YÖK Denkliğiniz olmazsa üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz. Erkek adaylar ise kısa dönem askerlik yapamazlar. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur. Mesleğiniz, iş deneyiminiz, bireysel özellikleriniz dikkate alınmaktadır.
DİKKAT: Diploma denklik belgesinin verilmemesi, kişinin aldığı eğitimin mevcudiyetinin kabul edilmemesine yol açar. Türkiye'de diploma denkliği verilmeyen kişiler, yurt dışında aldığı eğitimler doğrultusunda mesleğini yerine getiremeyecektir. Bu nedenle diploma denkliği süreci titizlikle takip edilmelidir.
Eğitim hayatlarına devam etmek için İstanbul'a gelen/gelecek misafirlerimizin Denklik Belgesi almaları gerekmektedir.
Türkiye'de, öğrencilerin yerel üniversitelerde aldığı ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının, yabancı üniversitelerde alınan ön lisans, lisans ya da yüksek lisans eğitimi ile eşdeğer olması adına Denklik Belgesi almak gerekir.
Denklik Belgesi, denkliği talep edilen diplomanın Türkiye'de hangi alan ve düzeyde tanındığını gösterir belgedir. YÖK Denkliğinin Faydası Nedir? YÖK onaylı bir üniversite diplomanız varsa, resmi olarak üniversite mezunu statüsü alırsınız. Askerlik görevinizi yaparken kısa dönem erbaş ya da yedek subay olmanızı sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Ayrıca denklik başvuruları sahte belge, tanınmayan okul ya da program, akademik teamüle ve mevzuata aykırı yatay ve dikey geçiş, eğitim görülen ülkede yetersiz kalış süresi ve eğitimin niteliğindeki yetersizlikler gibi nedenlerden dolayı da reddediliyor.
Bununla birlikte özellikle kamuda çalışmak isteyen kişilerin mezun oldukları bölümler Mimarlık, Avukatlık, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Mühendislik ve Öğretmenlik gibi bölümler biriyse, muhakkak denklik almaları gerekmektedir.
Denklik işlemleri, iş sözleşmesi, meslek ve diploma türüne göre 1 ay ile 6 ay arasında sürmektedir.
Öğretmenlikte ve tıpta denklik sınavı kaldırıldı
"Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları" ve "Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi" talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için (Yükseköğretim Kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair belge) 50 TL, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için (Askerlik Tecil Belgesi, iş başvuruları vb.)
Aldığınız eğitimin Türkiye'de verilmiş eğitime denk olduğunu onaylar. Denklik belgesi olmadan Türkiye'de eğitim veren bir üniversiteye kayıt olamazsınız.
Adaylar her iki sınava en fazla üç defa girebilecek, birinci aşama ile ikinci aşama seviye tespit sınavları arasında makul bir süre bırakılacak. Bu sınav ve belgelerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda lisans diplomasının denkliği kabul edilenlere denklik belgesi verilecek.
Yurt dışındaki üniversitelerinden ön lisans, lisans ya da yüksek lisans alanlarından mezun Türk vatandaşlarına denklik belgesi verilir. Bunun yanında yurt dışındaki üniversitelerin ilgili alanlarından mezun olmuş yabancı uyruklu kişilere de denklik belgesi verilir.
Diploma Denkliği
YÖK denkliği olan üniversiteler arasında özellikle ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Kore gibi ülkelerdeki birçok üniversite yer almaktadır.
Diploma Eki ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarınca verilen diplomaların başka ülkelerde otomatik olarak tanınmasını sağlayan bir “tanıma/geçerlilik/denklik belgesi” değildir. Diploma Eki almak, diplomanın başka Avrupa ülkelerinde geçerli olmasını sağlamaz.
Bir bakıma da sınav zor diyebiliriz. Bu size bağlıdır. Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Kurallara uymayan veya başvuru sürecinde etik dışı girişimde bulunan adayların sınavları geçersiz sayılabilir.
STS Sınavı, yılda iki kere ve Ankara'da yapılmaktadır. Öğleden sonra olmak üzere düzenlenen bu sınavda adaylardan 120 soruya 150 dakikada cevap vermesi beklenmektedir. Çoktan seçmeli test şeklinde düzenlenen bu sınavda adayların başarılı sayılması için 100 üzerinden 35 puan almaları gerekmektedir.
1.3 STS, her yıl Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek tarihlerde yılda en az bir kez yapılır.
15 Nisan 2023 tarihinde uygulanacak olan 2023 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-TUS 1. Dönem) ile 2023 Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı'na (2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem) başvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri ...
Mavi Diploma, Avrupa Birliği veya AB üyesi olmamalarına rağmen Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi tarafından akredite edilen üniversiteler tarafından verilen diplomalara ek niteliğindedir. Öğrencinin aldığı eğitimin ve diplomanın AB ülkelerinde geçerli olduğunu gösterir.
Denklik belgesi, Türkiye'de eğitim görmüş ve üniversite bitirmiş insanların diplomalarının diğer ülkelerde de mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren bir belgedir. Yurt dışında yaşamak veya öğrenimini sürdürmek isteyen kişilerden istenmektedir.
Almanya denklik başvuru ücreti 100 Euro ile 600 Euro arasında değişmektedir. İlgili yetkili tarafından net ücret hakkında bilgilendirme yapılmaktadır ve denklik başvuru ücretinin yanında sertifika ücreti gibi ek masraflar çıkabilmektedir.
Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden yapılacak, 40 (kırk) ve üzerinde puan alan ADAY'lar başarılı sayılacaktır.
3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.
Bir diploma için denklik başvurusu yapabilmeniz için öncelikle diplomayı aldığınız üniversitenin YÖK tarafından tanınıyor olması gerekir. Genellikle devlet üniversiteleri ile geçmişi olan özel üniversiteler YÖK tarafından tanınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri