Davanın derdest olması, taraflar arasında o konuda ortaya çıkan uyuşmazlığın henüz tam olarak çözümlenemediği anlamına gelir. 21. Derdestlik (görülmekte olan dava), yargılamanın başlaması anından hüküm verilmesine ve bu hükmün de kesinleşmesine kadar geçen süreç, görülmekte olan yargılamayı ifade eder.
Derdestlik, askıda olma ya da askıda kalma durumu olarak bilinir. Devam eden bir dava varsa ve henüz kesin bir hüküm verilmemişse bu dava derdest halde demektir. İcrada derdestlik ise icranın henüz bir karara bağlanmaması anlamındadır. İcra davası açılan kişi için henüz icra hükmü verilmemiş demektir.
Üçüncü kez takipsiz bırakılmasında. Mahkemenin, davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararı henüz kesinleşmemiş olsa bile, derdestlik durumu gene son bulur. Çünkü dava, dosyanın üçüncü defa takipsiz bırakıldığı tarihte kanundan dolayı açılmamış sayılmıştır.
I. İÇ HUKUKTA DERDESTLİK KAVRAMI
Bu tanımlardan hareketle derdestlik itirazı, tarafları veya konusu bakımından halihazırda açılmış ve halen görülmekte olan bir davanın,aynı veya bir başka mahkeme önünde ikinci kez açılmasına yapılacak olan itirazı ifade etmektedir.
6100 sayılı HMK'nın “dava şartları” başlıklı 114. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde; “Aynı davanın, daha önceden açılmış ve hâlen görülmekte olmaması”, yani derdestlik, iç hukukumuzda dava şartı olarak öngörülmüştür.
İlgili 38 soru bulundu
Derdestliğin Sona Ermesi Derdestlik hali, davanın açılması ile başlamakta olup, dava konusu edilmiş uyuşmazlık hakkında mahkeme tarafından şekli anlamda kesin hüküm kurulması ile sona ermektedir.
Derdest etmek deyimi günlük hayatta durumları ifade eden anlamda kullanılan deyimlerdir. Derdest etmek deyimi anlamı şu şekilde ifade edilmektedir: Bir kanun kaçağının veya kanun, hukuk açısından tehlikeli olanın zor kullanarak etkisiz hale sokulmasıdır.
İlamlı İcrada Derdestlik İtirazı
Bunu ilişkin başvurular icra emrinin borçluya usulüne uygun tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde icra mahkemesine yapılmalıdır.
Davayı geri alma, davayı takip etmeme ile de karıştırılmamalıdır. Çünkü takipsiz bırakılan dava ( üç ay daha ) derdest kalmakta devam eder; oysa davanın geri alınması ( ve mahkemenin bu nedenle davanın son bulduğuna karar vermesi ve bu kararın kesinleşmesi ) ile dava derdest olmaktan çıkar.
Dosyanın işlemden kaldırılması kararı ile dava açılmamış sayılmaz. Bilakis dava üç ay süre ile derdest kalmakta devam eder. Bu nedenle mahkeme, dosyanın işlemden kaldırılması kararında yargılama giderleri (ve bu arada vekâlet ücreti) hakkında bir karar vermez.
Birinci dava karara bağlanmış ve fakat bu karar için istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süresi dolmamışsa veya istinaf veya temyiz yoluna başvurulmuş olmakla birlikte inceleme sonuçlandırılmadıysa birinci dava yine derdest sayılacaktır.
Derdestlik, bir (olumsuz) dava şartıdır (HMK. m. 114/1-ı). Dolayısıyla, bir dava şartı noksan olmasına rağmen esasa girilmiş ve dava sırasında o dava şartı noksanlığı ortadan kalkmış ise, hüküm anında bütün dava şartları tamam olduğundan, davanın esası hakkında karar verilmelidir.
Derdestlik bir askıda olma halidir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde taraflar arasında görülmekte olan bir davaya rağmen yeniden dava yoluna başvurulamaması olumsuz bir dava şartı olarak düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu çerçevesinde ise derdestliğe ilişkin herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Derdest etmek deyimi Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmıştır. Bu tanım şu şekilde ifade edilir: Hukuk açısından tehlikeli olan bir kişiyi yakalamak, ele geçirmek, tutmak veya Görülmekte olan, incelenmekte olan, ele alınmakta olan.
Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır. (HMK m. 150/7) Dvanın açılmamış sayılması kararı ile birlikte dava açılması ile ortaya çıkan tüm sonuçlar ortadan kalkacaktır. Davanın görüldüğü mahkeme bakımından da davayı inceleme ve hüküm kurma zorunluluğu ortadan kalkacaktır.
Davanızı artık yenileme imkanınız yoktur. Zira son düştüğü tarihten itibaren -yeniden harç yatırarak- yenilemek için gereken 3 aylık süreyi geçirmiş durumdasınız ve mahkemede de büyük ihtimalle bu süre sonunda davanın açılmamış sayılmasına karar vermiştir.
Davadan Vazgeçmenin (Davayı Geri Alma) Sonuçları:
Davalının rızası olması şartıyla hüküm kesinleşinceye kadar dava her zaman geri alınabilmektedir. Davadan vazgeçme halinde, dava hiç açılmamış gibi sayılır ve ortaya çıkan tüm sonuçları geriye dönük olarak ortadan kalkar.
Dosyanın İşlemden Kaldırılmasının Sonuçları Nelerdir? Dosyanın işlemden kaldırılmasını gerektiren durumların varlığını tespit eden mahkeme dava yenileninceye kadar dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verir. Dosyanın işlemden kaldırılması kararı ile dava üç ay daha derdest kalmaya devam eder.
Davadan feragat, HMK'nun 311. maddesi gereğince kesin hüküm sonuçlarını doğurur ve karşı tarafın kabulüne de bağlı değildir. Karar kesinleşinceye kadar her aşamada feragat mümkündür. Bu durum karşısında karar ortada durdukça mahkemenin davayı yeniden ele alıp feragat nedeniyle bir karar vermesi mümkün değildir.
Burada vurgulamak gerekir ki hukuki anlamda derdest ne demek ya da diğer bir deyişle derdestlik hali, konusu ve tarafları aynı olan bir davanın kesinleşmeden aynı ya da başka bir mahkemede yeniden açılması halini ifade eder.
Derdestlik, medeni usûlde olduğu gibi idari yargıda da kamu düzenine ilişkin bir dava şartıdır. Buna göre, yargılamanın her aşamasında taraflarca ileri sürülebilir veya hâkim tarafından re'sen dikkate alınabilir.
Davanın usulden reddi ile dava hiç açılmamış kabul edilir. Dolayısıyla zamanaşımı süresi de kesilmiş kabul edilmez. Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.
Görülmekte olan bir dava kapanana ya da kesin hüküm verilinceye kadar o dava derdest durumda kalır. Bir diğer anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz karar verilmemiş ve kesinleşmemiş anlamına gelmektedir.
Cumhuriyet savcısı, gerçekleştirdiği soruşturma sonunda yeterli şüphenin oluşması için gerekli delillerin veya kovuşturma olanağının bulunmadığına karar verebilir. Söz konusu nedenlerden dolayı, Cumhuriyet savcısı dava açılmadan dava dosyasını kapatabilir.
Dava açıldıktan sonra, cumhuriyet savcısının davayı geri alma hakkı bulunmamaktadır. Yeterli şüpheden söz edebilmek için, yargılama dosyasındaki delillerle şüpheli/sanığın mahkûm olma ihtimalinin, beraat etme ihtimalinden daha yüksek olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri