Bakan
Deprem bölgesinde Toplum Yararına Program süresi 9 ay uzatıldı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Antalya'da “43. İl Müftüleri İstişare Toplantısı”nda konuşuyor.
Deprem bölgesindeki TYP süresi 9 ay uzatıldı 16 Ağustos 2023 - 11:49 | Güncelleme: 22 Kasım 2023 - 21:53. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde Toplum Yararına Program (TYP) süresinin 9 ay uzatıldığını bildirdi.
Malumunuz, TYP süremiz normal şartlar altında 6 aylık sürelerle uygulanıyordu. Ancak mevzuatta yaptığımız düzenlemeyle deprem bölgesi illerimize tahsis ettiğimiz 50 bin kişilik TYP kontenjanının çalışma süresini 9 ay daha uzatıyoruz."
Maraş merkezli depremden etkilenen illeri kapsayan 50 bin kişilik Toplum Yararına Program'ın (TYP) süresi 9 aya uzatıldı. Program kapsamında, İŞKUR'a kayıtlı işsizler en fazla 9 ay süreyle istihdam edilecek.
İlgili 26 soru bulundu
İl Müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarda çalışmak üzere 9 aylık süre için toplamda 18 kişilik alım yapılacaktır.
Deprem bölgesinde; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde kamuda toplum yararına programlar (TYP) dahilindeki işlerde çalıştırılacaklar için iş süresi sınırı 2024 sonuna kadar kaldırıldı.
2023-2024 Eğitim Öğretim yılı Toplum Yararına Program (TYP) projesi 11.09.2023 ile 10.06.2024 tarihleri arasında yapılacak olup, toplam 9 ay çalişma süresini dolduranlar başvuru yapamayacaklardır .
Buna göre bir katılımcının TYP'den en fazla dokuz ay süreyle yararlanabileceğini düzenleyen hükümler bu illerde düzenlenecek programlarda uygulanmayabilecektir.
Bakan Işıkhan mesajında, "Depremlerden etkilenen illerde kamu hizmetlerinin devamlılığını sağlamak ve vatandaşlarımızın en çok ihtiyaç duydukları anda yanlarında olmak adına tahsis ettiğimiz 50 bin kişilik Toplum Yararına Program süresini 9 ay uzatıyoruz" ifadesine yer verdi.
TYP UYGULAMA SÜRESİ KAÇ AYDIR? TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 6 aydır.
TYP kapsamında çalışmaya hak kazanan kişilere günlük asgari ücret miktarının çalışılan gün sayısıyla çarpımı tutarında ödeme yapılır. Katılımcılar; program kapsamında tek seferde en fazla 6 ay, toplamda en fazla 9 ay çalışabilir. Devam zorunluluğu bulunan program süresinde toplam 5 gün ücretsiz izin kullanabilir.
kurumumuzun www.iskur.gov.tr internet adresinden, e- Devlet, esube.iskur.gov.tr üzerinden online olarak ve ALO 170 iletişim hattını arayarak başvurularını yapabilecektir. TYP programı başlama ve bitiş tarihleri; 11.09.2023 – 10.06.2024 tarihleri arasında 9 ay süre ile uygulanacaktır.
GEÇİCİ MADDE 4- (1) 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen illerde, depremin etkilerinin azaltılması amacıyla olağanüstü hal ilan edilen dönemde başlatılacak TYP'lerde, 9 uncu maddenin dördüncü fıkrası, 10 uncu maddenin beşinci ve altıncı fıkraları uygulanmayabilir.”
GEÇİCİ MADDE 5- (1) 30/6/2024 tarihine kadar sözleşme ilişkisi kurulacak programlarda 5 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan durumlara bakılmaksızın ihtiyaç görülmesi halinde kamu hizmetlerini desteklemek amacıyla TYP düzenlenebilir.
GEÇİCİ MADDE 6 – (1) TYP katılımcılarının 66 ncı maddenin dördüncü fıkrasında bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik ile yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihten önceki TYP'den yararlanma süreleri aynı fıkrada yer alan bir katılımcının TYP'den en fazla yirmi dört ay yararlanabileceğine yönelik hüküm kapsamında ...
TYP'nin uygulanacağı günler Pazartesi-Cuma günleridir. Günlük çalışma süresi 9 (dokuz) saattir. Hafta tatili Cumartesi ve Pazar günleridir. (3) TYP uygulama süresi, her bir program için dokuz aydan fazla olamaz.
TYP MAAŞI 2023 KAÇ LİRA OLDU? Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında, İŞKUR üzerinden kamu kurumlarında çalışanlar o yılın net asgari ücreti tutarında maaş alıyorlar. 2023 yılı itibari ile, 1 Ocak'tan itibaren tüm asgari ücretlinin maaşı 8506 TL olacak. Bu aynı zamanda TYP maaşı olarak da belirlenecek.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen bir kararda, toplum yararına program kapsamında çalışanın sözleşmeli ve geçici personel olmadığı gibi alt işveren (taşeron) işçisi olarak da değerlendirilemeyeceği; işçi olarak kabul edileceği görüşü dile getirilmiştir.
TYP'den programa başlandığı tarihten itibaren bir sene içinde en fazla 9 ay süreyle yararlanma imkanı bulunmaktadır. Ancak, 9 ay bittikten sonra 3 ay bekleyerek yeni bir programdan faydalanılabilmektedir. Bir katılımcı 27.09.2017 tarihinden itibaren TYP'den en fazla 24 ay yararlanabilir.
Katılımcı başvuruları 27-31 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacak. Başvurular, İŞKUR e-şube ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacak. TYP, 06.09.2021 tarihinde başlayacak, 31.05.2022 tarihinde sona erecek.
Başvuru yapılan tarih dikkate alınarak aynı hanede bulunan aktif çalışan bireylerin toplam kazançlarının asgari ücretin 1,5 (bir buçuk) katını yani 3.486,00. -TL. kazancı aşanlar TYP'ye katılamaz. Yurtlar ve sığınma evleri, vb. toplu yaşam alanlarında ikamet edenler için bu şart aranmaz.
Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Toplum Yararına Programının (TYP) 1 Ocak 2022'den itibaren sadece afet, salgın ve acil durum dönemlerinde geçici olarak uygulanacağını açıkladı.
Madde 5- (1) TYP'lere ilişkin politikaların belirlenmesi, ilgili mevzuatın hazırlanması ve TYP'lerin uygulanmasının koordinasyonundan Genel Müdürlük yetkili ve sorumludur.
Toplum yararına program kapsamında katılımcı olarak çalıştıranlar sözleşmeli personel, geçici personel değildir. Türkiye İş Kurumu işveren olmadığına göre asıl-alt işveren ilişkisi de 4857 sayılı İş Kanunu'nun 2. Maddesi kapsamında kabul edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri