Denizli Türkiye'de üretilen, kekiğin % 90'unu, çerezlik ayçiçeğin %15‟ini, leblebinin % 80‟ini karşılamaktadır. Denizli kekik üretiminde dünya 1.si, çerezlik ay çekirdeği ve haşhaş üretiminde Türkiye 1.‟si, üzüm üretiminde Türkiye 2.‟si ve süt üretiminde Ege‟nin en büyük 4., Türkiye‟nin en büyük 9. büyük üreticisidir.
Denizli tarıma çok elverişlidir. Başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır, nohut, tütün, haşhaş, üzüm ve pancardır. Sebze istihsali ise 250 bin tondur. Üzümden sonra, kavun, karpuz, elma, armut, vişne, kiraz, şeftali, bâdem ve nar bol miktarda yetişir.
Pamukkale ilçesinin 19 mahallesinde yaklaşık 61 bin dekarlık alanda vatandaşlar kekik üretimi yapıyor. 16 bin dekara yakın alanla Gözler ve Uzunpınar kekiğin en çok üretildiği mahalleler olarak dikkat çekiyor.
Denizli'de ticareti yapılan meyve ürünlerinin üretim toplamı 668 bin 827 ton. Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm.
İlgili 40 soru bulundu
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Sanayisi, turizmi, ticareti ve hizmet sektörü çok gelişmiş olan Denizli, Türkiye'nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Anadolu Kaplanları'nın başıdır. Dünya'da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır. Ayrıca Serinhisar ilçesi de Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır.
Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.
Merkezi Denizli olan ilin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 1.051.056'dir. Tekstil sanayi, metal, gıda ürünleri ve yöreye has Denizli horozu ile meşhurdur. Anadolu Yarımadası'nın güneybatı, Ege Bölgesi'nin güneydoğusunda yer alır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir geçit durumundadır.
Pamukkale'de travertenlerden ve Denizli'nin meşhur ürünlleri hediyelik ürünler arasındadır. Ayrıca her sene Buldan Festivali mayıs ve haziran aylarında düzenlenir ve Buldan kumaşı'ndan yapılan ürünlerini inceleyebilirsiniz. Denizli'nin sokaklarında hediyelik dükkanları görmek mümkün.
UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde adı geçen Pamukkale, Denizli'nin dünyaca ünlü sembollerinden biridir. Sahip olduğu şifalı Karahayıt termal havuzları, kırmızı ve beyaz renkli travertenleri ile Pamukkale mutlaka görülmesi gereken doğa güzellikleri arasındadır.
Denizli, ekonomik bakımdan tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin her üçünün de dinamik bir görünüm sergilediği önemli merkezlerinden biridir. İlde elde edilen GSYİH' nın %60'ı ticaret ve hizmetler, %18'i tarım, %22'si sanayi sektöründen sağlanmaktadır. Son yıllarda ihracata dayalı sanayi sektörü öne çıkmıştır.
Araştırma sahalarında yetiştirilen tarım ürünlerinin başında; Buğday, Arpa, Pamuk, Ayçiçeği, Elma, Nar, Üzüm, Zeytin, Domates ve Biber gelmektedir.
Denizli, muhteşem bir coğrafyaya sahiptir.
zengin bir yapıya sahiptir. Tekstil, ticaret, sanayi ve tarım sektörlerindeki hamlelerin yanında son yıllarda özellikle doğa harikası Pamukkale ve diğer kültür-turizm değerleri sayesinde turizm sektöründe Ülkemizin önde gelen destinasyon İllerinin başında gelmektedir.
Denizli'de görülmesi gereken doğal güzellikler arasında ise; Pamukkale Travertenleri, Kleopatra Havuzu (Antik Havuz), Bağbaşı Yaylası, Karahayıt Kaplıcaları, Çizmeli (Yenice) Kaplıcaları, Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları, Honaz Dağı Milli Parkı, Çamlık Parkı, İncilipınar Parkı, Bağbaşı Kent Ormanı, Yeşildere Şelalesi ...
Denizli'nin Buldan ilçesinde yaşayan Yusuf Sağ, annesinden öğrendiği Saraylı tatlısı yapımını 40 yıldır sürdürdüğünü, ilçede ve ilçe dışında yaşayan hemşehrilerinin tatlıdan vazgeçemediğini dile getirdi.
DENİZLİ'de merkez üssü Bozkurt ilçesinde dün (Perşembe) meydana gelen Richter ölçeğine göre 6.0 büyüklüğündeki depremde Çardak ilçesindeki Maymun Dağları'nda yükselen toz bulutunun sırrı ortaya çıktı. Toz bulutuna depremle birlikte dağda yaşanan heyalanın neden olduğu belirlendi.
1883'te Sarayköy, Buldan ve Tavas İlçelerinin bağlanmasıyla "Sancak" haline getirilen Denizli, 1884'te Çal, 1888'de Acıpayam ilçelerinin katılımıyla Aydın'a bağlı mutasarrıflık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla da 1923'te il olmuştur.
Araştırma sahalarında yetiştirilen tarım ürünlerinin başında; Buğday, Arpa, Pamuk, Ayçiçeği, Elma, Nar, Üzüm, Zeytin, Domates ve Biber gelmektedir.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir. Merkez ilçeler: Merkezefendi. Pamukkale.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri