Emekli Sandığı'na bağlıdır. 1. - Bu öğretmenler devlet bünyesinde çalışan, devlet okullarında öğretmenlik yapan öğretmenler için gereklidir. - Bu devlet öğretmenleri de diğer devlet memurları gibi Emekli Sandığı'na bağlıdır.
4) Devlet okullarında geçen ücretli öğretmenliklerin hizmet cetveline gerek yoktur. [Ücretli öğretmenlikte ödenen prim gün sayısı kadar emeklilik süresinde ve öğretmenlik puanında değerlendirilir(30 güne yaklaşık 1 puan)]. Ücretli öğretmenlik, terfide ( derece-kademe) değerlenmez.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri