Bellek, verilerin kısa süreli olarak saklandığı birimi ifade ederken, depolama ise verilerin uzun süreli olarak saklandığı birimi ifade eder. Günümüzde en çok kullanılan depolama birimleri HDD-sabit disk sürücüler ya da SSD-katı hal sürücülerdir.
Günümüzde en çok kullanılan kalıcı depolama birimleri hard disk, DVD, CD, Flash Bellek ve Hafıza Kartı 'dır. Geçmişte de kullanılan fakat hafızaları düşük olduğu için günümüzde tercih edilmeyen delikli kart (Punched Card) ,Floppy Disk, Manyetik Bant, Kaset gibi depolama birimleri de bulunmaktadır.
Bir Gigabyte (GB), bir milyar (1.000.000.000) byt'a veya bin (1.024) Megabayta (MB) eşittir. GB günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hafıza kartlarında, film boyutlarında, oyun dosyalarında GB ölçü birimi kullanılmaktadır. 1 GB ile yaklaşık 300 şarkıyı mp3 formatında depolayabilirsiniz.
Bir yottabayt, şu anda kullanılan bilgisayar depolama birimleri içerisindeki en büyük bilgisayar depolama birimidir.
Veri deposu, bilgisayar sistemlerindeki bilgileri depolayan ve koruyan dijital bir havuzdur. Veri depoları; ağa bağlı depolama, dağıtılmış bulut depolama, fiziksel bir sabit sürücü veya sanal depolama olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Depolama alanı, müzik ve fotoğraflar gibi verileri tuttuğunuz yerdir. Bellek, uygulamalar ve Android sistemi gibi programları çalıştırdığınız yerdir.
Genel özellikler. RAM, "Random Access Memory" (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür.
Ancak depolama hakkında konuşurken en yakın katman 1024'tür. Yukarıda da belirtildiği gibi birimler arasında gidilecek sayı katı 1024'tür. Bu, 1024 GB'nin 1 TB olduğu anlamına gelir. Bu da 1 GB = 1024 MB = 1.048.576 KB = 1.073.741.824 B şeklindedir.
Bulut depolama, sunucular tarafından ağ üzerinde sanal olarak oluşturulan havuzlarda veri depolamasıdır. Büyük çaplı veri merkezlerini işleten ve depolama için alan sunan çeşitli şirketler bulunmaktadır. Bulut depolama dosyalarınızi kaydeder ve bilgisayar bozulsa bile dosyalarınız zarar görmez.
En küçük bellek kapasite adı bit'tir. BYTE = 8 bit e eşittir. Bilgisayarların tanıdığı harf, rakam ve özel karakterlerden her biri hafızada 1 baytlık yer kaplar. Yani her bir harfi 1 veya 0 dan oluşan 8 karakterlik(bitlik) karşılığı vardır.
USB flaş sürücüsü, USB hafıza ünitesi, flash disk, USB çubuk ya da USB bellek USB 1.1, 2.0 iken şimdi artık 3.0 üretilmeye başlanmıştır. Arayüzü ile entegre edilmiş, kapasiteleri 1 TB'a kadar ulaşabilen, küçük, hafif, çalışma esnasında sökülüp takılabilir NAND-tipinde veri depolama aygıtlarıdır.
Bulut depolama, genel internet veya tahsis edilmiş özel ağ bağlantısı üzerinden eriştiğiniz bir bulut bilgi işlem sağlayıcısı aracılığıyla internette veri ve dosya depolamanızı sağlayan bir bulut bilgi işlem modelidir.
ROM, bilgisayarlarda ve diğer elektronik aletlerde kullanılan bir depolama birimidir. RAM gibi yazılıp silinebilen bir depolama birimi değildir. ROM içeriği sadece üretim anında yazılır.
Başlat menüsünde bilgisayar simgesini bulun. Bilgisayar simgesini sağ tıklayın ve menüden Özellikler'i seçin. Sistem bölümünde, işlemci modelinin yanında MB (megabayt) ya da GB (gigabayt) cinsinden takılı bellek miktarı gösterilir.
Harici Veri Depolama : Bilgiyi gelecekte kullanmak üzere bilgilerin depolanacağı yerde genellikle işlemciye gerek duymayan verilerin depolandığı ortamlardır. Harici veri depolama aygıtları bilgisayardaki depolamanın dışında ek depolama sağlar. Veriler bir yerden başka bir yere kolayca taşınabilir.
Google Hesabınızı oluşturduğunuzda ücretsiz olarak 15 GB bulut depolama alanı sunulur. Depolama alanı şu hizmetler arasında paylaşılır: Google Drive.
Üye olmadan önce bulut depolama sistemi sağlayıcıları hakkında araştırma yapmanız oldukça önemli. Bu aşamadan sonra ise üye olmanızın dışında bulut depolamaya dosya aktarabilmek için mutlaka internet gerekmektedir. Bu internet mobil veri ya da wifi olabilir.
Bu doğrultuda en küçük kilobayt olarak öne çıkar. Aynı zamanda ondan sonra megabayt gelir. Bu bağlantıda en büyük ise gigabayt olarak ifade edilir. Özellikle aralarındaki farkı göstermek suretiyle büyüklüklerinde daha iyi anlamak mümkün olur.
1 TB = 1.024 GB (gigabayt)
Günlük kullanım için 4 GB RAM miktarı bile fazla olabilir. Ancak video düzenleme gibi daha ağır işlemler için bilgisayar almak isteyen kullanıcıların en az 8 GB RAM tercih etmeleri gerekmektedir. Bilgisayarı kullanım şeklinize göre RAM miktarını uzun vadede artırıp azaltabilirsiniz.
Günümüzde masaüstü bilgisayarlarda kullanılan anakartlar genel olarak en yüksek 32 GB RAM kapasitesini desteklemekteler.
Genel olarak bellekler, elektronik bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlarda kullanılan bellekler, işlemcinin istediği bilgi ve komutları maksimum hızda işlemciye ulaştıran ve üzerindeki bilgileri geçici olarak tutan depolama birimleridir. İşlemciler her türlü bilgiyi ve komutu bellek üzerinden alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri