Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı olarak ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
YÖK, depremin yıktığı dört ildeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere, talepleri halinde kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesini kararlaştırdı.
Özer, şunları söyledi: "Deprem bölgesinde eğitim alan öğrencilerimizin 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde devam mecburiyeti bulunmuyor. Aldığımız bu karara deprem felaketi nedeniyle on ilden diğer illere nakil yaptıran öğrencilerimizi de dâhil ettik.
Deprem geçirmiş bölgelerde üniversiteler arası Yatay Geçiş Hakkı hiçbir koşul aranmaksızın verilmesi elzemdir, Konunun ekonomik, barınma, ulaşım, sosyal yönlerden araştırılarak bir defaya mahsus yatay geçiş hakkı ivedilikle verilmelidir, zor durumda ki öğrencilere can suyu olacaktır.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 10 ildeki öğrencilerin istedikleri okullara nakillerinin gerçekleştirileceğini duyurdu. Özer, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, öğrenci, öğretmen ve velilerin bu zorlu süreçte her zaman yanlarında olmayı sürdüreceklerini belirtti.
İlgili 29 soru bulundu
Öğrencinin, eğitim aldığı üniversiteye girdiği yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği üniversitedeki programın o yılki taban puanına eşit veya daha yüksek ise yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık sınıfı ve son sınıf dâhil olmak üzere bu geçiş hakkından yararlanabilirler.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesinde sınıfta kalma uygulamasının kaldırıldığını açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem bölgesindeki 10 ilde lise öğrencilerinin sınıfta kalmayacağını ve sorumlu olarak üst sınıfa geçeceklerini duyurdu.
Tüm deprem bölgesi üniversitelerinde okuyan öğrenciler için başka üniversitelere bir kerelik notlara bakilmaksizin yatay geçiş hakki taninsin.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 34 yaş üstü kadınlara devlet üniversitelerinde ek kontenjan, depremzede öğrencilere ise deprem bölgesindeki devlet üniversitelerinde genel kontenjanın dışında ilave yüzde 25 ek kontenjan tanımladığını hatırlatarak detayları hakkında bilgi veren Sarar, şu ifadeleri kullandı.
Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanla kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
Telafi programının isteğe bağlı olduğunu belirten Özer, depremzede öğrenciler için devam mecburiyetinin kaldırıldığını da hatırlatarak bakanlık olarak öğrencilere psikososyal sağlamlıklarını güçlendirmek için her türlü desteği verdikleri söyledi.
YÖK Depremzede ve OHAL bölgesindeki üniversite öğrencilerinden ikinci öğretim öğrenim ücreti alınmayacak.
[email protected] adresine e-posta yoluyla iletebileceklerdir. Ayrıca isteyen öğrenciler KMÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yüz yüze başvurabilecektir.
Depremzede kontenjanı 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sırasında depremin etkilediği ve afet bölgesi kapsamına alındığı il ve ilçelerde ikamet eden ya da ikamet adresi bunların dışında olup da bu illerdeki liselerde eğitim gören adayları kapsıyor.
Deprem bölgesinde üniversiteler hibrit eğitim modeliyle açılacak. 5 ilde bazı bölüm ve sınıflar uzaktan eğitim alacak. Kararı üniversite yönetimleri illerdeki duruma göre verecek. Türkiye genelinde birçok üniversitenin açılışıysa Ekim ayına kaldı.
Yatay geçiş başvurularında genellikle ücret talep edilmezken; bu durum başvuru yapacağınız kuruma göre değişiklik gösterebilir. En sağlıklı bilgi, yatay geçiş yapılmak istenen kurumun internet sitesinde yayınlanan “yatay geçiş başvuru şartları” duyurusundan öğrenilebilir.
Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme (ÖSYM) puanı, geçmek istediği programın taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, başarı durumuna ve program eşdeğerliğine bakılmaksızın hazırlık sınıfı, ara sınıflar ve son sınıf dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Öğrencinin yatay geçiş başvurusunun olumlu sonuçlanması durumunda kayıt yaptırmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. Öğrenci, kayıtlı olduğu diploma programına devam edebilir.
Deprem bölgesindeki ve civar illerdeki üniversitelerde depremzedelere barınma, yemek ve sağlık hizmeti sunuluyor. Yükseköğretim Kurulunca depremzedelere destek amacıyla ülke genelindeki üniversitelerle koordinasyon sağlanarak ihtiyaçlar belirlenen yerlere yönlendiriliyor.
Özel Öğrenci Statüsü
Birinci derece depremzede yakınının (Anne, Baba, Eş, Çocuk) ikametgahı deprem bölgesinde olup, bu sebeple ikametgahını veya geçici ikametgahını İstanbul iline nakleden Türkiye'deki herhangi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrenciler.
"Deprem bölgesi illerimizdeki devlet üniversitelerimizde, bu öğrencilerimiz için genel yerleştirme dışında yüzde 25 oranında ayrı bir kontenjan ayıracağız. Bu öğrencilerimiz, ülke genelindeki sıralamanın dışında kendi aralarındaki puan önceliğine ve tercih sırasına göre ayrılan ilave kontenjanlara yerleşebilecek.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, başvuruları bugün başlayan Liselere Geçiş Sistemi'ne ilişkin, deprem bölgesindeki öğrencilerin, isterlerse bölgelerindeki okullarda, istemezlerse farklı illerdeki istedikleri okullarda sınava girebileceklerini söyledi.
Deprem olan ve OHAL ilan edilen bölgelerde okullarda devam zorunluluğu bulunmuyor. OHAL ilan edilen Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Elazığ'da okula devam zorunluluğu kaldırıldı.
Depremzede öğrenciler ise hiçbir ücret ödemeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri