Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
1999 Depremi'nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetti. Adapazarı Depremi'nden sonra deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.
Asmolen döşeme kullanılan betonarme yapılarda kiriş yüksekliğinin az olmasından dolayı yapıların yatay yük taşıma kapasiteleri genellikle düşüktür. Bu nedenle de göreli kat ötelemeleri daha fazla olmakta ve yapılarda oluşan hasarlar artmaktadır.
Asmolen döşeme genellikle, geniş ve yüksekliği düşük kirişlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, deprem yükleri altındaki performanslarının dikkatle incelenmesi gerekir. Tasarıma gereken hassasiyetin gösterilmemesi, olası depremlerde asmolen döşemeli binaların beklenen performansı gösterememesine sebep olacaktır.
Asmolen tavan söylemi bu düz tavanı ifade etmektedir.
Asmolen döşemelerin sağladığı bu esneklik, tavanlarda çıkıntılı bir görünüm elde edilmemesi amacıyla duvarların kirişlerin altına ya da kirişlerin duvarların üzerine denk getirilmesi ihtiyacının ortadan kalkması şeklinde açıklanabilir.
İlgili 40 soru bulundu
TS 7316 EN 1363 standardı binalarda kullanılan ısı yalıtım mamullerinden fabrikasyon olarak imal edilen genleştirilmiş polistiren köpükler ile ilgilidir. EPS asmolen levhalar, binalarda ısı yalıtımı malzemesi olarak kullanılmadığı için bu standart kapsamına girmemekte olup CE işaretlemesine tabi değildir.
Düz bir tavan elde etmek için yapılır. Ayrıca ses yalıtımı sağlar ve duvar ya da döşemelerde, kirişli döşemeye göre daha az çıkıntıya neden olur. Kalıp işçiliği de kolaydır ve kalıp maliyeti düşüktür. Asmolen döşemenin amacı, iç mekanlardaki göz zevkini bozabilen kiriş çıkıntılarının olmamasını sağlamaktır.
Bu konuda uzman kişiler straforu tavsiye etmektedirler. Bunun sebepleri olmakla birlikte biz sonuca bakarsak asmolen strafor kullanımı oldukça ekonomik ve kullanımı da diğer asmolen döşemelere göre kolay ve pratiktir. Kullanıldığı alanda oldukça iyi verim alınmakta ve uygulanması da çok kolay olmaktadır.
Asmolen döşemelerin en önemli dezavantajı deprem etkisi altında kötü bir performans göstermeleridir. Bu sebeple Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (2018) ile bu döşeme sistemlerinin kullanım alanları oldukça sınırlandırılmıştır.
Yangına en az 120 dakika mukavemet gösteren ve alevlerin geçebileceği boşlukları bulunmayan her döşeme bir yatay yangın bölmesi olarak kullanılabilir. Ayrık nizamda müstakil konutlar dışında B2 ve B3 sınıfı malzemelerden asma tavanların kullanılması yasaktır.
Ayhan Nuhoğlu, “Bazı yerleşim alanlarında bir gelenekmiş gibi 'asmolen döşeme' denilen kirişsiz döşemelerin kullanıldığını gördük. Estetik kaygılarla inşa edilen bu yapılar, depremlerde çok daha fazla sallanıyor ve hasar alıyor” dedi. EÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.
Depremde davranışı iyi değildir. Asmolen döşeme: Dişler arası asmolen olarak adlandırılan hafif bir malzeme ile doldurulmuş dişli döşemedir. Tavan düz görünür. Depremde davranışı iyi değildir.
Alçı levha asma tavanlar hafiftir, böylece yapının taşıyıcı sistemine etkisi azalır. Yapının hareketlerine uygun özellikte olduğundan depreme dayanıklı binalar için idealdir. Bu tavanlar esnek bir sistem olduğu için bina duvarlarının ve tavanlarının büzülme ve genleşme durumlarına rahatça uyum gösterir.
Asmolen, döşemelerde ses ve ısı yalıtımı sağlayarak yapı konforunu artırır.
Asmolenler bina döşemelerinde ideal Isı ve Ses izolasyonunu sağlayan ürünledir. Binanız az katlı da çok katlı da olsa döşeme betonu kalınlıklarına göre ihtiyacınıza uygun asmoleni seçip kullanabilirsiniz. Asmolen Tuğlalar Statik Yük Taşımayan dolgu malzemeleridir. Döşeme betonu için kalıp gereklidir.
Dişli veya dolgulu (asmolen) döşeme sistemleri kullanıldığı durumda, plak kalınlığı en az 70 mm olmalı, düşey taşıyıcı elemanlar arasındaki kirişler süneklik düzeyi yüksek çerçeve kirişi olarak boyutlandırılmalı ve donatılmalıdır.
Perdesiz tek doğrultulu asmolen döşemeli sistemleri sadece BKS=2 ve BKS=3 olan yapılarda, yani bina önem katsayısı 1 ve 1.2 olan yapılarda kullanabileceksiniz. Bina önem katsayısı 1.5 olan yapılarda PERDESİZ tek doğrultulu asmolen döşemeli sistem kullanılması yasak.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Asmolen tuğlalar binalarda oldukça iyi ısı ve ses izolasyonu sağlar. Asmolen tuğlalar, dolgu betonlarına göre 4 kat daha hafiftir ve yanmaz özelliktedirler. Döşeme yapısı, yapıların genel olarak ağırlık taşımaları için uygulanan bir sistemdir. Bu sistem yapısının farklı çeşitlerine inşaat alanında rastlamak mümkündür.
Pakpiyer Asmolen Eps 10 Dns Strafor 25X50X200 cm Ebatlarında 1 M2 = 1 Adet.
Birbirine paralel dişlerin ana kirişlere oturtulması ve üzerine çok ince bir plak yapılması ile oluşturulan döşemelere nervürlü(dişli) döşeme adı verilir. Bu dişlerin arası dolgu malzemesiyle doldurulursa bu sistem artık asmolen döşeme adını alır.
Süneklik düzeyi karma taşıyıcı sistemler yani perde içeren asmolen-dişli döşeme sistemler DTS= 3a, 4a, 1, 2, 3, 4 olan sistemlerde kullanılabilmektedir. Süneklik düzeyi sınırlı taşıyıcı sistemler ile süneklik düzeyi karma taşıyıcı sistemler için bina yükseklik sınıfları olarak BYS≥6 olması zorunluluğu getirilmiştir.
Örnek olarak kat yüksekliği 3m olarak alınırsa, Dişli-Asmolen Döşeme içeren taşıyıcı sistemler, 1. ve 2. Deprem bölgelerinde maksimum 5 kat (5kat+2m), 3. ve 4. Deprem bölgeleri için ise maksimum 9 kat (9kat+1m) olarak kullanılabilmektedir.
Asmolen Döşemelerde: 30-35 kg. Normal Kat Döşemelerinde: 25-30 kg. Çatılarda: 15-0 kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri