Balkabağını sert kabuğundan ayırarak doğrayalım. Yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra buzluk poşetlerine ihtiyaca göre ayırarak yerleştirip havasını alalım. Taptaze kalıyor.
Püre kıvamına gelinceye kadar çektirin. Püre kıvamına gelen balkabağını oda sıcaklığına gelene kadar bekletin. Ardından buz kalıplarına, muffin kaplarına veya buzdolabı poşetlerine doldurarak buzluğa atın. Pişmiş balkabağını bu şekilde 10 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Kabak Tatlısı Nasıl Saklanır : Tatlıyı en iyi ve uzun süre saklamak için buzdolabında saklamalısınız. Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Bu tarif için 2. bir yöntem; küp küp doğradığımız kabaklarımızı uygun bir kap içerisine alalım. Üzerine kabuğunu soyarak doğradığımız domatesi ilave ederek kaşık yardımı ile karıştıralım. Daha sonra kabaklarımızı buzdolabı poşetlerine paylaştırarak yine havasını alalım ve ağzını kapatalım.
İlgili 32 soru bulundu
Kapağı kapalı şekilde yumuşayana kadar yaklaşık 30-50 dk kontrollü olarak pişirin. Kabaklara küçük bir bıçak batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pişen kabakları bir borcama alın. Soğuduktan sonra isteğe göre üzerine ceviz ve tahin ekleyerek servis edin.
Hatay Kabak Tatlısı, paketlenmemiş halde buzdolabında 1 hafta, vakumlu ambalajla paketlenmiş olarak ise 1 ay muhafaza edilebilir.
Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Fırında alt üst ayarda 200 derecede 15-20 dakika biraz suyunu çekene kadar pişirilir. Böylece kabaklar kendilerini biraz toplayacaktır. Lezzeti de katlanacaktır. Dinlendikten sonra veya soğuyunca ceviz ve tercihen tahin eşliğinde servis yapılır.
Pişen tatlımızı sıcakken kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. Buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.
Sıvı yağda çok yakmadan dikkatlice kızartıyoruz. Borcama veya yayvan bir tabağa alıyoruz. İyice soğuyunca bir kaba veya poşete koyup buzluğa kaldırıyoruz. Buzluğunuzda yer varsa kaba koyarsanız ezilmez daha iyi olur.
Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz. Kabak tatlısını pişirirken, tencereye bir adet çubuk tarçın attığınızda hoş bir aroma kazandığını görebilirsiniz. Kabak tatlısı, tabanı geniş ve alçak bir tencerede pişer.
5- Kısık Ateşte Pişirin
Bal kabağının şerbetini iyi bir şekilde çekip kıvamlı bir lezzete sahip olmasını istiyorsanız kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Kısık ateş sayesinde bal kabağı tatlısının şerbetini bir anda çekip yanmasını ve lezzetsiz kalmasını önleyebilirsiniz.
Farklı bir yöntem isteyenleri böyle alalım: Kabak yemeği hazırlayıp kavanozlara ya da kilitli poşetlere koyarak buzluğa kaldırabilirsiniz.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Daha sonra dört bardak şekeri döküp, (isterseniz bir gece önce şekere yatırın) ocağa alıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp, 45 dakika pişiriyoruz. Sonra 200 derece fırına veriyoruz ki daha böyle üzerleri kızarıyor. Hem görsel olarak hem lezzet olarak iki katına çıkıyor tatlımız.
Suyu süzüldükten sonra düdüklü tencereye alınır. Şekeri ilave edilir ağzı kapalı 1-2 saat bekletilir. (Şekerin eriyip kabağın suyunu salması için)Kabak sulandığında ocağa konulur fıslayıncaya kadar orta ateşte, fıslama sesi geldikten sonra kısık ateşte 20-25 dk pişirilir.
Tencerenin kapağını kapatmadan açık şekilde soğutuyoruz. Şerbetiyle servis tabağına alıp arzuya göre cevizle servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Hazırladığınız bal kabaklarını bir tencerenin içerisine dizin ve üzerine şeker gezdirerek 1 gece şekere yatırarak bekletin. Bu sayede kabaklarınız hem daha kolay pişecektir hem de lezzetleri enfes olacaktır.
Şimdi işin püf noktasına geliyoruz ben kireç kullanmaktan çekindiğim için kabaklarımı büyük bir leğen içerisinde 2, 5 yemek kaşığı karbonatla üzerine gelecek kadar suyla birlikte bir gece boyunca buzdolabında beklettim. Ertesi sabah kabakları bol suyla yıkayarak 15 dakika kadar temiz suda beklettim.
Sulanan Balkabakları ocağa alınır. Karanfil eklenir. Kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Suyu kaynayınca limon suyu sıkılır.
Balkabağını sert kabuğundan ayırarak doğrayalım. Yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra buzluk poşetlerine ihtiyaca göre ayırarak yerleştirip havasını alalım. Taptaze kalıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri