Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, depremin olduğu ilk günden itibaren tüm illerde afetzede vatandaşların kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi başvurularından ücret alınmaması, sistemde mevcut olması halinde fotoğraf ve imzanın alınmamasına ilişkin tedbir alındığını bildirdi.
10 yıllık pasaport ücreti ne kadar? Yukarıdaki tabloda da belirttildiği gibi 10 yıllık pasaport ücreti toplam 8.623,30 TL oldu.
Ancak, 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkez üssü olan deprem ile birlikte 10 ilimizde yaşanan afet nedeniyle söz konusu bölgelerde yaşayan öğrenciler içerisinden kimlik kartı ihtiyacı bulunanlara düzenlenecek olan yeni kartlar için yenileme bedelinin alınmayacaktır.
Yeni doğan kimlik kartı için:
Kimlik kart bedeli ücretsizdir. (Doğumdan itibaren 30 gün içinde bildirim halinde ücretsizdir. Daha sonrasında yeni kimlik başvuru ücreti alınır.)
Paylaş: Yaşanan büyük deprem felaketi sonrası kimliklerine ulaşamayan depremzede vatandaşlarımız İlçe Nüfus Müdürlükleri'ne gitmeden geçici kimlik belgelerini e-Devlet Kapısı üzerinden oluşturabilirler. Barkod ve karekodlu oluşturulan belgeler, tüm resmî işlemlerde kullanılabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Öğrenci Pasaportu (Harçsız Bordo Pasaport) Kimlere Verilir? 25 yaşından küçük olan öğrenciler, pasaport harcından muaf tutulurlar. Harçsız öğrenci pasaportu almak isteyen öğrencilerin, Birim Öğrenci İşlerinden aldıkları öğrenci belgesi ile Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekmektedir.
2024 yılı pasaport harç ücretleri
Yeniden değerleme oranı dikkate alındığında 6 aylık pasaport için ödenecek harç 1.034 lira 55 kuruştan 1,638 liraya yükselecek. 1 yıllık pasaport bedeli 1.512 liradan 2.395 liraya yükselecek.
Kartlarını teslim alan afetzede aileler, yapılacak yüklemenin ardından Kızılay Esen Kart ile alışverişlerini istediği yerden yapabiliyor veya nakit olarak kullanabiliyor. Ayrıca bu kart ile afet bölgesindeki esnaflardan alışveriş yapılması sağlanarak yerel ekonomiye katkı sağlanması da amaçlanıyor.
Belgesini Alabiliyor
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor.
Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL olarak belirlenmiştir. Kanuni bildirim süresi içinde doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ise ücretsizdir.
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
Pasaport Yenileme Ücretine Zam Gelecek mi? Pasaport işlemlerinde uygulanacak ücretleri belirleyen yeniden değerleme oranı her yıl yeniden hesaplanır. 2021 yılında bu oran %9,11; 2022 yılında ise %36,2 olarak açıklanmıştı. 2023 yılında pasaport işlem ücretlerinde %123 gibi yüksek bir oranda artış yaşandı.
Bebeklere Pasaport Ücreti 2024
Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar harç bedelinden muaftır.
Öğrenci pasaportu çıkarırken harç bedeli ödenmemektedir, sadece defter bedeli ödemesi yapılmalıdır. 2024 yılı itibariyle pasaport defter bedeli 790 TL'dir. 25 yaşından büyük öğrenciler ise bordo pasaport harç bedeli ve defter bedeline tabi tutulmaktadır.
Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
1- Bordo Pasaport (Umumi Pasaport)
Yeşil, gri ve siyah pasaportları almanın farklı kriterleri vardır. Dolayısıyla içlerinde seyahat sınırlaması en çok olan bordo pasaporttur. Koşulları yerine getiren ve yurt dışına çıkmasında herhangi bir sakınca bulunmayan her vatandaş, bu pasaporta sahip olabilmektedir.
6 yaş altı çocuklar için pasaporta 3 yıl, 6-12 yaş arası çocuklar için 5 yıl geçerlilik süresi ile başvurabilirsiniz.
T.C. kimlik kartını kaybeden afetzede vatandaşlarımızdan, hangi ildeki nüfus müdürlüğüne başvurursa başvursun hiçbir belge, fotoğraf ya da ücret talep edilmemekte, sadece biyometrik (parmak izi) doğrulaması ile birkaç dakikada geçici kimlik belgesi düzenlenmektedir.
Peki, geçici kimlik belgesi nasıl alınır? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, depremden etkilenen illerdeki afetzedelerin mağduriyetlerini azaltmak amacıyla, kimlik kartı başvurusuna gerek olmaksızın geçici kimlik belgelerini e-devlet üzerinden alabilmelerine olanak sağlandı.
Kartlar, tahliye bölgelerindeki afetzedeler ve iş yerlerinin açılmadığı iller haricindeki afetzedelere Türk Kızılay İl Merkez Şubeleri tarafından dağıtılacak. Ancak afetzedelerin bu kartlardan yararlanmaları için bazı kriterler olacak. Belirlenen afetzedeler kartlarını almak için Kızılay Şubelerine başvuru yapabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri