(ﻣﺘﺤﻤّﻞ) sıf. (Ar. teḥammul “dayanmak, katlanmak”tan muteḥammil) Tahammül eden, katlanan, dayanan, dayanıklı: Hicrânına Rûhî mütehammildir anınçün / Kim görmeğe gayr ile seni tâb getirmez (Rûhî-i Bağdâdî).
(Ar. tekāmul “gelişmek, olgunlaşmak”tan mutekāmil) Tekâmül eden, gelişip olgunlaşan, olgunlaşmış, gelişmiş: Millet diye böylesine mütekâmil bir insan toplumuna denir (Mukbil Özyörük).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, intiha sözcüğünden türetilmiştir. İntiha sona ermek ve tamamlamak anlamına gelirken, mütenahi, biten ve tamamlanan demektir. Bu kelime tamlamalarda ve kalıp ifadelerde son ve sonuç anlamında kullanılır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelime, 'Oluşmuş ya da meydana gelmiş' şeklinde ifade edilmektedir.
Bir yere doğru gitmek üzere niyetlenerek veya yola çıkarak: “Samsun'a müteveccihen yola koyuldu.”
İlgili 18 soru bulundu
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
Mülhem TDK göre de içe doğmuş, esinlenmiş ve birinin içine doğmuş anlamlarına gelen bir kelime olarak bilinir.
1. Aman dileyen, canının bağışlanması şartıyle teslim olan (kimse).
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan muttaki kelimesi, emin olan, sırtını güvenli bir yere dayayan demektir. Dinimizde ise İslam'ın gerektirdiği şekilde yaşayan, günah işlemekten uzak kişiler için kullanılan bir terimdir. Takva üzerinde yaşayan kişiler için de bu kelime kullanılır.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Arapçadan gelen ilginç bir kelime olmasının yanı sıra vaveyla 'Çığlık' anlamına gelmektedir. Vaveyla Ne Demek? Vurguladığı anlam doğrudan kendi etkisi üzerinden cümle içerisinde kullanılır. Yani direkt çığlık anlamı ile değerlendirilen bir kelimedir.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
Bu kelime, başka bir şeye veya kişiye bağlı olmayan, kendi kendine yeten veya bağımsız olan bir durumu tanımlar. "Müstakil" aynı zamanda bir binanın ayrı bir ev veya daire olarak kullanılabilen bölümlerini ifade etmek için de kullanılır. Örnek Cümle: Bu ev, bahçesiyle birlikte müstakil bir konut olarak tasarlanmıştır.
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır.
Kelime Anlamı: Münakaşa kelimesi, iki veya daha fazla kişi arasında tartışma, çatışma veya sözlü anlaşmazlık anlamına gelir.
Kelime Anlamı: Müteaddit kelimesi, ardışık, sırayla veya peş peşe gelen anlamına gelir. Bir dizi veya olayların birbirini izlemesi durumunu ifade eder. Kökeni: "Müteaddit" kelimesi Arapça kökenlidir. Arapça'da "مُتَعَاضِد" (mutaaddid) kelimesi birbirini takip eden veya ardışık anlamına gelir.
(ﻣﺘﺒﻴّﻦ) sıf. (Ar. tebeyyun “belli olmak”tan mutebeyyin) Meydana çıkan, belli olan, açık, vâzıh, zâhir.
Özellikle çıkarları doğrultusunda hem kişilerin hem de devlet ve kurumların yaptıkları belli kurallara dayanan birlik anlamına gelmektedir.
MÜSTEFİT – MÜSTEFİD
(ﻣﺴﺘﻔﻴﺪ) sıf. ve i. (Ar. istifāde “faydalanmak”tan mustefіd) Yararlanan, faydalanan, istifâde eden (kimse): Eğer senin de her işine böyle karışır ise ülfetinden müstefit olursun (Nâmık Kemal). Nîmetten müstefit olmak şartıyle yeni bir vazîfeyi çoktan beri için için tasarlıyor (Yahyâ Kemal).
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne “açık ve anlaşılır olmak”tan mustebān) Açıkça ortaya konmuş olan, şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılan, açık, âşikar, vâzıh: Ne sûretle mükâfat gördüğü “Nasîhatü's-selâtîn”in sutûr-ı âtiyesinden müsteban olur (Âlî Mustafa Efendi).
Keşfedilmiş, ortaya çıkarılmış.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür.
Temerküz, dilimizde bir yerde toplanma anlamına gelmekte olan Arapça kökenli bir kelimedir ve sık sık kullanılmaktadır. Tunca BenginO koltuk yakınma makamı değil!
Mülhak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir bütüne sonradan katılmış olan, eklenmiş
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri