Bebekler 4 haftalıkken, günde yaklaşık 14 ila 17 saat uyurlar. Geceleri acıkınca uyanırlar. Bebekler yaklaşık 6 haftalıktan itibaren gece boyunca daha uzun süre boyunca uyumaya başlayabilir.
Yenidoğan bebek acıktığında uyanır, karnını doyurduğunda ise rahat ve hızlı bir şekilde uyur. Eğer uzun bir süre emmeden uyuyorsa bebek uyandırılarak emzirilmelidir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO),bebeklerin ilk 6 ay, sadece anne sütü ile beslendikleri dönemde, günde en az 10-12 kez emzirilmesini önerir. Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır.
Sağlıklı gelişim gösteren bir bebek acıktığında mutlaka haberiniz olur. Örneğin uyuyorsa uyanır.
İlgili 31 soru bulundu
Yalnız bırakılan bebeğin 4 saat sonra kan şekerinin düşeceğini, sıvı kaybı bulgusunun yaşanacağına işaret eden Bal, "Sağlıklı bir bebek için beslenme aralığı veremiyoruz ama bebek her talep ettiğinde anne sütü ona sunulmalı.
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
Bebekler ilk günlerde 2-3 saatte bir emzirilmesi gerekir. Uykusu 3-4 saatti geçerse, uyandırılıp emzirilmelidir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar süt içme potansiyeline sahiptir. Sonraki 3 ay içerisinde ise her öğünde 120 ml – 180 ml içebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalara geçildiği için, öğün sayısı 5'e düşer ve ortalama 1000 ml – 1400 ml süt tüketmiş olurlar.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Kırklama adetinin 20. günde uygulanması halinde 20 tas su kullanılır. Ayrıca anne ve bebeğin “Yarı kırkı” şeklinde nitelendirme yapılabilir. Çiçeği burnunda taze annelerin doğumdan sonraki ilk 6 haftası lohusa dönemi olarak nitelendirilir ve yeni doğan bebeklerin de bu süreçte kırkı çıkarılabilir.
Yeni doğan bebeğinizin günün 16-18 saatini uyuyarak geçirmeye gelişimi için ihtiyacı var. Bebekler, bu günlük uyku ihtiyacının tamamını genelde 2-4 saatlik periyotlar halinde uyuyup uyanarak karşılıyorlar. Kesintisiz kısa uyku periyotlarının ardından beslenmek ya da çevreyle ilgilenmek için uyanıyorlar.
Yeni doğan, açlık belirtileri göstermiyorsa;
O zaman bebek acıksa da uykuya devam edebilir. Yeni doğan bir bebek 24 saatlik bir süre içinde en az 8 ila 12 kez emzirilmesi gerekir, bu nedenle yeni doğan bebeğinizi ilk ay, gündüzleri 2-2,5 saatte bir, geceleri de 3 saatte bir uyandırıp emzirmeye çalışın.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Bebeğinizi gözlemlediğinizde daha çok acıktığında parmaklarını emdiklerini görebilirsiniz. Eğer karnı doyduğunda, emmeyi bırakıyorsa sebep tamamen budur.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Geceleri 2-3 saatten uzun bir süre kesintisiz uyuyan yenidoğanları beslemek için uyandırmak gerekir. Bebeğin kilo alımı iyi bir seviyeye gelene dek onu her 3-4 saatte bir uyandırıp besleyebilirsiniz.
2) 3. günden 6. haftaya kadar: Bebeğiniz bu süreçte gündüzleri 2,5 – 3 saat aralıklarla, akşamları ise 4 – 4,5 saat aralıklarla en az 60 ml anne sütü almalı ve en fazla 45 dakika göğüste durmalı.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Anne Sütünün Yetmediği Nereden Anlaşılır? Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Tipik açlık işaretleri
Temiz parmağınızla yanağının köşesine dokunduğunuzda kafasını çevirir ve ağzını açarak tepki gösterebilir. Ellerini istekli bir şekilde emmeye ve dudaklarını şapırdatmaya başlayabilir. Eğer açlık işaretleri cevaplandırılmazsa, sinirlenmeye ve ağlamaya başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri