Bir gezegende deprem olabilmesi için o gezegenin iç yapısının Dünya'nın iç yapısına benzer aktif bir yapıda olması, bir başka deyişle gezegende akışkan bir manto üzerinde levha hareketlerinin olması gerekir. Bu da, gezegenin kabuğunda zaman zaman kırılmalara varan bir stres oluşturur.
Gezegen hareketleri ve bulut şekillerinin depremlerle doğrudan bir ilişkisi yoktur. Depremler, yer kabuğundaki levha hareketleri ve bunların birbirleriyle etkileşimi sonucu meydana gelir.
Özetle, Dünya'nın iç yapısına benzer diğer tüm gezegenlerde deprem olabilir.
Levent Kurnaz, gezegenlerin hareketlerinin Dünya'da gerçekleşen deprem gibi fiziksel olaylara etkisi olup olmadığını anlatıyor.
Araştırmacılar bu olayı "sanki yer kabuğunun yapısında bir batarya var da, o devreye giriyor" diye bir benzetmeyle açıklıyor. Ancak yer kabuğunda oluşan her gerilim nasıl kayaçlarda kırılmaya ve depreme neden olmuyorsa her deprem de gökyüzünde bu tür ışıklara yol açmıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Merkez üssünden 600 kilometre uzakta ışığı görebilirsiniz
Freund'un teorisine göre bazı kaya kristalleri parçalandıklarında elektrik üretirler. Bu, pili açıp elektrik üretmek gibidir. Ayrıca bu ışıkların depremin merkez üssünden 600 kilometre uzakta dahi görüldüğü saptandı.
Büyük bir depremden birkaç hafta ya da birkaç saniye önce oluşan, büyük depremin oluştuğu alan içinde ya da bu alan yakınında ortaya çıkan küçük sarsıntılara öncü deprem denir. Öncü depremler genellikle yakın bir zaman sonrasında gelecek büyük bir depremin habercisi olduğu anlamına gelir.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Dolunay ve deprem arasında bir ilişki yok.
Yıldız: Yere çok yakın, çok sayıda ve çok parlak yıldızlar depremden bir gün önce ortaya çıkıyor. Rüzgar: Aniden çıkan, çok şiddetli esen, yazın bile üşüten rüzgar depremden 10 - 12 saat önce ortaya çıkıp bir kaç dakika kala bitebiliyor.
- Hayır mümkün değil, daha önce de açıkladığım gibi bu tipteki radyo dalgaları ya da uydulardan gelen başka şeyler yerin altına nüfuz edemez ve depremlerin başladığı derinlikteki faydaki stres durumunu etkilemez. Buna yol açabilecek bir mekanizma yok.
6 saat süren 4.7 büyüklüğündeki depreme tektonik hareketlerin neden olduğu belirtiliyor. Başlangıçta bir meteor çarpması tarafından neden olduğu düşünülen büyük titreşimlerin, şimdi yüzeyin altındaki tektonik faaliyetler nedeniyle olduğu anlaşıldı.
- Eğer Ay, Dünya'ya sadece 2065 metre yaklaşırsa, bu, Ay'ın normal yörüngesinden sadece biraz sapması anlamına gelir. Ancak, bu yakınlaşma, Ay'ın denizlerindeki gelgit kuvvetlerini artırabilir ve bazı küçük depremlere neden olabilir.
Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer patlamalar sonucunda da depremler gerçekleşebilir.
Yeraltı sularındaki belirtiler
Sudan çürük yumurta veya kükürt kokusu gelir. Suyun tadı normaline göre acılaşır veya tatlılaşır. Depremden 1-2 hafta öncesi yeni kaynaklar meydana gelirken var olan kaynaklarda kuruma görülür. Sudaki karbondioksit, metan ve radon gazında artış görülür.
Murat Utkucu güneş tutulmasının depremler üzerindeki etkisini konuştu. Güneş tutulmalarının deprem etkisi yarattığına dair bilimsel bir görüş olmadığını söyleyen Prof. Dr. Utkucu bu konu hakkında yapılan çalışmaların çok az olduğunu ve elde edilen verilerin kanıtlarla birlikte sunulması gerektiğini söyledi.
Araştırmanın sonucuna göre ilişki yok.
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
Ay'ın gravite etkisi, Dünya'nın yerkabuğunu deforme eder ve bu deformasyonlar, deprem aktivitesine yol açabilir. Ay'ın gravite etkisi, Dünya'nın yerkabuğunun plakalarını hareket ettirerek, depremleri tetikleyebilir veya depremlerin şiddetini arttırabilir.
Depremlerin günün herhangi bir saati ile bir bağlantısı yok. Büyük depremlerin sebebi tamamen tesadüf. USGS'in yazısından bir parça ekleyelim: "Depremlerin gece veya gündüz yaşanma ihtimalleri eşit. Geçmişte yapılan araştırmalar deprem oluşumu ile günün saati arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığını göstermiştir."
Depremler Önlenemez, Ancak Depremlerin Afetlere Dönüşmesi Önlenebilir. Afetler her zaman her yerde olabilir ve afetlere müdahale etmekle yükümlü kişiler, (ki bu kişilerde afetzede olabilirler) afet sonrası ihtiyaçlarımızı çok kısa bir sürede karşılayamayabilirler.
Zaman içerisinde deprem sıklığının artması veya azalması normaldir. Depremler, "rastgeleye benzer" (İng: "quasi-random") olgulardır; yani istatistiki olarak öngörülebilir bir yaşanma sıklığı modelini takip etmekle birlikte, kendi içerisinde belirli bir rastgeleliğe veya "veri gürültüsüne" de sahiptir.
Ülkemizin dünyada bor madeni zenginliği açısından birincisi olmasını deprem fay hatlarına borçluyuz. Endüstriyel hammadde açısından ülkemiz çok zengindir. Madenlerimizi uygun bir şekilde kullanabilirsek, bunun geliri ülkenin her türlü ihtiyacını karşılayabilir.
Öncü ve Artçı Depremler: Bazen büyük bir deprem olmadan önce küçük sarsıntılar olur. Bu küçük sarsıntılara "öncü depremler" denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir.
FARELER Bütün fare türleri, deprem öncesinde insanlad korkmalarına rağmen yuvalarından dışarı fırlayıp ortalıkta koşuşturmak gibi davranış anormallikleri sergiliyorlar. ÖRDEKLER Deprem öncesinde suya girmek istemiyorlar ya da sudan çıkıyorlar. ATLAR Atlar ve inekler, depremi önceden hisseden büyükbaş hayvanlardan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri