1.3 STS, her yıl Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek tarihlerde yılda en az bir kez yapılır.
Tıp Doktorluğu Diploma Denklik Sınavı (Yapılandırılmış Klinik Sınav) (25-26 Kasım 2023) 07.12.2022 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulunun toplantısında alınan karar gereğince Tıp Doktorluğu alanında Diploma Denklik Sınavı, Fakültemizce 25-26 Kasım 2023 tarihinde yapılacaktır.
Adaylar her iki sınava en fazla üç defa girebilecek, birinci aşama ile ikinci aşama seviye tespit sınavları arasında makul bir süre bırakılacak. Bu sınav ve belgelerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda lisans diplomasının denkliği kabul edilenlere denklik belgesi verilecek.
Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 22.12.2021 tarihli ve 53 sayılı kararı gereğince Tıp Doktorluğu alanında Diploma Denklik Sınavı, Fakültemizce 10-11 Aralık 2022 tarihinde yapılacaktır.
b) Her adayın senede 1 defa sınava girme hakkı olduğundan daha önce diğer üniversitelerce yapılan İlmi Hüviyet Tespiti Sınavına girmemiş olması gerekmektedir (aşağıda örneği olan Taahhütname doldurulacak).
İlgili 25 soru bulundu
Yazılı tebliğ yapılmayacaktır. Yazılı Sınav: 06 Kasım 2023 tarihinde saat:10.00'da kapalı usulde ilgili bölüm binasında yapılacaktır.
ÖSYM'den yapılan açıklamada; "15 Ekim 2023 tarihinde uygulanan 2023 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-EUS) ile 2023 Eczacılık Alanında Yurt Dışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı'nın (2023-STS Eczacılık) değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır.
Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği yeniden düzenlendi. Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girerken, 20 Şubat 2016 tarihli ve 29630 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği' yürürlükten kaldırıldı.
Bu süreçten sonra inceleme işlemleri başlıyor. 14 üniversiteden 96 öğretim üyesinin oluşturduğu komisyon gerekli incelemelerden sonra bir rapor hazırlıyor. Denklik işlemlerinde son kararı ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu veriyor. Tüm bu işlemler ise ortalama 65 günde sonuçlanıyor.
Denklik işlemi, denklik talebinde bulunan kişinin belgelerinin asılları ile denklik merkezlerinde e-Denklik modülü üzerinden gerçekleştirilir.
YÖK denkliği olan üniversiteler arasında özellikle ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Kore gibi ülkelerdeki birçok üniversite yer almaktadır.
Üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz ve erkek adaylar askerliğini uzun dönem er olarak yapar. Bunun dışında hayatınızda değişen hiçbir şey olmayacaktır. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur.
STS Sınavı, yılda iki kere ve Ankara'da yapılmaktadır. Öğleden sonra olmak üzere düzenlenen bu sınavda adaylardan 120 soruya 150 dakikada cevap vermesi beklenmektedir. Çoktan seçmeli test şeklinde düzenlenen bu sınavda adayların başarılı sayılması için 100 üzerinden 35 puan almaları gerekmektedir.
"Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları" ve "Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi" talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için (Yükseköğretim Kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair belge) 50 TL, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için (Askerlik Tecil Belgesi, iş başvuruları vb.)
Adayların sınavda başarılı olabilmesi için Denklik Puanlarının 100 üzerinden en az 40 olması gerekmektedir. Sınavda başarılı olan adaylar adına Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nca Diploma Denklik Belgesi düzenlenir.
Değerlendirme 100 (yüz) puan üzerinden yapılacak, 40 (kırk) ve üzerinde puan alan ADAY'lar başarılı sayılacaktır.
Uzaktan öğretim kapsamı dışında kalan ve Türkiye'de karşılığı olmaksızın ekstern ve gıyabi öğretim gibi devam zorunluluğu bulunmayan bir eğitim ve öğretim süreci sonunda alınan diplomalara ilişkin denklik başvuruları örgün eğitim şartlarını karşılamadığı için reddedilmektedir.
YÖK'ün tanıdığı ilgili kurumlardan mezun olduktan sonra ise denklik başvuru yapılması gerekir. Online başvuru yapmak mümkündür ve kişi isterse YÖK'ün resmi sitesinden, isterse de e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilir. YÖK tarafından yürütülen inceleme süreçleri sonrasında ise Denklik belgesi alınır.
(Tüm belgeleriniz tam ise Denklik Belgesi ortalama 14 gün içerisinde hazır olur. Ancak eksik belgesi ya da eksik apostili olduğu tespit edilen öğrencilerin işlemleri gerekli apostil işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte 1-2 ayı aşabilir.)
Yurt dışındaki üniversitelerden mezun olanların Türkiye'deki denklik işlemlerinde dil belgesi zorunlu olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"le 2017 tarihli düzenlemede değişiklik yapıldı.
Denklik, Yurtdışında tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğer olduğunun tespit edilmesini ifade eder.
Yurt dışı yükseköğretim kurumlarının ön lisans, lisans ve yüksek lisans derecelerinden mezun olanların denklik işlemleri Yükseköğretim Kurulu Tanıma ve Denklik Hizmetleri dairesi bünyesinde değerlendirilmektedir.
2023 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-EUS) ve 2023-Eczacılık Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2023-STS Eczacılık), 15 Ekim 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınavlara başvurular, 31 Ağustos–7 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Ülkemizdeki eczacılık fakültelerinden mezun olan gençler, genel olarak Avrupa ülkelerinde diploma denkliği kabul edilmediği için eczane açamazlar. Bir süre daha okumaları, gerekli kredileri tamamlamaları ve bazı sınavlardan geçmeleri gerekir. Bu durum ülkemiz içinde aynen geçerlidir.
Yılda 2 kez yapılması planlanmaktadır. Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri