patateste üst gübre olarak ise azot, amonyum nitrat veya üre şeklinde uygulanmalıdır. Sulamanın çok sayıda yapıldığı kumsal topraklarda ise, üst gübre olarak amonyum sülfat şeker gübresi patates için önerilmelidir.
Şeker gübre genellikle ekim sırasında üst gübre olarak kullanılır. Böylece bitkilerin büyümelerini hızlandıran topraktaki fosforun da bitki tarafından daha kolay alınmasını sağlar.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
Çeşitli farklı saha denemelerinde, patates bitkisi üzerine KTS® (Potasyum Tiyosülfat) sıvı gübresinin yaprak uygulanmasıyla hasat edilen patateslerin verim ve kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Toprak sıcaklığı en az 7-8 °C olmalıdır. Ayrıca toprak neminin de yeterli olması gerekir. Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir.
İlgili 39 soru bulundu
Patatesleri Sodalı ve Tuzlu Suda Bekletin
Patatesleri dilimledikten sonra bu karışıma batırın ve yaklaşık 30 dakika bekletin. Soda, patatesin dokusunu yumuşatırken, tuz ise lezzetini artırır. Bu işlem sonrasında patatesleri süzüp kızarttığınızda, dışı çıtır içi yumuşak, lezzetli patates kızartmaları elde edersiniz.
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
patateste üst gübre olarak ise azot, amonyum nitrat veya üre şeklinde uygulanmalıdır. Sulamanın çok sayıda yapıldığı kumsal topraklarda ise, üst gübre olarak amonyum sülfat şeker gübresi patates için önerilmelidir.
Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
Potasyum Klorür (KCI)
Başka bir deyişle; potasyumun en çok olduğu gübredir. Suda çözülebilen bu gübrenin içeriğinde %50 den fazla potasyum bulunur. Fotosentez işlemini arttıran bu gübre aynı zamanda verim artışı sağlar. Tütün ve patates gibi klor sevmeyen bitkiler dışında tüm bitkilerde kullanılabilir.
Verim Artışı: Şeker gübresi, bitkilerin beslenmesine katkı sağlayarak verimlerini artırabilir. Bu özellikle tarım alanlarında daha kaliteli ürün elde etmek isteyen çiftçiler için önemlidir.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Yumruların şişmeye başladığı dönemde patatesin suya olan ihtiyacı artar. Bu zamandan itibaren patates yumrularına 4-5 gün arayla su verilmesi gerekir. Hasat zamanından 15 – 20 gün önce yumruların olgunlaşması ve kabukların sertleşmesi için su verilmesi bırakılır.
Büyüme aşamasında yeteri kadar verilmesiyle beklenen verime ulaşılabilir. Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesiyle, gübreden beklenen verim elde edilebilir.
KALSİYUM NİTRAT: % 15.5 N (azot) ve % 19 Ca (kalsiyum) içerir. Patates yetiştiriciliğinde düzlemede, ara çapada, (boğaz doldurma) döneminde uygulanmalıdır.
Çalışmada, en yüksek yumru verimleri erkenci özellikteki Florice (5901 kg/da) ve Safran (4110 kg/da) çeşitlerinden, en düşük ise orta erkenci özellikteki Aurea (1707 kg/da) çeşidinden elde edilmiştir.
Patates çeşitli iklim koşullarına kolayca adapte olabilmesi, ucuzluğu, alternatif bitkilerle kıyasladığında birim alandan fazla verim alınması, besin değerinin yüksek oluşu gibi nedenlerden dolayı ülkemizde değişik bölgelerde üretilmektedir. ekiminde dekara 250 – 300 kg tohumluk kullanılır.
Hayvan dışkılarından elde edilen organik gübreler ile ilgili makalemizi bu linkten inceleyebilirsiniz. Hayvansal menşeili gübreler içerinde doğru proseslerle üretilmiş %100 Solucan Gübresi en güçlü içeriği sahip organik gübre olarak tanımlanmaktadır. Solucan Gübresi Hem bitki besleyici, hem de toprak düzenleyicidir.
Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
yüzlek dikimlerin üzerine en az 15 cm, derin dikilenlerin üzerine ise 10 cm toprak konularak sırt yapılmalıdır. Dikim Mesafesi: Sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20 ile 40 cm arasında değişir. Örneğin, tohumluk patates üretiminde daha sık, yemeklik üretiminde daha seyreksıra üzeri mesafesi gerekir.
İlk aşamalarda su ihtiyacı ilerleyen sürece göre daha az olabilir. İhtiyaç duyulan su miktarı yumru gelişmesini başladığı dönem ve bitkinin çiçek açtığı olgunlaşmaya başladığı dönemde başlangıca oranla daha fazla olur. Ne kadar suya ihtiyaç duyulduğuna ise topraktaki nem miktarına dikkat edilerek karar verilebilir.
1 patatesten kaç patates çıkar
Şöyle ki; patates sadece tek bir patatesin ekimi şeklinde yapılsaydı 3-25 arasında yumru verebilirdi ancak bazen 1 patates bünyesindeki göz sayısına göre parçalarına doğru şekilde kesilip ekilmesi halinde 1 patatesten 5 ocak patates ekilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri