Ancak zorunlu olmasına rağmen herhangi bir maddi cezası bulunmuyor. Para cezasının aksine bu sigorta işlemini yaptırmayanların belirli işlemleri gerçekleştirmesi engelleniyor. Sigortayı yaptırmayan kişi ya da kişiler konut satma veya kiralama yapamama cezası alıyorlar.
Afet Sigortaları Kanunu'na göre DASK sigortası yaptırmayanlar devletin sunduğu konut kredisi ve depremde binanın zarar görmesi durumunda yapılan yardımdan yararlanamaz. Ayrıca evine elektrik, su ve doğal gaz da bağlatamaz.
Kanunlarla zorunlu tutulan DASK, kapsam dahilindeki binalara yapılmadığı durumlarda bu binalar kamu tarafından sağlanan elektrik, su, doğal gaz gibi hizmetlerden faydalanamıyor. Bu hizmetlerden yararlanamadığı gibi DASK poliçesi olmayan binaların satış ve kiralama işlemleri de yapılamıyor.
DASK yaptırmayan milyonlarca depremzede hak sahibi olamıyor: Deprem bölgesinde oran yüzde 50. Kanuna göre zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmamış olan depremzedeler yıkılan, ağır veya orta hasarlı konutları için hak sahibi olamıyor.
e-Devletten DASK Yapılır mı? Kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “E-devlet üzerinden DASK yapılır mı?” yer almaktadır. DASK poliçesi e-devlet üzerinden satın alınamamaktadır. Sigorta şirketleri ile kamu ve özel bankalar aracılığıyla düzenlenen sigorta poliçeleri e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
DASK yani zorunlu deprem sigortası olmayan depremzedeler 7269 sayılı Kanun'un 29/8. maddesi gereğince hak sahipliği olmadığı için konut ve kredi alamayabilirler. Bu konuda acilen bir düzenleme yapılarak bu imkan sağlanmalı ve DASK olmayan depremzedelere de konut yaptırılmalı ve kredi verilmelidir.
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin her yıl yaptırılması gerekli olmakla birlikte mevcut düzenleme çerçevesinde, poliçenin geçmiş yıllarda yaptırılmamış olmasından dolayı her hangi bir ceza ödenmez.
Binası zarar görenlere ödenecek birim fiyatı son olarak 25 Kasım 2022'de açıklandı. Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran ve depremde evleri hasar gören kişiler metrekare başına 3 bin 16 lira tazminat alacak. Buna göre evi 100 metrekare olan birisinin alacağı tazminat miktarı 301 bin 600 lira olacak.
Bu hasarlar hafif dereceli hasarlar, orta dereceli hasarlar ve ağır dereceli hasarlar olarak sıralanır. Hafif Hasarlı/Hasarsız Binalar: Hafif hasarlı ya da hasarsız binalar sigortalanırken sigortalının beyanına göre sigorta poliçesi gerçekleştirilir.
Devletin zorunlu kıldığı DASK sigortası deprem sonucu oluşan yangın, patlama ve yer kaymasının yalnızca binada meydana getirdiği hasarları kapsıyor. Bölgeye göre farklılık gösteren DASK ücreti için metrekare bedeli belirlenirken, betonarme yapılar için 3.016 TL, diğer yapılar için 2.080 TL olarak hesaplanıyor.
UAVT koduna düzenlenmiş hali hazırda bir deprem poliçesi var ise, poliçe geçerlilik süresi bitmedikçe aynı UAVT kodu üzerine ikinci bir deprem sigortası poliçesi düzenlenemez. Ancak sigorta prim yenileme sürecinde farklı bir sigorta şirketi ile yapılacak bir poliçe ile yeni bir deprem sigortası poliçesi düzenlenebilir.
DASK Yaptırmamanın Cezası Var mı? ZDS yaptırmamanın herhangi bir cezaya sebep olup olmadığı, “DASK zorunlu mu?” sorusunun ardından en çok merak edilen ikinci konudur. DASK yaptırmayan ev ve iş yeri sahiplerine herhangi bir para cezası uygulanmaz.
Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde ikame eden kişilerin yaptırdığı binalar, Mesken olarak kullanılmayan yıkım kararı alınmış, bakımsız ve metruk binalar, Herhangi bir mühendislik hizmeti görmeden tamamlanmış binalar, Proje kapsamı dışında çalınarak inşa edilen yapılar DASK kapsamı dışında kalır.
E-Devlet üzerinden poliçeni sorgulamak için öncelikle www.turkiye.gov.tr sitesine T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifreni kullanarak giriş yapman gerekir. Fakat buradan yalnızca DASK poliçenin olup olmadığını öğrenebilirsin.
Uzun dönem yenilenmeyen poliçeler için sürprimler azami %50 olarak uygulanır. Bu durum aracınızın yasal zorunluluklarını yerine getirmemiş olduğunuz anlamına gelir ve trafikte seyir halindeyken yakalandığınızda cezai yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Deprem sonucu hafif hasar alan binalara DASK sigortası yaptırılabilir. Hafif hasar durumunda DASK poliçesi sigortalının beyanına göre yapılır. Orta hasar alan binalarda ise güçlendirme yapılması zorunludur. Hasar onarıldıktan sonra resmi belgeleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunulur.
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
Dask ile konut sigortası arasındaki farklara bakınca ilk söyleyebileceğimiz Dask yani deprem sigortasının zorunlu olduğudur. Konut sigortası ise isteğe bağlı yaptırılır.
Deprem bölgesinde birden fazla evi olan afetzedelere sadece bir konut yapılacak. Ayrıca, büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız başka konutu olanlar afet konutlarından faydalanamayacak. Ayrıca TOKİ tarafından orta hasarlı binalar için de güçlendirme kredisi verilecek.
DASK'ın hafif hasarlı binalar için yapmış olduğu poliçe bedelinin %15 i ödemesi evimin hasarını karşılamamaktadır. Bina yönetimi binanın hasarını gidererek bir an önce oturmak istiyor.
Konutları yıkık, acil yıkılacak, ağır-orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başına 10.000 TL nakdi destek ödemesi yapılmaktadır.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir. Başka bir şart aranmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri