Bu kelimenin TDK açısından anlamına bakıldığı zaman emsalsiz, 'Eşi benzeri olmayan, eşsiz ve bir eşi daha bulunmayan' gibi anlamlara sahiptir.
[l ince] sıf. Eşi olmayan, eşsiz, benzersiz, yektâ: Bütün ovayı ayağımızın altına seren taraçasında emsalsiz bir gurup karşısında çaylarımızı içtik (Ahmet H. Tanpınar).
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında Emsal kelimesi, 'benzer olan, örnek olan ve eş biçiminde' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Herhangi bir durumu veya olguyu örnek verirken ona benzer olan etkiye anlatır. Diğer bir tabirle örnek olmak şeklinde anlatılan bir kelime olarak öne çıkmaktadır.
Müşfik, Arapça kökenli ve sıfat olarak kullanılan bir sözcüktür. Müşfik dilimize Arapçadan gelmekle birlikte sevecen, şefkatli manasına gelmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Husus kelimesi günlük hayatta en çok kullandığımız sözcüklerin başında geliyor. Husus kelimesinin sözlük anlamı konudur. Bu sözcükten türetilmiş olan hususiyetle ve hususa kelimeleri ise bilhassa ve özellikle manasına gelir.
İlgili 20 soru bulundu
Peki, husus kelimesinin eş anlamı nedir? Husus, "konu, madde" ve "özellik, yön" anlamlarına gelir.
HUSUS KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Mallarımın idaresi hususunda kendisinden hiçbir yardım esirgemiyorlar. Şu hususu da gözden uzak tutmamalı.
Müşrik nedir sorusunun cevabı Tanrı'nın yerine başka bir Tanrı daha koyan ve ona inanan kişiye denilmektedir. Bir kişi eğer Tanrı'nın yerine başka bir yaratıcıya inanıyor ve bu dava peşinde koşuyorsa bu kişiye müşrik denilir. Özellikle peygamber döneminde pek çok kişi bu sıfatla anılmıştır.
mükerrem teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem.
Kökeni: "Müessir" kelimesi Arapça kökenli olup "e-s-r" kökünden türetilmiştir. Kök anlamı olarak "etkileyen" veya "tesir eden" anlamına gelir. Anlamı: "Müessir" kelimesi bir şeyin etkisi altında bırakan veya etkileyen anlamına gelir.
Herhangi bir durumu veya olguyu örnek verirken ona benzer olan etkiye anlatır. Diğer bir tabirle örnek olmak şeklinde anlatılan bir kelime olarak öne çıkmaktadır. ''Bunun bir emsali daha yok.'' Burada anlatılmak istenen bir örneği ya da bir benzerinin olmadığıdır.
Emsal karar, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının, benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanabilme olanağıdır. Yargıtay kararları, Danıştay kararları gibi yüksek yargı kararlarının emsal olma özelliği yüksektir. Emsal karar nedir?
TAKS, arsa metrekaresi ile yapılacak olan inşaatın, maksimum taban alanının çarpımı ile bulunur. Maksimum taban alanı imar planı üzerinde yazan TAKS değeri olarak yazar. Örneğin bir imar planı üzerinde bir parsel için “TAKS = 0,3” ibaresini görülüyorsa, oraya yapılacak binanın tabanı arsa alanı x 0,3 değerini geçemez.
Bu kelimenin TDK açısından anlamına bakıldığı zaman emsalsiz, 'Eşi benzeri olmayan, eşsiz ve bir eşi daha bulunmayan' gibi anlamlara sahiptir.
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir. Asil olma durumuna asalet veya soyluluk denir.
Herhangi bir işte çalışanlar çoğu zaman alanı ile ilgili gelişmeleri ve alanında ortaya çıkan ürünleri takip etmekte zorlanırlar. Bu durumda bu işler için başka kişiler devreye girmektedir. Mümessil kavramı da bu anlamda ifade edilmektedir.
Mütemekkin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Yerleşik.
Mükerrem, Arapça kökenli bir erkek ismidir ve "onurlandırılmış", "saygıdeğer", "kıymetli" anlamına gelir.
Kur'an bir taraftan örnek alabileceğimiz başta peygamberler olmak üzere muttaki, muhsin, muhlis, muslih, sadık, mütevekkil, sabırlı, mutasaddık, alçak gönüllü, merhametli, iffetli vb. ideal insan tip ve özelliklerinden bahsederken, diğer taraftan zalim, fasık, müfsid, mücrim, cahil, zorba, azgın, hain, nankör, ümitsiz, ...
Gayrimüslim, İslam hukuku ve dünya görüşünde Müslüman olmayanları tanımlamak için kullanılan terimdir. İslam esasıyla yönetilen devletlerin idaresi altında yaşayan ve İslam'dan başka bir inanca sahip kişi ve topluluklar ayrıca zimmî olarak sınıflanmaktadır.
Müsrif kelimesi Arapça kökenli israf sözcüğünden türetilerek Türkçede yaygın kullanılan kelimelerden biri olmaktadır. İnsanlar arasında müsrif kelimesi, elindekinin kıymetini bilmeyen çarçur eden manasında kullanılmaktadır. Müsrif Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Müşrik ve münafık kelimeleri Arapça kelimelerdir. Bu sebeple de dilimize Arapçadan geçmiştir. Müşrik kelimesi anlamı Allah'a ortak koşan, münafık kelimesinin anlamı ise inanmadığı halde inandığını söyleyen manalarına gelmektedir.
Ermek fiilinden türetilen ermiş sözcüğü öz Türkçedir. Müşahede yoluyla gizli sırlara vakıf olan, marifet ve takva ehli kişilere ermiş denir.
Sığır kelimesi, halk arasında geniş manada geviş getiren, etinden, sütünden ve hizmet hayvanı olarak faydalanılan büyükbaş evcil hayvanlar için kullanılır. Dar manada ise, evcilleştirilen ve etinden, sütünden veya gücünden faydalanılan ve birçok soyu üretilen evcil boğa (Bos taurus)dır.
Bu bölgeye yakın anlamında kullanılan civar kelimesi günümüz Türkçesinde sıklıkla kullanılan bir kelimedir. TDK sözlüğünde yöre, dolay ve yakında olan anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri