Deport (sınır dışı etme) kararı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine veya Valiliklerce kendiliğinden alınır.
Sınır Dışı (Deport) Etme Kararı
Valilik bu kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün talimatı üzerine veya kendiliğinden alır. Karar, gerekçeleri ile beraber hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancıya tebliğ edilebileceği gibi yabancının yasal temsilcisine ya da avukatına da tebliğ edilebilir.
Yabancı kişiler oturma izni alıp çalışma izni olmadan çalıştığında deport edilir. Yabancı kişi vize almış olması durumunda vize süresi dolduğu halde ülkeden çıkış yapmazsa deport edilir. Oturma süresini uzatmadan süresi dolduğu halde ülkede kalan yabancılar da sınır dışı edilmektedir.
Bu tür bir durumda kendisinin ödemesi gereken miktar 2022 yılı için 25 USD (İlk ay harç bedeli) + 35 USD (İlk aydan sonraki her ay için 5 USD) + Kart bedeli (2022 yılı için 110 TL) ve 240 TL idari para cezasının toplamı olacaktır.
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi sebebine göre farklı sonuçlar doğuracaktır. Genelde hakkında ülkeye giriş yasağı kararı verilen yabancı 5 ay ila 5 yıl arasında Türkiye'ye giriş yapamamaktadır. Bu sürelerin dolmasıyla yabancının ülkeye girişi mümkündür.
İlgili 33 soru bulundu
Deport kararı kaldırma talepli açılan davada zamanaşımı süresi 15 gündür. Kişi sınırdışı edilme kararının kendisine tebliğ veya ibraz edilmesinden itibaren 15 gün içerisinde iptal davasını açmalıdır. Terke davet prosedüründe yabancıya ülkeyi terketmesi için en az 15 gün olacak şekilde bir süre tanınır.
Deport kararının kaldırılabilmesi için başvurulabilecek seçeneklerden biri meşruhatlı (istizanlı) vize alınmasıdır. Hakkında Türkiye'ye giriş yasağı konmuş yabancı, evlilik sebebiyle vize, çalışma vizesi, eğitim vizesi, tedavi amaçlı vize gibi meşruhatlı vizelerden birini alarak Türkiye'ye tekrar girebilir.
Deport kararı Türkiye Cumhuriyeti Devletinde kalan yabancılar için verilir. Bu bilgi 6458 Sayılı Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu m.52'de belirtilen "Yabancılar, sınır dışı etme kararıyla, menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilebilir." İbaresinden anlaşılır.
Evet, deport olmuş yabancıya çalışma izni alabilirsiniz ve kişi Türkiye'ye gelebilir. Ancak amacınız kişiyi çalıştırmak değil sadece deport kararına engel olmaksa bu bir suçtur. Türkiye'ye giriş yasağı konulmuş bir kişiye sistem açığından faydalanarak Türkiye'ye giriş imkanı sunmak suçtur.
Deporte yolcuların, deport edilme, yanı sınır dışı edilme nedenlerine göre bulunduğu ülkede belirli bir süre girememe ya da hayatı boyunca ülkeye alınmama gibi durumlarla karşılaşabilir. Vize ihlali gibi durumlarda, çoğu ülkenin uyguladığı ceza, vize ihlali yapan kişinin ülkeye 5 yıl boyunca giriş yapamamasıdır.
Deport, bir kişinin yasal olarak bulunduğu bir ülkeden zorla çıkarılmasıdır. Sınırdışı olarak da adlandırılan deport ile ilgili hükümler 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nda yer almıştır.
Vatansız Kişilere Sağlanan Haklar ve Kolaylıklar
Ciddi tehdit durumu yoksa sınır dışı edilmeleri yoluna gidilmez. Devletlerarası karşılıklılık kuralından etkilenmezler. Çalışma izni alarak çalışabilirler.
SINIR DIŞI ETME (DEPORT) KARARI
Kanuna göre, Türkiye'de bulunan yabancılar, bazı hallerde kendi ülkesine, transit geçeceği ülkeye veya üçüncü bir ülkeye gönderilebilir. Sınır dışı etme kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün talimatı ile ya da doğrudan valilik tarafından alınır. Bu karar idari bir işlemdir.
Deport Nedir? Deport kararı yani sınır dışı edilme kararı, Türkiye'de bulunan yabancı uyruklu kimselerin sınır dışı edilmesi ve haklarında Türkiye'ye giriş yasağı konulması anlamına geliyor.
Deport Ne Anlama Gelir? Deport sınır dışı edilmek anlamına gelir. Bir kişinin sınır dışı edilmesi durumu bazı sebeplere dayalıdır. Örneğin hava alanlarında diğer yolcuları ve uçağı tehlikeye atabilecek bir kişi tespit edildikten sonra güvenlik görevlileri eşliğinde deport edilebilir.
Deport kararına itiraz, dava yolu ile gerçekleştirilebilir. Deport kararı idarenin aldığı bir karar olması dolayısıyla idari işlem niteliğindedir. İdari işlemlerin iptali için idare mahkemesinde iptal davası açılmalıdır. İdarenin gerçekleştirdiği bütün iş ve işlemler yargı denetimine tabi tutulabilir.
Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davranan yabancılara idari para cezası uygulanır. Bu para cezasının ödenmemesi halinde haklarında Ç-135 tahdit kodu konularak 5 yıl süreyle Türkiye'ye giriş yapmaları engellenir.
Adli nedenlerden dolayı sınır dışı edilen kişilerin veya terör örgütleri ile bağlantısı olduğu tespit edilen kişilerin deport cezaları hiçbir şekilde kalkmaz.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yabancı uyruklu bir kişinin deport cezası aldıktan sonra evlilik yapmasını çoğu zaman inandırıcı bulmuyor. Çünkü yapılan incelemelerde evliliğin sadece deport cezasını kaldırmak için meşruhatlı vize alımına yönelik yapıldığı açıkça belli oluyor.
Yurt Dışında Vize Süresi Biterse Deport Mu Edilirim? Bu sorunun yanıtı da ülkeden ülkeye değişmekle genellikle evet olacaktır. Eğer yurtdışında vize süresi biterse ve ülke içindeyken bu durum farkedilirse deport edilirsiniz. Deport edildiğinizde kendi ülkenize gönderilirsiniz.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
2 aylık vize ihlalinden dolayı hakkınızda, 3 ay Türkiye giriş yasağı kararı alınmaktadır. Eğer hakkınızda tanzim edilen idari para cezasını ödememeniz halinde 3 aylık yasak, 5 yıl giriş yasağı haline gelmektedir.
Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır. Serbest bölgede çalışmak üzere çalışma izni başvurusu ve süre uzatma başvurusu Ticaret Bakanlığına yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri