Ofislerde yada binalarda yüksek camlarda bu tip camların kullanılması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Düz cam yada diğer camlar kırıldığında insanlara zarar verirken lamine ve temperli camlar insanlara zarar vermez.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir. Uzama ve kısalma camda strese(gerilmeye) sebep olur ve bu gerilme miktarı basınç dayanımını geçmesi ile camın en zayıf noktasından kırılmasına sebep olur. Kırılma nedenlerinden bir diğeri de üretim hatasıdır.
Temperli camlar, eşit kalınlıktaki normal camlara göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklıdır. Isıya dayanıklılığı da normal camlara göre daha fazladır. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde küçük parçalara ayrılması nedeniyle kullanıcıların yaralanmasına neden olmayan Emniyet Camı sınıfında bir üründür.
İlgili 38 soru bulundu
Standart camlara göre tam olarak 5-6 kat daha fazla dayanıklı olan temperli camlar, kırıldığında da çevreye zarar vermez. Bundan dolayı da temperli camların her zaman güvenli camlar olarak tanımlanması da mümkün olur. Temperli camların bir diğer adı güvenli camlardır.
Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir. Dolayısıyla bu sayede bu tarz camların güvenli cam olarak tanımlandıklarını da ifade etmek mümkün olmaktadır.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Cep telefonu ekran koruyucuları plastik ve cam olarak ikiye ayrılır. Cam malzemeden yapılmış olanlar plastiklere göre çok daha sağlamdır. Koruyuculuğu daha fazla olan cam ekranlar 9H temperli camlar, 3D nano camlar, 4D nano camlar, 5D nano camlar, 6D nano camlar ve 7D nano camlar olmak üzere gruplara ayrılır.
Temperli cam ekran koruyucular adi ustunde temperli cam malzemeden yapiliyor ve kalindirlar. Ikisinin de sertlik derecesi 9H olarak geciyor. Ekran koruyucu taktiginda home tusu gomulmesin ve kenarlari kalkik olmasin istiyorsan, nano glass olanlardan almani tavsiye ederim.
İlk önce, temperli camınıza (güçlendirilmiş camınıza) bulaşık sabunu ve su karışımı püskürtün. 10 saniye kadar bekleyin ve sonra yumuşak bir sünger ile camı silerek temizleyin. Yüzey için çok pürüzlü olacağından dolayı süngerin yumuşak tarafını kullanın.
Özel olarak yüksek ısılara çıkararak ve şok etkisi ile aniden soğutularak oluşturulan temperli cam tipidir. Hal böyle olunca da takdir edersiniz ki cam siparişlerinizin gelmesi 2 haftayı kadar bulabilmektedir.
En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Günümüzde geleneksel olarak gerçekleştirilen cam temperleme işleminde, öncelikli olarak temperleme fırınlarında yumuşama noktasına kadar (yaklaşık 700°C) ısıtılan cam, daha sonra ani soğutma ünitesinde yaklaşık olarak 70°C'ye düşünceye kadar ani olarak soğutulmaktadır.
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Temperli cam, düzcama göre darbelere karşı yaklaşık 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. Noktasal yüklere karşı dayanıklı değildir. Camın ısıl gerilimlere karşı direnci artar. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığı için emniyet camı olarak sınıflandırılmaktadır.
Standart camlara uygulanacak 40 derecelik ısıl işlem camın kırılmasına neden olur. Temperli cam ise 300 santigrat derecelik ısıya dahi dayanıklıdır. Temperli camın dayanıklılığını test etmek için 2 metreden 500 gramlık bilye atılır.
KURŞUN GEÇİRMEZ CAMLAR
Gerektiğinde cam katları temperli olarak kullanılabilir.
Seramik camı Daha bilinen ismiyle şömine camı sanılanın aksine temperli cam değildir. Kesinlikle şöminelerde soba kapaklarında fırınlarda temperli cam kullanılmamalıdır. Temper işlemi her ne kadar cama ısıya karşı belirli bir direnç sağlasada ani ısı değişimlerinde patlaması çok olasıdır.
Her camın kırılma özelliği vardır. Önemli olan 8 mm düz cama göre 8 mm temperli camın ne kadar dayanıklı olduğudur. Şunu söylemek mümkündür; temperli camlar düz camlara göre 5 kata kadar daha dayanıklıdır. 3 kişi bir kanadın üstüne rahatlıkla çıkabilir. Çok şiddetli darbelere bile dayanabilir.
Kalınlık açısından pek çok çeşit sunar. Füme, bronz, mavi ve yeşil renkleri bulunur. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Temperli camlarda darbelere dayanıklı olduğu gibi ısıya karşı da dayanıklıdır.
Temperli camın metrekare fiyatının ortalama olarak 100 TL kadar olduğunu ifade etmek de mümkün olur. Ancak kimi zaman temberli cam fiyatları metrekare bazlı olarak 200 TL civarında da olabilmektedir.
Görüldüğü üzere bu tarz camların etkili bir düzeyde kullanım alanı bulunmaktadır. Bundan dolayı da temperli kırılmaz camlar her zaman tercih edilmektedir. Cep telefonu ekranı dayanıksız olduğu için en ufak darbede ya kırılır ya da çizilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri