Kısa çalışma veya işsizlik ödeneğinden yararlanmayan ve işsiz kalanlar için de OHAL süresini aşmamak kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılacak.
Depremde işini kaybedip işsiz kalanlar son 3 yılda en az 600 gün primi varsa, 600-899 günü varsa 6 ay, 900-1079 günü varsa 8 ay, 1080 günü varsa 10 ay işsizlik maaşı alabilecek. Ayrıca bu kişiler devlet destekli sağlık hizmetinden yararlanabilecek. İşsizlik maaşı en az 3 bin 12 lira, en yüksek 6 bin 25 lira.
İŞE GİDEMEYEN DEPREMZEDE İŞÇİ RAPOR ALMALI
Başka bir ifadeyle işçinin, işyerindeki çalışma süresine göre tabi olduğu ihbar süresi + 6 haftalık sürenin aşılması halinde tazminatsız işten atılması söz konusu. Çalışamayacak durumda olan depremzede işçilerin öncelikle rapor alması gerekir.
Depremde 650 binden fazla çalışan işsiz kaldı. Uluslararası Çalışma Örgütü,, geçtiğimiz ay depremlerin işgücü piyasasına etkisi ile ilgili rapor hazırladı. ILO'ya göre, depremde 150 bini aşkın işyeri kullanılamaz hale geldi. Bunun sonucu olarak 658 bin çalışan geçim olanağını kaybetti.
29 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği uygulaması uzatıldı.
İlgili 45 soru bulundu
"İşsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek"
Türkiye İş Kurumundan (İŞKUR) konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bölgesel kriz gerekçesiyle 3 ay süreyle kısa çalışma uygulamasının hayata geçirildiği hatırlatıldı.
İşyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde Toplum Yararına Program (TYP) süresinin 9 ay uzatıldığını bildirdi.
Afet ve acil durum sonrası profesyonel yardım ulaşıncaya kadar geçen sürenin önemini vurgulayan, afet veya acil durumun olduğu andan ilk 72 saatte afetzedelerin kendi başlarına kalabileceklerini ve bu nedenle önceden hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatan zaman dilimi.
Deprem nedeniyle sakatlanan veya tedavisi devam eden çalışanın iş sözleşmesi ancak ihbar süresinin 6 hafta aşılması halinde işverene geçerli nedenle fesih hakkı verecektir. Bu halde işveren tarafından işçiye kıdem tazminatı ödemesi yapılması gereklidir.
Bu kapsamda OHAL ilan edilen illerde çalışan işçilerin iş veya hizmet sözleşmelerinin ikale yoluyla ve/veya performans düşüklüğü, davranış gibi geçerli fesih sebeplerine istinaden feshedilmesi yasak kapsamında olduğundan mümkün olmayacaktır.
Deprem nedeniyle işçinin işe gidememesi meşru mazerettir. İşçi devamsızlık nedeniyle işten çıkartılamaz. Çıkartılırsa bu haksız ve geçersiz fesihtir. Deprem nedeniyle can derdinde olan işçinin işinin korunması için en kısa sürede fesih yasağı getirilmelidir.
emrine vermekle yükümlüdürler. Geçici personelin maaş, ücret, yevmiye ve benzer hakları esas daire- lerince ödenir. , ait olduğu yılın sonunda Afet Harcamaları Yönetmeliği esaslarına göre yapılır.
Bu haklar, acil yardım, barınma, gıda, su ve temel sağlık hizmetlerini içermektedir. Devletler, depremlere hazırlıklı olmalı ve afet sonrası hızlı bir şekilde müdahale etmelidir. Ayrıca, depremzedelere uygun barınma alanları sağlanmalı, temel ihtiyaçları karşılanmalı ve psikolojik destek hizmetleri sunulmalıdır.
Nakdi ücret desteğini hak eden her bir kişi için yapılacak ödeme miktarı; 133,44 Türk Lirası olarak belirlenen bir günlük tutardan damga vergisi düşüldükten sonra hesaplanan tutar ile ödemeye hak kazanılan gün sayısı çarpımı sonucu elde edilen tutara tekabül eder.
Depremzedeler, kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhane ve sosyal tesislerdeki konaklama ve yemek hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek.
Dolayısıyla uzmanlar, depremzede enkaz altında çok ağır yaralı değilse ve soluyacak havası varsa, bir sonraki adımın suya erişim olduğunu belirtiyor. Bazı tahminlere göre insanlar, su olmadan üç ila yedi gün hayatta kalabiliyor.
Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
İl Müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarda çalışmak üzere 9 aylık süre için toplamda 18 kişilik alım yapılacaktır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
b) Yangın, deprem, su baskını gibi olağanüstü bir mazeret dolayısıyla bir yıl içinde otuz güne kadar mazeret izni verilebilir. c) Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele her yıl, yıllık izinlerinden ayrı olarak, otuz gün izin verilir.
Ankara. OHAL Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, OHAL kapsamındaki illerde İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği verilecek. İşsizlik Sigortası Fonundan günlük 133 lira 44 kuruş nakdi ücret desteği sağlanacak.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İŞKUR'a kayıt işlemleri e-devlet üzerinden gerçekleştirilebileceği gibi www.iskur.gov.tr internet adresinde yer alan “İnternet Şubesi/E-Şube” (https://esube.iskur.gov.tr/) bölümüne giriş yaparak, ardından “İşveren” başlığı içerisinde bulunan “Üye Ol” butonuna tıklanarak da gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri