18 aydan önce sünnet düşünülüyorsa yenidoğan dönemi tercih edilmelidir. 6 yaş ve üzeri ise çocuğun bilinçli olduğu dönemdir. Çocuk kabul etse de etmese de, korksa da korkmasa da sünnetin ne olduğunu anlayabilir. Özellikle 2 buçuk- 4 buçuk yaş arasında sünnetten kesinlikle uzak durmak gerekir.
Sünnet, doğumdan itibaren her yaşta yapılabilir. Ancak ameliyathane koşullarında ve cerrahi prensiplere uyularak gerçekleştirilmesi gerekir. 2 ile 4 yaş arasındaki erkek çocuklarda ise sünnet önerilmeyen bir operasyondur.
Deniz Arslan, çocukların mutlaka 7 yaşında sonra sünnet edilmesi gerektiğini belirterek, "13 yaşına kadar ergenlik çağına girene kadar herhangi bir yaşta yapılabilir ama tıbbi olarak önerilen yaş 7 yaşından sonradır. 7 yaşından önceki çocuklara sünnet kavramını anlatmak ve açıklamak mümkün değil, çocuğun onu anlaması ...
Fallik dönemde sünnet yapılırsa çocuğun çözüme kavuşmamış içsel çatışmaları ve anksiyeteleri nedeniyle sünnet sonrası ve yetişkinlik döneminde ciddi sorunlar yaşanabilir. 7-11 yaş latent dönem, Sünnet için en uygun dönemdir.”
Sünnetin Müslümanlar için dini bir gereklilik olduğu gibi aynı zamanda sağlık için de faydalı olduğu ifade edilmektedir. Sünnetin özellikle sağlıklı bir ilişki için de önemli fayda ve avantajları da bulunmaktadır. Özellikle 15 ile ileri yaş dönemine kadar gerçekleştirilen sünnet işlemine Yetişkin sünneti adı verilir.
İlgili 42 soru bulundu
Uzmanlar, üç yaşına kadar çocuk sünnet ettirilmez ise, yedi yaşına kadar beklenmesini ve yedi yaşından sonra olmasını tavsiye ediyorlar. Çocuk üç yaşından önce olanları çok fark edemiyor, ancak üç-yedi yaş arasında kendisinden bir parçanın koparıldığını fark ediyor ve bu travmaya sebep olabiliyor.
Sünnet her yaşta yapılabilmekle beraber; özellikle 2-5 yaşlar arasında yapılması çocukta oluşabilecek olası psikolojik travmalardan dolayı pek tavsiye edilmemektedir.
Yenidoğan dönemindeki sünnet yaraları yaklaşık 4 günde iyileşirken, daha büyük çocuklarda ise bu süre 10 güne kadar uzayabilir. Sünnet sonrası iyileşme sürecinde bir sıkıntı yoksa 4-5 gün sonra banyo yapılabilir.
Ancak bilinen genel sünnet yaş aralığı il 18 ay ya da 1,5-5,5 şeklindedir.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Öncelikle tıbbi bir problem var ise yani sünnet gerekliliği var ise her yaşta yapılabilir. Fimosis denilen penis derisi darlığı, geçirilen idrar yolu enfeksiyonları gibi tıbbi gerekçeler var ise yaşın bir önemi yoktur. Eğer tıbbi bir zorunluluk yok ise sünnet mümkün olduğu kadar erken yapılmadır.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
Tıbbi gereklilik varsa her yaşta, uygun ortam ve şekilde tedavi amaçlı sünnet uygulanır. Geleneksel veya dini amaçlı sünnet için ''En iyi veya en ideal sünnet yaşı'' diye bir yaş söylenemez. Söylenmesi doğru, bilimsel ve ahlaki değildir.
İlk birkaç gün yapılamazsa, Yenidoğan dönemi sünneti, birinci ayın sonuna kadar da lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Bu dönem geçirildiyse 4-18 aylık dönemde ya da 4, 5-5 yaşından sonra yapılmasında fayda var. Ancak kimi uzmanlar, İki yaştan sonraya kalan sünnetlerin 6 yaşından sonra yapılmasını önermektedir.
Sünnet yaşı ile vücut kitle indeksi (VKİ) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı (r:0,026, p:0,522). Sonuç: Çalışmamızda erken sünnet yaşının kişinin boy uzunluğunu etkilemediği, aksine sünnet yaşı ilerledikçe boyun daha da uzadığı gösterilmiştir.
-Sünnet ücretleri 2023 yılında da bölgeden bölgeye değişebilmekle beraber. Özel hastane ve kliniklerde sünnet fiyatları ortalama 3.000 TL dolayında olabilir. Daha lüks hastanelerde sünnet fiyatları 8.000 TL'yi bulabilir. -Devlet ve üniversite hastanelerinde ise sünnet işlemi bedava olarak sürdürülebilir.
Ülkemizde sünneti yasal olarak sadece T.C. vatandaşı tıp doktorları yapabilir. Tıp doktoru olmayanların sünnet yapması ve bu kişilere sünnet yaptırılması suçtur. Yasa ile yasaklanmıştır.
2022 yılında özel hastanelerde sünnet ücretleri ortalama 1500-3000 TL arasında değişirken, devlet hastanelerinde ise ortalama 500-1000 TL arasında değişmektedir. 2023 yılında sünnet ücretlerinin bu rakamlara göre artması beklenmektedir. Ancak net bir rakam vermek için enflasyon oranının belli olması gerekmektedir.
Eğer sünnet operasyonunu devlet hastanesi veya şehir hastanesi gibi devlete bağlı sağlık kuruluşlarında yapılacaksa ücret alınmamaktadır. Devlet kuruluşlarında Sünnet Operasyonu ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Ameliyathane ortamında ve uygun anestezi ile yapılan sünnet günübirlik bir cerrahi işlemdir. Çocuğun uzun süre hastanede yatmasına gerek yoktur. İşlem sonrasında hastanede 2-3 saatlik takip genellikle yeterli olmaktadır. Sünnetin 2 yaşından önce ya da 5-6 yaşından sonra yapılması tavsiye edilmektedir.
Ayrıca çocukta hipospadias, inmemiş testis, kasık fıtığı, hidrosel gibi ek hastalıklarında gözden kaçırılmaması gerekmektedir. Sünnet olacak çocuklardan ayrıca hemogram (kan sayımı), PT ve PTT (kanama-pıhtlaşma zamanı tayini) istenip, bu testlerin normal olduğu teyit edilmelidir.
Sünnet idrar yolu enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyucudur. Sünnetli erkeklerde HPV denen virüs daha az sıklıkta görüldüğü için sünnet erkekleri HPV'nin yol açtığı penis kanserinden, bu erkeklerin eşlerini de rahim ağzı kanserinden korur.
Sünnet yaşı, sünnet için yenidoğan döneminin en ideal dönem olduğu savunulmaktadır. Bu dönemde yapılmayan sünnet 6 yaştan sonra yapılabilir. Aslında sünnet her yaşta yapılabilmektedir.
Sünnet her yaşta gerçekleştirilebilen bir cerrahi işlemdir, ancak çocuk psikiyatristleri 6 ay ile 6 yaş arasındaki dönemde sünnet yapılmasını cinsel kimliğin gelişimini göz önünde bulundurarak önermezler.
Evde sünnet kesimi, doğru malzemelerin kullanılması ve hijyenik koşulların sağlanmasıyla güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir. Sterilize edilmiş sünnet bıçağı, sterilizasyon ekipmanı, gazlı bezler, temizleme malzemeleri ve anestezi malzemeleri evde sünnet kesimi için temel malzemelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri