Bakanlığımızın denetiminde yerinde dönüştürülecek konutlara 500 bin lira, iş yerlerine 250 bin lira hibe veriyoruz. Konutlarda 500 bin liradan 800 bin liraya, işyerleri de 250 bin liradan 500 bin liraya kadar 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vade ile faizsiz kredi desteği sunuyoruz.” dedi.
Ödemeler ve destekler göz önüne alındığında devlet, deprem konutlarını vatandaşlarına hibe seviyesinde bir usulle teslim ediyor. 3 bini Adıyaman'da olmak üzere 14 bin 600 küçük sanayi dükkanını inşa ederek esnaf ve sanatkarlarımıza, işletmecilerimize teslim edeceğiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Eylül 2020'de yaptığı açıklamada, ""2+1 konutlar şerefiye bedellerine göre 510 ile 725 lira arasında aylık ödeme ile vatandaşlarımıza teslim edilecektir. 3+1 konut için 730 ile 935 lira arasında bir bedel belirlenmiştir.
Deprem konutları ücretsiz mi olacak? Depremzedelere verilecek konutlar ücretsiz mi olacak sorusunun yanıtı 'hayır. ' Afet sonrası sağlanacak konutların ödeme planı yasada dahi yer alıyor.
Konutlar için evin metrekaresine göre 500 bin ila 800 bin TL arasında kredi verilecek. Kahramanmaraş afetinden sonra depremzedelerin bir an önce evlerine kavuşması için çalışmalar tüm hızıyla sürerken, 11 ili kapsayan deprem bölgesinde inşası planlanan 100 bin köy evinin tamamı çelik konstrüksiyondan yapılacak.
İlgili 30 soru bulundu
Belgeye göre, projede; Kalyon, Kuzu Grup, Ege Yapı, Nef, Tahincioğlu, Optimal, Dome, NKY ve ANT Yapı şirketleri yüklenici olarak belirlendi.
Bu kapsamda, 456 bin 770 kalıcı konut ve 143 bin 271 köy evi ile birlikte toplamda 600 bin 41 afet konutu yapılarak depremzede hak sahiplerine teslim edilecek. Deprem bölgesinde hayatın normale dönmesi için iş yeri yapımı da sürdürülüyor.
Bakanlığımızın denetiminde yerinde dönüştürülecek konutlara 500 bin lira, iş yerlerine 250 bin lira hibe veriyoruz. Konutlarda 500 bin liradan 800 bin liraya, işyerleri de 250 bin liradan 500 bin liraya kadar 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vade ile faizsiz kredi desteği sunuyoruz.” dedi.
Kendilerine ait konut, iş yeri veya ahırları ağır-yıkık derecesinde veya orta derecede hasara uğrayan kişiler. Afet öncesinde veya afetin gerçekleştiği tarihte ebeveynlerinin mülkiyetindeki konutlarda oturanlar. Sahibi ya da ortağı oldukları konutlar ve iş yerleri afet sonucunda hasara uğrayanlar.
Depremzede ya TOKİ ya da kendi arsasına yapılacak evle ilgili tercihte bulunacak. Yıkılan evin yerine yeniden ev yapmak isteniyorsa, apartman malikleri ortak karar alacak. Karar sonrası gerekli başvurular yapılacak. Başvuru sonrası yıkılan binanın zemin etüdü yapılacak.
3+1 evlerin yüzde 60'ını devlet üstlenecek. Yüzde 40'lık bölümünü vatandaş karşılayacak. Taksitlerin ise 24 ay ödemesiz ve 20 yıl şeklinde olacak şekilde hesaplandığı öğrenildi. Örneğin 1 milyon 200 bin lira olan 3+1 dairenin 720 bin lirasını devlet üstlenecek, 480 bin lirasını depremzede ödeyecek.
Kanununa göre evi hasar gören herkese konut hakkı verilmiyor. Yalnızca ağır hasarlı ve yıkılan binalarda oturan ev sahiplerinin konut projelerinden faydalanma hakkı var.
Deprem konutlarının inşası, merkeze yakın, şehrin sosyolojisine, kültürel yapısına, demografik yapısına ve vatandaşın ihtiyacına göre belirlenen rezerv alanlarda yapılıyor. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlar, balkonlar hariç 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 olarak planlanıyor.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10.000-TL destek ödemesi yapılmaktadır.
İkamet ettikleri konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
10 bin TL deprem yardımı parası almak için başvuru şartı nedir? 10 bin TL deprem yardımı alabilmek için deprem bölgesindeki vatandaşların evlerinin yıkılmış acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı olması gerekiyor. Evi hasarsız olanlar bu yardımdan faydalanamıyor.
Madde 3- Bu Yönetmelikte yer alan “Hak sahibi” deyimi, afetzedelerin, yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını ifade eder.
İlk etapta ihalesi gerçekleştirilmiş olan deprem konutları, Kahramanmaraş'ın, Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Dulkadiroğlu, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Onikişubat, Nurhak, Pazarcık, Türkoğlu ilçelerinde inşa ediliyor.
Kısaca oturduğu yapı orta hasarlı olan vatandaşların hak sahipliği kabul edilmişse bunların TOKİ hakkı bulunmuyor. Bu kişiler, güçlendirme kredisinden faydalanabiliyorlar. Bakanlık, orta hasarlı evin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılması gerektiğini rapor etmişse, o zaman bu kişiler TOKİ hakkına sahip olabiliyor.
Hak sahiplerinin kredi geri ödemelerinin Bakanlıkça takip edileceği bilgisine yer verilen karara göre, hak sahiplerine konut için 750 bin, ahır bulunan konut için 1 milyon ve işyeri için de 400 bin lira olarak 2 yıl ödemesiz olmak üzere, toplam azami 10 yıl vadeli ve faizsiz olarak en fazla üç bağımsız bölüm için kredi ...
Yapılan duyuruda; " 60 günlük hak sahipliği başvuru dönemi 30 Mayıs 2023 tarihi itibariyle baslamış olup, 30 temmuz 2023 tarihi itibariyle son bulacaktır. Siz değerli afetzedelerimizin E-devlet üzerinden başvurularını yapmaları önem arz etmektedir. 60 günlük yasal süre dışında başvuru kabul edilmeyecektir.
Hak sahipliği başvuruları, E-Devlet üzerinden ya da AFAD İl Müdürlüğü tarafından belirlenen Merkezlerde ve Kaymakamlıklarda yapılabilecek. Afet Konutları AFAD adına TOKİ tarafından inşa edilecek. Afet konutlarının, işyerlerinin kat sayısı, metrekaresi, oda sayısı gibi detaylar projelendirme aşamasında netleşecek.
Bu konutlarımızı 2023'ün sonuna kadar düzenlenecek törenle hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz. En kısa zamanda şehirlerimizdeki hayatı normalleştirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
850 bin bağımsız bölüm yapılacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hasar tespit çalışmalarında depremde yıkılan ve ağır hasar alan konutların yerine 680 bini konut ve köy evi, 170 bini de ticari alan olmak üzere toplamda 850 bin bağımsız bölüm yapılması gerektiğini belirledi.
BAKAN ÖZHASEKİ: “DEPREM BÖLGESİNDE KÖY EVLERİ HAFİF ÇELİKTEN YAPILACAK” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği BakanıMehmet Özhaseki, “Deprem bölgesinde 100 bin köy evimizi ileri yapı teknolojisi kullanarak hafif çelikten inşa edeceğiz.” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri