Bu noktada deniz yolu taşımacılığı 5'e ayrılmaktadır. Bunlar; Tanker Taşımacılığı, Ro – Ro Taşımacılığı, Konteyner Taşımacılığı, Kombine Taşımacılık, Dökme Yük Taşımacılığı'dır.
Yük ve gemi türüne göre denizyolu taşımacılığı tanker, konteyner, Ro-Ro, dökme yük ve kombine şeklinde beş başlıkta toplanır: Tanker taşımacılığında genellikle gaz ve petrol gibi tehlikeli kimyasal maddeler taşınır.
Denizyolu Taşımacılığı İngilizce
Denizyolu ile en çok taşınan yüklerden biri sanayi ham maddeleridir. Büyük miktarda taşıma yapılabilir ve transferlerin tek seferli olması da avantajlıdır.
Malların, deniz yolu ve yük gemileri yardımı ile taşınması işlemi, deniz yolu taşımacılığı olarak adlandırılır. Lojistik sektöründe hızlı, kaliteli mal taşıma işlemi, aynı zamanda düşük fiyatlı taşımayı da beraberinde getirmek zorundadır.
Konteyner taşımacılığı, mal ve ürünlerin özel olarak tasarlanmış metal konteynerler içinde taşınması için kullanılan bir taşımacılık türüdür. Konteynerler sayesinde gemi, tren, kamyon gibi araçlarla sevkiyat yapılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Konteyner gemisi, uluslararası standartlardaki konteyner adı verilen kutuları taşımak için tasarlanmış, yük gemisidir. Uluslararası ticari yük taşımacılığında diğer taşımacılık araçlarına kıyasla maliyetleri düşürdüğü için çoğunlukla tercih edilir.
Parsiyel Yükleme (Less than Container Load, LCL), daha küçük, zamana daha az duyarlı ürünleri sevk etmek için en esnek ve en ucuz yoldur. Deniz-Hava seçeneğimiz ise, deniz taşımacılığından daha iyi taşıma sürelerine sahip olmakla birlikte hava taşımacılığından daha uygun bir maliyet verimliliğine sahiptir.
Tarife esaslı bir taşımacılık türüdür bu nedenle malzemeleri taşıtacak olan kişiler planlamalarını buna göre yaparlar. Geminin limana ulaştığı tarihte taşınacak malzemeleri firmaya verirler, gidecek olan yere malzemeler taşınır. Konteyner ve Ro-Ro taşımacılığı bu tür denizyolu taşımacılığının örneklerindendir.
Deniz yolu ulaşımı, gemi, vapur, ve benzeri deniz araçlarıyla yapılmakta olan bir ulaşım şeklidir. Daha çok uluslararası ticarette önem taşımaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de deniz ulaşımını gerçekleştiren doğal limanlar olduğu gibi, dalgakıranlarla korunmuş yapay limanlar da vardır.
Uluslararası deniz taşımacılığı, ülkeler arasında mal ve hizmetlerin deniz yoluyla taşınması işlemidir. Deniz taşımacılığı en eski taşımacılık yöntemlerinden biridir ve günümüzde hala dünya ticaretinin önemli bir parçasıdır.
Deniz yolu taşıtları, büyük gemilerden küçük teknelere ve yatlara kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Gemiler, kruvaziyer gemileri, kargo gemileri, tankerler, feribotlar, yatlar, tekne, su scooterları, kano ve kayaklar, deniz yolu taşıtlarına örnek olarak verilebilir.
Lojistik alanında dört ana taşımacılık faaliyetinin içerisinde kapasite ve tercih edilebilirlik açısından ilk sırada yer alan denizyolu lojistiği, herhangi bir yükün, ürünün ya da malın gemilere yüklenerek, denizyolu kanalıyla belirlenen lokasyona ulaştırılması olarak tanımlanmaktadır.
Feribot veya arabalı vapur, taşıt araçlarının taşınmasında kullanılan vapurların genel adıdır. Genellikle şehir içi ya da yakın mesafe araç taşımacılığında kullanılırlar.
DENİZ TAŞIMACILIĞI KÜRESEL TİCARETİN BELKEMİĞİ
Dünya ticaretinin yüzde 90'ını üstlenen deniz taşımacılığı, şüphesiz ki dünya ekonomisinin merkezi, küresel ticaretin de belkemiğidir. Dünya genelinde taşınan yüklerin, değer olarak ise yüzde 70'i denizyoluyla taşınıyor.
ABD'nin New York kentindeki Empire State binasından daha uzun olan, dünyanın en büyük deniz aracı, Güney Kore'de suya indirildi. Shell'e ait Prelude adlı deniz aracının yapımı tamamen bittiğinde ağırlığı 600,000 ton olacak.
Deniz ulaşımının kökeni M.Ö. 3200 yıllarına kadar uzanmakta olup Mısır kıyı denizciliği ile başlamıştır ve deniz ulaşımı, küresel ticaretin en önemli destekleyicisi ya da aracıdır.
Vapur, çoğunlukla kısa mesafelerde yolcu taşımacılığında kullanılan bir deniz taşıtı. Yolcuların yanı sıra otomobilleri ve vagonları da taşıyan vapurlara arabalı vapur veya feribot denir.
a) Tarifeli sefer: Kalkış saatleri ve ücretleri önceden ilan edilen, halkın kullanımına açık belirli bir düzende yapılan seferlerdir. b) Tarifesiz sefer: Belirli bir düzene bağlı kalmadan tarifeli seferler dışında yapılan seferlerdir.
Denizyolu taşımacılığı belgeleri, genel olarak deniz ve okyanuslardaki mal geçişinin yasal koşullara uygun olup olmadığını denetler. Nakliyat aşamalarının sorunsuz bir biçimde gerçekleşmesi ve malların alıcıya planlanan zamanda teslim edilmesi için bu belge ve raporların eksiksiz biçimde tamamlanması gerekmektedir.
Ro-Ro, Roll on ve Roll off kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. Tekerlekli vasıtaların gemilerle bir yerden bir yere nakledilebilmesini ifade etmektedir. Bu tarz yükleri taşıyan gemilere Ro-Ro gemileri, bu tip taşımacılığa da Ro-Ro taşımacılığı denilmektedir.
Medial kollateral bağ (MCL). Dizin iç kısmına stabilite sağlayan bağ. Yanal kollateral bağ (LCL). Dizin dış kısmına stabilite sağlayan bağ.
Öncelikle “FCL yükleme nedir?” sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Taşınan ürünler ya da mallar konteynerin tamamını kaplıyorsa o zaman FCL (Full Container Load) olarak adlandırılır. FCL, komple konteyner yükleme anlamına gelmektedir. Bu konteyner yüklemede konteyner standartları mevcuttur.
FCL açılımı Full Container Load'dır. 20'lik ya da 40'lık standart konteynerleri dolduracak kadar yükü olan gönderiler için tercih edilen bir sistem. FCL yüklemede konteyner içinde bulunan yük tek bir kişiye ya da firmaya aittir. Bu yükleme şekli genelde büyük ve yüksek hacimli gönderiler için tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri