Su deposu tonaj (m3) ve m2 hesapları şu şekilde yapılmaktadır. Ton (m3) : Su deposunun “En x Boy x Yükseklik (H)= ?” Örneğin; en 3m, boy 4m, yüksekliği 5m olan bir deponun ton (m3)'ü “3x4x5=60 tondur”. M2 : (m2) hesabı şöyle yapılır.
Örnekle açıklamak gerekirse ölçüldüğünde eni 5 metre, boyu 3 metre, yüksekliği 2 metre olan bir su deposunun tonajı 5 x 3 x 2 = 30 m³'dür yani bu depo 30 Ton su saklama alanına sahiptir.
Bir ton suyun yaklaşık olarak 1.000 litre olduğu düşünülürse, 1 tonluk su deposu, yaklaşık 1.000 litre su kapasitesine sahiptir.
Her konut için 0.50 metreküp su deposu ayrılacak ve yapı brüt inşaat alanı 500 metrekareden az olanlarda en az 2 metreküp, 500-1000 metrekare olanlarda ise en az 10 metreküp hacimli su deposu bulundurulması zorunlu olacak.
Bina su deposu nasıl olmalı? Metalden yapılmış depolar öncelikle sağlığa zararlı olmayan maddelerden oluşmalıdır ve iç yalıtımı suda çözünemeyecek özellikte olmalıdır. Su deposu temizliği için metal su depolarında dikkat edilmesi gereken tuz ruhu gibi asitli temizlik ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Deponun ana yapı maddesine dikkat edin.
Bu doğrultuda Polietilen adlı maddeden üretilen su depolarını tercih etmeniz yararınıza olacaktır. Sağlıklı olmasıyla bilinen bu madde, deponuzun içine güneşin zararlı maddelerinin girmesini engelleyecek ve suyunuzun her daim sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.
Su deposu dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir. Depoda su kalmadıysa, şamandıranın gücünü keserek hidroforun arızalanmasına neden olabilir. hidrofor çalışmıyorsa, hidrofor otomatiği depodaki suyu kontrol ettiğinizden emin olun ve su boşsa dolana kadar bekleyin, pompaları boşaltın ve tekrar çalıştırın.
Temizlik ve yemek için de günde en az 25 litre su harcanması gerekiyor. Dört kişilik bir ailenin günde ortalama 760 litre su tüketmesi gerektiğine dikkat çeken bu araştırmaya göre, konut başına düşen ortalama aylık su tüketimi de 23 metreküp oluyor.
1 m3 1000 litreye eşit olmaktadır. En, boy ve yüksekliği çarpılması ile m3 bulunmaktadır. Donma derecesinde olan 1 m3 su, yaklaşık 999.972 litre olsa da 1000 litre olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda 1 m3 doğalgaz da 1000 litre olarak hesaplanmaktadır.
Su deposu tonaj (m3) ve m2 hesapları şu şekilde yapılmaktadır. Ton (m3) : Su deposunun “En x Boy x Yükseklik (H)= ?” Örneğin; en 3m, boy 4m, yüksekliği 5m olan bir deponun ton (m3)'ü “3x4x5=60 tondur”.
Renk çeşidinin fazla olması ise depo içerisindeki içeriğin kategorize edilebilmesini sağlamaktadır. Bu tankların teknik özelliklerine bakacak olursak; ağırlığı 45 kilogram, yüksekliği 162 santimetre, malzeme kalınlığı ise 6 milimetredir.
Bu deponun teknik detaylarına bakacak olursak; ağırlığının 65 kilogram, yüksekliğinin 197 santimetre ve malzeme kalınlığının da 7 milimetre olduğunu görmekteyiz. Çalışma sıcaklığı değerleri de en soğuk -5 derece ile en sıcak +50 derece arasındadır.
1 metreküp suyun kaç litre olduğu ortamdaki; sıcaklık, atmosfer basıncı ve suyun saflık derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Buna göre söz konusu su donma derecesindeyse, 1metreküpü yaklaşık 999.972 litredir. Ancak metrik sistemde hesap yapılırken bu değer genellikle 1000 litre olarak kullanılır.
Su tüketimi hesaplama formülü: Vücut ağırlığını yani kilonuzu 0.033 ile çarparsanız, günde içmeniz gereken su miktarını belirlemiş olursunuz. NE ZAMAN SU İÇİLMEMELİ?
GÜNLÜK ORTALAMA SU İHTİYACINIZI NASIL HESAPLARSINIZ? Kilonuzu,0.03 ile çarparak bulabilirsiniz. (Örn:59 kilosunuz x0,03=1,77 lt su içmeniz yeterli olacaktır. Unutmayın;herkes 2,5-3 lt su içmek zorunda değildir.
Çatıda bulunan Su depoları şehir şebeke tesisatına bağlanmıştır, depoya su dolunca şamandıra suyu keser ve tesisat sisteminde bulunan çek valf suyun geri gitmesini basınç sayesinde engeller. ( Mevcut şebeke suyunda bulunan basınç) Sular kesildiği zaman Deponun Suyu Otomatik Olarak Kullanılır.
4 kişilik bir ailenin aylık ortalama su harcaması 22 bin 200 litre yapıyor. TÜİK'in resmi su tüketim rakamlarına göre ise Türkiye'de günlük kişi başı ortalama su tüketimimiz 224 litre.
Bir cismin desisi o cismin eni, boyu ve yükseklik değerinin cm cinsinden çarpılması, çıkan sonucun da 3.000'e bölünmesiyle bulunmaktadır. Yani En x Boy x Yükseklik / 3000 şeklinde desi metreküp hesaplama yapılmaktadır.
Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır.
Bir bulaşık makinesi yıkama başına ortalama 15 litre su harcar. Yani 4 kişilik bir aile elde yıkamaya göre yükleme başına ortalama 111 litre su tasarrufu yapabilir.
4 kişilik bir ailede bu rakam yaklaşık 48 tondur. Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcanır. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton suyu kurtarır. Muslukları kontrol edin.
Eş zaman kullanım faktörünün seçiminde hidroforu kullanan konut (aile) sayısı baz alınır. çizelgeden yapılacak bir seçim tecrübelere göre genelde doğru olmaktadır. Bu açıklamalardan sonra 160 aile için; Q= 160 x 4 x 100 x 0.25 = 16 m3 /h Hidrofor debisinin gerekli olduğu hesaplanabilir.
Hidrofor Çok Sık Devreye Girip Çıkıyorsa
– Aşırı basınçlı tank: Membranlı tankın içindeki gaz veya hava basıncı fazla olabilir. Servise başvurunuz. – Tanktaki gazın basıncı pompaların çalışma basıncından 0,5 bar civarında düşük olmalıdır. – Prosestat ayarı yanlış olabilir.
İkisi arasında temel fark; hidrofor pompanın otomatik halidir. Pompa da otomatikleşen her sisteme hidrofor denir. Pompalar genelde manuel olarak kontrol edilirken, pompaların üzerine hidrofor ekipmanları takılarak mekanik yada elektronik olarak hidrofora çevrilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri