Düşüncelerinizde ya da davranışlarınızdaki değişiklikler ve ruh haliniz, uyku ve yeme düzeniniz, ilişkileriniz, işiniz ve hayatınız hakkında sorular sorup psikolojik bir testten geçmenizi isteyebilir. Kan testi, röntgen veya diğer laboratuvar testleri ile depresyon tanısı konulamaz.
Kandaki ilaç düzeyi, ilacın tedavi edici özelliğini ve yan etkilerini belirlemek için incelenebilir. Antiepileptikler, antibiyotikler, digoksin, teofilin, parasetamol gibi yüzlerce farklı ilacın kandaki düzeyine bakılarak ilaç hakkında daha fazla bilgiye ulaşılabilir.
İşte serotonin laboratuvar testinin önemli olduğu bazı durumlar: Depresyon ve Anksiyete Değerlendirmesi: Depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık durumları, serotonin seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Bu test, bu tür durumların teşhisi ve yönetimi için kullanılabilir.
Antidepresan ve uyuşturucu ağrı kesiciler Bazı antidepresan ve ağrı ilaçları mesanenin boşalmaması için tamamen büzülmesini önleyebilirler. Bu durum aciliyet, sıklık veya boşaltma bozukluğunu artırır. Bu ilaçlar aynı zamanda idrar boşaltma ihtiyacınızı farketmenizi zorlaştırır.
KAN VE İDRAR TESTLERİ
Kan sayımı, demir parametreleri, vitamin seviyeleri, tiroid fonksiyon testleri, idrarda madde taraması gibi laboratuar tetkiklerinin değerlendirilmesi ile psikiyatrik belirtilerin ve hastalıkların oluşumuna katkıda bulunabilecek, altta yatan sebeplerin araştırılması mümkün olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Psikiyatri ve psikoterapide en fazla yararlandığımız test gruplarından biri de kişilik testleridir. Kişilik testleri, kan biyokimyası ve röntgen görüntüleme sistemleri fiziksel hastalıklarda nasıl kullanılıyorsa kişinin ruhsal, düşünsel, duygusal ve davranışsal özelliklerini açığa çıkarmada aynı görevi görür.
Kliniğimizde zeka testleri, psikolojik bilinçaltı testleri, kişilik testleri, depresyon testi, anksiyete ve obsesif kompulsif ölçeği,nöropsikiyatrik testler yapılmaktadır.
Amfetaminler: Bu testte pek çok yanlış pozitif sonuç veren ilaçlara vardır ki bunlar herkesin günlük hayatta sık olarak kullandığı ilaçlar olan antihistaminler, dekonjestanlar, antidepresanlar, antiasidleri syabiliriz. Amfetamin alımından sonra 1- 3 gün süreyle test pozitif sonuç verir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Antidepresan grubu ilaçların etkisi, bir iki gün içinde değil ilaç kullanılmaya başladıktan iki hafta sonra hissedilir ve 8'inci haftaya kadar aşamalı olarak devam eder. Örneğin kaygı bozukluğu ortaya çıktığı andan itibaren başlayan ve en az 6 ay süren ilaç tedavisi önerilir.
Kan testi, röntgen veya diğer laboratuvar testleri ile depresyon tanısı konulamaz. Bununla beraber, doktorunuz depresyona benzer belirtiler gösterebilecek başka bir durum olup olmadığına açıklık getirmek için bazı kan testleri isteyebilir. Örneğin, hipotiroidizm depresyonla benzer belirtilere sahiptir.
Kan testi sonuçları genel sağlık durumunuzla ilgili bilgiler verir. Kan testleri, anemi, kan hastalıkları, vitamin ve mineral eksiklikleri, böbrek hastalıkları veya vücuttaki enfeksiyon hastalıklarının tanısında yaygın olarak kullanılsa da bazı hastalıkların kesin tanısı için ileri incelemeler gerekebilir.
Kan testinde belirlenen MCH değeri, ortalama 27-31 pikogram (pg) aralığında olmalıdır.
diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr.Yavuz Furuncuoğlu, "Kan tahlili yapıldığında her şey belli olmaz sadece istenen tetkikin sonucu alınır. Yani kan şekeriniz ölçüldüğünde bunu öğrenirsiniz ama gizli sarılık olup olmadığınızı öğrenemezsiniz.
Birçok uyuşturucu madde birkaç saati sonra kan ve tükürük numunesinde çıkmayabilir. Her maddenin vücutta kalma süresi farklıdır. Ancak idrar, saç ve tırnak gibi bölgelerde uyuşturucu maddeler daha uzun süre kalır.
Reboksetin ve MAO inhibitörleri son tercih olarak kullanılırlar. Psikotik özelliği olan ağır depresyon tedavisinde ise altın tedavi antidepresan ilaçların olanzapin, aripiprazol, ketiyapin ve risperidon gibi bir antipsikotik ilaç ile birlikte kullanılmasıdır.
Trisiklik antidepresanlar, MAO inhibitörleri, SSRI'lar , Atipik ve yeni kuşak antidepresanlar. Bu antidepresan türleri oldukça ağır olabilmektedir. Vücutta veya beyinde bazı tahribatlara neden olabilir.
Çaresizlik, değersizlik, hiçlik hissi gibi duygular egzersiz sayesinde azaltılabilir. Düşünce kontrolünü sağlayan psikoterapi teknikleri egzersiz ile desteklendiğinde ilaçsız depresyon tedavisi başarı ile mümkün olur.
Sakinleştirici Etki Gösteren İlaç Grubu
Üç temel grup olan benzodiazepinler, barbitüratlar,aldehitler en çok kullanılan ilaç grubundandır. Fakat bunlar arasında faydasına en çok başvurulan ilaç grubu ise benzodiazepinlerdir.
Günlük üzüntü ve sıkıntılar için antidepresan kullanılmaz. Gerçekten bir depresyon, kaygı bozukluğu, psiko somatik bir hastalık, fiziksel hastalıklara bağlı bazı ruhsal problemlerde ve diğer bazı psikiyatrik hastalıklarda antidepresan HEKİM KONTROLÜNDE KULLANILMALIDIR.
Kilo alımı ve obezite, antipsikotikler ve antidepresanlar gibi duygudurum düzenleyicilerinin (DDD) de yaygın görülen yan etkileridir. Duygudurum Düzenleyiciler ajanlar arasında Lityum kilo aldırıcı etkiye sahip olmasıyla ön plana çıkmaktadı.
Psikiyatrik muayenede, doğum öyküsünden başlayarak çocukluk, ergenlik yaşantıları, meslek ve iş hayatındaki çatışmalar, evlilik ve ilişki öyküsü, anne-baba ve çevreyle ilişkiler, ilgi ve hobiler, kültürel ve dini faktörler, askerlik dönemi ve cinsel yaşam ile ilgili konular konuşulur.
Psikiyatri hastalıklarının tanısı için kişinin davranış ve duygudurum bozukluklarının bir süre gözlemlenmesi gerekmektedir. Tanı aşamasında görüşme, teşhis muayeneleri ve psikometrik testlerden oluşur. Görüşme sırasında hastaların şikayetleri sözlü olarak uzman ile paylaşılır.
Bir psikolog danışanının psikiyatrik değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunu görürse onu psikiyatri hekimine yönlendirir. Yine aynı şekilde bir psikiyatrist te hastasının ilaç tedavisine destek olarak psikoterapiye ihtiyaç duyduğunu gözlemlediğinde psikoloğa yönlendirir. Bilimsel açıdan genel uygulama bu yöndedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri