Deprem anında vatandaşların bir bölümü dışarıya çıkmak için koşarken, bina içerisinde kalanlar Tekbir ve Kelime-i Şehadet getirdi.
Deprem, sel, kasırga gibi felaketler anında dua mü'minin en önemli sığınağı. İlahiyatçılar deprem anında, korunmak için öncesinde ve sonrasında Salâten Tûncina duasının okunabileceğini söylüyor. Günlük virdlerimiz arasında olan salavat-ı şeriflerimize ehemmiyet vermeli.
peygamber sevgisini azaltmak için. yani bir musibet anında salavat getirmeyin demek için. yapılan bilinçli bir şey de olabilir kardeşlerim. buna alet olmayın. hangi sıkıntıya uğrarsanız uğrayın. ne yaşarsanız yaşayın.
Depremde salavat çekmek depremi şiddetlendirir, çūnkü arz sema her şey peygamber efendimize aşıktır. Adını duyunca daha çok coşarlar. Deprem freni tekbirdir. "Allahu ekber Allahû ekber La ilehe illallah vallahu Ekber Allahú ekber ve Lillahil Hamd.
Kelime-i Şehadet, İslam dininin en temel şartıdır. Kelime-i Şehadet getirmeyen bir kimse Müslüman olamaz. İslam dini böyle buyurmuştur.
İlgili 19 soru bulundu
Alevî yazılı metinlerinde bu üçlünün birbirinin ardına bir bütünü ifade ediyormuş gibi kullanılmış olması da ayrıca buna katkıda bulunmaktadır. Kelime-i şehadetin İslam âleminde makbul görmüş şekli Alevîlikte “La İlâhe İllallah, Muhammeden Resulullah, Aliyyun Veliyullah” şeklinde ifade bulmuştur.
Sekerat anında kelime-i şehadet getiremeyen ve bu şekilde ölen insan, eğer hayatta iken iman etmişse, ölürken de imanla gittiğine hükmedilir.
Peygamber Efendimiz (SAV) deprem gibi afetlere karşı, "Bismillahi ala nefsi ve ehli ve mali." duasının okunmasını tavsiye etmiştir.
Kişi dünyevi sıkıntılarından kurtulmak için tekbir getirirse içindeki bütün korku ve endişelerden tekbir sayesinde kurtulmuş olmaktadır.
Hadis-i Şerifte günde 100 defa "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" zikrini getirmenin büyük sevâbını anlatıyor.
"Bismillahi hayril Esmâi. Bismillahillezî lâ yedurru ma'a'smihi şey'ün fil ardı velâ fissemâi ve hüves Sem'îul Alîm."
Bismillahillezî lâ yedurru ma'a'smihi şey'ün fil ardı velâ fissemâi ve hüves Sem'îul Alîm." ANLAMI: "O Allah'ın ismiyle (akşamladım) ki, O'nun ismiyle birlikte ne yerde, ne de gökte hiç birşey zarar veremez.
Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer patlamalar sonucunda da depremler gerçekleşebilir.
depremi durduracağı ya da kurtulacağı sanıldığından söylenmeyen, afet anında, ölüme yaklaşma anında allah'ı ve peygamberinin adını anmak için oluşan bir hisle söylenendir.
Ey mü'minler, siz de O'na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!" (el-Ahzâb, 56) şeklinde buyrulmaktadır. Peki, salavat nasıl çekilmeli? Bu sorunun cevabı ise; "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir.
Muhammed (SAV); "Bana salat ve selam getiriniz. Zira bu yolla günahlarınız bağışlanır" buyuruyor. Başka bir hadis-i şerifte ise "Kim bana bir defa salât getirirse, Allah da ona on salât getirir ve on günahını affeder; on derece yükseltir." (Nesei, Sehv, 55) buyuruyor.
Peki, deprem anında evde nerelere saklanmalıyız ? Sağlam sandalyelerle desteklenmiş bir masanın altına, koruma sağlayabilecek herhangi bir hacimli koltuk, sandık ya da kanepe gibi yerlerin yanına çömelmeniz gerekir. Bu çömelmeyi gerçekleştirirken hayat üçgeni şeklinde bir pozisyon almanız çok mühimdir.
Depremler kıyamet alametlerindendir. Buhari'deki hadis-i şerifte, (Depremler çoğalmadıkça kıyamet kopmaz) buyurulmuştur. Kıyametin ne zaman kopacağı bildirilmedi.
İtilmekte olan bir levha ile bir diğer levha arasında sürtünme kuvveti aşıldığı zaman bir hareket oluşur. Bu hareket çok kısa bir zaman biriminde gerçekleşir ve şok niteliğindedir. Sonunda çok uzaklara kadar yayılabilen deprem (sarsıntı) dalgaları ortaya çıkar.
Peygamber Efendimiz (asm) ferman etti: “Dur! Sabit ve sakin ol ey dağ! Zira üzerinde nebî, sıddîk ve şehitler var.” Onun böyle demesiyle dağın titremesi geçti ve deprem durdu.
"Deprem, arka arkaya gelen şiddetli sarsıntı" anlamına gelen Zilzal Suresini okumanız tavsiye edilebilir. Euzü besmele çekilir.
RÜYADA DEPREMDEN KORUNMAK İÇİN HANGİ DUALAR OKUNUR? Her türlü bela ve musibete karşı tedbirli olmak adına Bakara Suresi'nin 255. Ayetinde yer alan Ayetel Kürsi'yi sürekli okumak din alimlerince de önerilmiştir.
Arapça okunuşu
"Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü." şeklinde telaffuz edilir. Şehadet etmek İslam'ın beş şartından birincisidir.
Çünkü son nefeste yani ölüm sekeratında tövbe kabul olmaz... Ancak tövbe etmese de kelime-i şahadet getirdikten sonra mümin olduğuna hükmedilir. İmanla kabre girmek, kişiyi ebedi olarak cehennemde yaşamaktan kurtarır. Fakat hiç ceza çekmemesine vesile değildir.
“Kelime-i şehadet,” bir kişinin İslam'a girişinde ilk merhaledir. “Kelime-i şehadet,” Allah'ın varlığına, birliğine ve Muhammed aleyhisselamın Allah'ın son peygamberi olduğuna iman ve tasdiki ifade eden mübarek bir kelimedir. Bu itibarla “Kelime-i şehadet”, dinin temeli ve istinatgâhıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri