Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Depozito hangi şartlarda iade edilmez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Depozito hangi şartlarda iade edilmez?

Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez Kiracının evin kendisine yahut demirbaşlara zarar vermiş olması, Kiracının kira borcunun olması, ödemekle yükümlü olduğu giderleri ödememiş olması, Aidatını ödememiş olması, Şayet ev eşyalı bir şekilde kiralanmış ise eşyalara zarar verilmiş olması

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Depozito hangi durumlarda geri verilir?

Kira sözleşmesi sona erdirilip taşınmazın tahliye edilmesi durumunda, vadeli hesapta bulunan depozito, kiraya veren tarafından sözleşmeyle ilgili yasal yollara başvurulmadıysa sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay sonra kiracıya iade edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ozdogruhukuk.com

Depozito çıkarken geri alınır mı?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken geri alınır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Depozito iade edilmezse ne olur?

Kiraya verenin, kiralananda hiçbir hasar veya zarar bulunmamasına rağmen depozitoyu iade etmemesi üzerine kiracı, icra takibi yoluna başvurabileceği gibi dava da açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Depozitosunu alamayan kiracı ne yapmalı?

Depozitoyu Vermeyen Ev Sahibi

Bu durumda kiracılar önce icra takibi başlatarak, takibe itiraz edilirse de sulh hukuk mahkemesinde dava açarak depozitonun iadesini istemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gayrimenkulhukuk.com

Kira Depozitosu Geri Nasıl Alınır? Paranızı Bırakmayın.

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kiracı evden çıkarken ne kadar depozito alır?

En fazla üç aylık kira tutarınız kadar istenebilmektedir. Sözleşmenin bitmesi durumunda ve ev ile ilgili bir problemin yaşanmaması durumunda kiracıya geri ödenmektedir. Depozito ne kadar olmalı, ne kadar alınır, verilir? Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zingat.com

1 yıl dolmadan kiracı evden çıkabilir mi?

Türk Borçlar Kanunu 35. maddede yer alan hükümlere göre; kiracının kira sözleşmesi bitmeden önce evden çıkması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Kiracı erken çıkarsa depozito alabilir mi?

Kiracının sözleşmeye aykırı olarak haklı bir nedeni olmaksızın kiralanandan erken çıkması halinde belli bir tazminat yükümlülüğü oluşsa da; bu durum kira ilişkisi kapsamında ödediği depozitonun iadesini talep edemeyeceği anlamına gelmeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Evden çıkarken depozito nasıl hesaplanır?

Burada bir açıklama daha yapmam gerekir; bilindiği gibi kira depozitosu aylık net kira bedeline göre tespit edilir. Aylık net kira 5.000 TL ve iki aylık depozito olarak 10.000 TL verilmişse, kira sözleşmesinin sonunda aylık kira ne ise, onun iki katı değerinde depozito iade edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Kiracı sözleşme tarihinden önce çıkarsa ne olur?

Türk Borçlar Kanunu'nun 325. maddesine göre, taşınmazın erken tahliye edilmesi durumunda, kiracının borçları, taşınmazın benzer koşullarda tekrar kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Buna göre kiraya verenin, erken tahliye nedeniyle kira kaybı alacağı talepli tazminat davası açması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kiracı sözleşmeden önce çıkarsa depozito yanar mı?

Kira sözleşmesine, kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak depozitoyu yakar vs. gibi ibare eklemek, bu yönde anlaşmak geçerli olmaz. Yani depozitonun cayma bedeli veya cezai şart olarak kullanılması geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Depozito iade kaç gün içerisinde?

Bu madde gereğince sözleşme süresinin sona ermesinde gayrımenkulün kiracı tarafından tam ve eksiksiz olarak kiraya verene teslim edilmesini müteakip 3 gün içinde depozito kiracıya geri ödenecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Kira öderken açıklama kısmına ne yazılır?

Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Depozito ne zaman geri verilmez?

Depozito Hangi Durumlarda Geri Verilmez

Kiracının evin kendisine yahut demirbaşlara zarar vermiş olması, Kiracının kira borcunun olması, ödemekle yükümlü olduğu giderleri ödememiş olması, Aidatını ödememiş olması, Şayet ev eşyalı bir şekilde kiralanmış ise eşyalara zarar verilmiş olması

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır?

Eğer eve herhangi bir zarar gelmediyse ev sahibinin depozito iadesi gerçekleştirmesi zorunlu. Ev sahibinin kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 3 ay içinde depozitoyu iade etmesi gerekiyor. Depozito bankaya yatırılmış ise ev sahibi ve kiracının anlaşması durumda kiracıya teslim ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: katilimevim.com.tr

Çok zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?

Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyaninsesi.com.tr

Evden çıkan kiracı evi boyatmak zorunda mı?

Yani evde 10 senedir oturan bir kiracı doğal olarak evin boyasında meydana gelen eskimelerden sorumlu değildir. Evden çıkarken de boya ve badana yapmak zorunda değildir. Ancak doğal olmayan nedenlerle evin boyasına ve badanasına zarar gelmesi durumunda kiracı bunları onarmak ve yenilemek zorundadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konyabakis.com

Ev sahibi kiracıdan boya parası isteyebilir mi?

Ancak boya-badana ya da evde keyfi olarak gerçekleştirilecek herhangi bir değişikliği kiracı karşılar. Eşyalı ev kiralandığı zaman ise eşyalarda meydana gelen arızanın tamir ücretini yine gayrimenkul sahibinin ödemesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahibinden.com

Evden çıkan kiracı son ay kira öder mi?

Kiracılar bazen kontrat bitmeden evi terk etmek isteyebilir. Erken çıkan kiracı, kalan ayların kirasını ödeme zorunda mıyım diye sıklıkla sormaktadır. Bu durumda kontrat süresinin sonuna kadar ödeme yapmaları gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tgrthaber.com.tr

Depozito çıkarken verilir mi?

Kira sözleşmesi hukuki olarak sona ermediği müddetçe kiraya verenin depozitoyu iade etme yükümlülüğü yoktur. Kiralananın tahliyesi ve usulüne uygun olarak kiralananın anahtarının kiraya verene teslimi ile kira sözleşmesi sona erecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avoktayaltunkaya.com

Kirasını düzenli ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Kiracı kira artışını kabul etmezse ne olur?

Kira hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm'e göre, beş yıllık süre dolmadan yeni ev sahibi, satın aldığı evde oturan mevcut kiracıdan, kanun gereği TÜFE oranında artış dışında kira artışı isteyemez. Ek zam yapılmadığı ve talep edilen yüksek kira ödenmediği için de evde oturan kiracının tahliyesi talep edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: posta.com.tr

Ev sahibi kiraya fazla zam yapmak isterse kiracı ne yapmali?

"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"

Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: csb.gov.tr

Kiracı kaç yıl çıkartılamaz?

10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hepsiemlak.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT