Depersonalizasyon, kişinin kendisinden kopuk hissetmesi olarak tanımlanır. Bireyler, kendi düşüncelerinin veya bedenlerinin dışarıdan bir gözlemcisi gibi hissettiklerini ve sıklıkla düşünceleri veya eylemleri üzerinde kontrol kaybı hissettiğini bildirebilirler.
Çeşitli travmatik yaşantılar, kazalar, organik hastalıklar, psikiyatrik problemler, alkol-madde kullanımı gibi pek çok durum hatta bazen yalnızca psikolojik ağır stres bile kişilerde geçici süre veya bir iki kez depersonalizasyon veya derealizasyon yaratabilir.
Tedavi edilmedigi takdirde kalici olabilir. Pek çok hasta, tedavi görmediklerinde ömür boyu depersonalizasyon ile mücadele etmek zorunda kalabilmektedir. Ataklarin sayisi ve siddeti zamanla artabilir, ancak tedavi ile büyük oranda kontrol altina alinabilir.
"Kişiliksizleşme" ve "gerçekdışılaşma" olarak da adlandırılan depersonalizasyon bozukluğunda kişi kendine yabancılaşarak bedenine uzaktan bakıyormuş hissine kapılıyor ve gerçeklik duygusunu yitiriyor. Bu olgu, aslında akut kaygı ve travma dönemlerinde gerçekliğin üstünü kapatan bir çeşit savunma mekanizması.
Depersonalizasyon genellikle geçici bir durumdur, ancak bazı kişilerde daha uzun sürebilir ve daha kalıcı hale gelebilir. Bu durum genellikle uzun süreli veya şiddetli stres, travma veya psikolojik bozuklukların varlığı durumunda meydana gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Derealizasyon Tehlikeli midir? Eğer bahsedilen sıkıntılı durum anksiyete sebebiyle ortaya çıkıyorsa, aşırı tehlikeli şekilde kabul edilmez. Bu durum aynı zamanda kendi kendine ortadan kalkabilir. Ancak çok yoğun anksiyete sırasında yeniden ortaya çıkabilir.
Depersonalizasyon-derealizasyon bozukluğunun büyük ölçüde çocukluk çağı istismarı travmalarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Olumsuz erken çocukluk deneyimleri, özellikle duygusal istismar ve ihmal, duyarsızlaşma semptomlarının gelişimi ile ilişkilendirilmiştir.
Genellikle insanlarda tek başına görülen bu rahatsızlık, bazen depersonalizasyon bozukluğuna eşlik eder. Derealizasyon gibi bir psikoloji sorunundan muzdarip kişiler, çoğu zaman etrafında yaşananlara tepkisiz kalırlar. Hatta durum kendileri ile alakalı olsa da tepkisiz kalmaya devam ederler.
Anksiyete ve stres: Derealizasyon sıklıkla anksiyete bozuklukları, özellikle panik bozukluk, genel anksiyete bozukluğu veya travma sonrası stres bozukluğu gibi anksiyete ile ilişkili durumlarla ilişkilidir. Panik atak derealizasyonun altında yatan sebep olma ihtimalini taşır.
Depersonalizasyon Bozukluğu
Kendisine yabancılaşma duygusu içindedir. Gerçek olmadığını, bedeninin bazı parçalarının (ellerinin, ayaklarının) değiştiğini, kendisini tanıyamadığını belirtir. Bu durum, birkaç saat sürebilir ve tekrarlayabilir.
Belirtilerin görüldügü dönem yalnizca birkaç saat de olabilir haftalarca ya da aylarca da devam edebilir. Siddetli bir seviyede derealizasyon bozukluguna sahip olan kisilerde ise belirtiler çok uzun yillar boyunca sürebilir.
Kendine yabancılaşan bireyin kendi duygularından , arzularından, inançlarından ve enerjisinden uzaklaşmış olmasıdır. Bu, bireyin kendi yaşamında etkin ve belirleyici güç olma duygusunu yitirmiş olmasıdır.
Panik Atak yada Panik Bozuklukta rastlanılan “depersonalizasyon hissi “en sık kaygı (anksiyete) anında oluşur. Kişi kendi bedenini yabancı gibi hisseder. Bu esasında bir algı bozukluğudur. Bizim hastalarımız bu algı bozukluğunu şizofreni yada ciddi bir psikiyatrik hastalığı olan birisi olacağını şeklinde yorumlarlar.
Psikoz nedir, psikoz beyninizin bilgiyi işleme şeklini etkileyen bir durumdur. Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur.
Derealizasyon ise, kişinin çevresini gerçek dışı bir şekilde algılamasıdır. Bu belirtiler yineleyen bir şekilde görülebilir, bir kaç saat sürebilir veya devamlı görülebilir.
Dissosiyatif bozukluk olarak tanımlanan derealizasyon, bireyin kendi dışındaki durumlardan kopuşunu tanımlamak için kullanılmaktadır. Bireyler rüyada yaşıyorlarmış gibi bir hisle yaşamlarını devam ettirmekte; zaman, mekan, renkler ve etraftaki eşyalar ile ilgili gerçeklikten uzak deneyimler yaşamaktadır.
Erken erişkinlikte başlayarak, insan ilişkilerinde, benlik imgesinde, duygulanımda kararsızlık ve dürtüsellik olarak kendini gösterip, davranışların sonuçlarını düşünmeden hareket etmeye, duygu ve davranışlarını kontrolde güçlük yaşatan kişilik örüntüsüdür.
Duyarsızlaşma depersonalizasyon bozukluğu için ana tedavi konuşma terapisidir (psikoterapi), ancak bazen ilaçlar da kullanılır. Kalıcı ve tekrarlayan duyarsızlaşma ya da yavaşlama olayları ya da her ikisi de işte ya da okulda ya da hayatınızın diğer önemli alanlarında işlev görür ve sıkıntıya neden olur.
1. kişinin sosyal grubundaki insanlarla (örn., aile, iş yeri, topluluk) yakın ya da dostane ilişkiler kuramaması sonucu oluşan uzaklaşma. 2. kişinin kendisinden uzaklaşması. Böyle bir birey için yaşam, kendini gerçekleştirmede sürekli başarısızlığın yaşandığı bir alandır.
Marx'ın ilk çalışmalarında, yabancılaşma (Alm.: Entfremdung) doğal olarak birbirine ait olan şeylerin ayrılmasını veya dengeli bir uyum içerisinde olan şeyler arasındaki antagonizmi ifade eder.
Marx'ın ateist bakış açısı din hakkında şu genelleme- lere ulaşır: Din, insanî bir üründür, ancak “dini yapan insan” soyut bir var- lık değil devletle ilişki içinde olan toplumsal insandır. Devlet ve toplum, din aracılığıyla gerçekliği tersine çevirir, ancak din, sadece devlet var olsun diye var olmamıştır.
Daha sonra ise Seeman (1959) tarafından belirlenen yabancılaşmanın boyutları (güçsüzlük, anlamsızlık, kuralsızlık, kendine yabancılaşma, topluma yabancılaşma) bağımlı değişkenler olarak saptanmıştır.
Bireyin içsel istekleri ne göre değil çevrenin isteklerine göre davranması, o bireyin varoluşuna aykırı bir davranışı; yani ruhsal sorun olarak yabancılaşmayı ifade etmektedir.
Disosiyasyon psikolojik olarak ayrımlaşma anlamında kullanılır. Fiziksel, cinsel , duygusal istismara maruz kalmış çocuk ve ergenlerde gözüken psikiyatrik bozukluktur. Çocuk ve ergenler yaşadıkları istismar karşısında duygu ve düşüncelerini ifade edemez ve kendilerini hem fiziksel hem psikolojik olarak savunamazlar.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri